Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 13°C | 23°C Még több cikk.

˝A tánc a lélekből fakad és a lélekhez szól˝

Hódmezővásárhely - Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat kapott a közelmúltban Fogarassy Judit vásárhelyi táncművész, balettmester, koreográfus és pedagógus. Tanítványaival szép sikereket ért el.
– A tánc, a mozgás 3 éves koromtól jelen van az életemben, de a kiteljesedés akkor következett be, mikor Amerikában felvettek a Southwest Minnesota State University táncművész–koreográfus szakára, ott szereztem diplomát, illetve még bölcsészoklevelet – mondta az 1951-ben Sátoraljaújhelyen született, a közelmúltban Bessenyei Ferenc Művészeti Díjjal kitüntetett, Vásárhelyen élő és dolgozó Fogarassy Judit táncművész, balettmester, koreográfus és pedagógus.

Tanult még az USA-ban New Yorkban, Chicagóban és San Franciscóban, majd szakmai pályafutása, tanulmányai 1980- tól Vásárhelyen folytatódtak – táncpedagógusként, koreográfusként –, külföldi diplomáját honosították. Létrehozta a Fogarassy Judit Balett- és Jazztánc Stúdiót, és szellemi szabadfoglalkozásúként neveli a fiatalokat az egészséges életmód, a tánc és a művészetek iránti nyitottságra.

35 éves pedagógusi pályafutása eredményes volt, olyan, a táncban meghatározó egyéniségek tanultak nála, mint Ádám Ildikó, Fejes Ádám, Kovács Péter, Zaka Tamás, Mérnyai Ilona és Zsoldos Flóra. Tanítványaival sikerrel szerepelt Olaszországban, Németországban, Angliában, Hollandiában, valamint Erdélyben és a Vajdaságban, illetve a magyar bajnokságokon rendre dobogós helyezéseket értek el. 2013-ban világbajnokságon hatodikok lettek, a szegedi Moderntánc Fesztiválon 2012-ben és 2013- ban a legkiemelkedőbb koreográfia díját kapták, tavaly pedig elsők lettek.

Fogarassy Judit tanítványaival szép sikereket ért el. Fotó: Karnok Csaba
Fogarassy Judit tanítványaival szép sikereket ért el. Fotó: Karnok Csaba

– A sors kegyeltjének tartom magam, mindig úgy terelgetett utamon, olyan lehetőségeket nyújtott – nehézségekkel és akadályokkal együtt –, ami építő volt számomra. Így mindig csiszolódtam, fejlődtem. Tudásomon, tapasztalatomon kívül igyekeztem átadni a hitet abban, hogy nincs lehetetlen, pozitív hozzáállással, kitartással, szorgalommal és fegyelemmel minden álmunkat megvalósíthatjuk. A táncból naponta erőt meríthetünk. Igaz, táncművész nem lehet mindenkiből, de harmonikus mozgású, felszabadult, a művészeteket értő és befogadó ember igen. Ars poeticám: a tánc a pillanat művészete, egyszeri és megismételhetetlen, a lélekből fakad és a lélekhez szól – mondta Fogarassy Judit, aki azt is elárulta: öröm, meghatódottság és nagy megtiszteltetés, hogy munkája elismeréseként megkapta a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piroska lesz Székkutas vendége

Hugo Hartung Gyakran gondolok Piroskára című regényéből készült a népszerű német film – 60 éve. Tovább olvasom