Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

A tanulók szülei helyett az önkormányzat fizet

Nem lehet pénzt kérni a szülőktől az erdei iskolai programokra, osztálykirándulásra, színház- és múzeumlátogatásra – a közoktatási törvény módosítása értelmében. Mivel az iskolát fönntartó önkormányzatnak kell finanszíroznia ezeket a programokat, sok helyen attól tartottak, nem lesz többé lehetőség a természetben tanulni.
A vásárhelyi Németh László-iskola diákjai tárlatlátogatáson a Tornyai János Múzeumban. Fotó: Tésik Attila
Nem lehet pénzt kérni a szülőktől az erdei iskolai programokra, osztálykirándulásra, színház- és múzeumlátogatásra – a közoktatási törvény módosítása értelmében. Mivel az iskolát fönntartó önkormányzatnak kell finanszíroznia ezeket a programokat, sok helyen attól tartottak, nem lesz többé lehetőség a természetben tanulni. A vásárhelyi iskolákban ez nem gond, az önkormányzat előteremti a szükséges összeget, nem marad kihasználatlanul a nemrég kialakított mártélyi tanösvény és a képzési központ.

A törvény szerint a szülőktől már nem lehet pénzt szedni az olyan iskolai programokért, melyek a pedagógiai programokban szerepelnek. Így az intézményt fenntartó önkormányzatoknak kell állniuk az úgynevezett erdei iskolai, valamint osztálykirándulásokat, színház- és múzeumlátogatásokat. Erre viszont lehet, hogy nincs pénzük. Emiatt néhány szülő attól tart, hogy elmaradhatnak ezek a programok.
Baross Péternének két általános iskolás fia van. Az édesanya sajnálná, ha csemetéi kimaradnának az erdei iskola élményéből. Bár nem élnek nagy lábon, de erre mindig tudott a család félretenni, hiszen számukra fontos a környezeti nevelés.

– Nálunk nem okoz problémát a közoktatási törvény módosítása. Diákjaink évek óta rendszeresen részt vesznek erdei iskolai programokon. Legutóbb több mint egymillió forintot nyertünk egy pályázaton erre a célra – nyilatkozta Radicsné Albert Zsuzsanna, a vásárhelyi Kiss Lajos Általános Iskola igazgatóhelyettese.

A Nádor utcai intézményben már hagyománya van az erdei iskolai rendezvényeknek. A tanulók minden esztendőben más természetvédelmi területtel ismerkednek meg. Jövő áprilisban is szerveznek nekik ilyen programot.

A Kiss Lajosban korábban minden diák tanulhatott az erdei iskolai órákon. Ugyanis azok a diákok, akiknek szülei nem engedhették meg maguknak, hogy kifizessék a kirándulás díját, csemetéik az iskolában vehettek részt programokon. Az igazgatóhelyettes szerint náluk komolyabb változást nem okoz a törvénymódosítás.

A mártélyi Bodnár Bertalan Természet- és Környezetvédelmi Központban rendhagyó tanórákkal várják a diákokat. A gyermekek nem padban és könyvből, hanem sétálva tanulhatnak a holtág növény- és állatvilágáról. A központhoz egy majd 2700 méter hosszú tanösvény is tartozik. A nyolc állomás segítségével az érdeklődők mindent megtudhatnak a régi kubikgödrökről, az egykori Korhány település sírjairól, valamint az árvíz elleni védekezésről is.

– Nem tartok attól, hogy kevesebben látogatnak ki hozzánk. A tanulóknak eddig sem került egy fillérjükbe sem a nálunk tett látogatás. Ugyanis az iskolák, illetve a vásárhelyi önkormányzat fedezte és fedezi a költségeket – mondta Hegedűs Zoltán, a központ vezetője.


Félreértelmezett törvény

Az Oktatási Minisztérium sajtószolgálatától kértünk és kaptunk is választ kérdéseinkre e témában. Kiderült, hogy páran azért ijedtek meg, mert félreértelmezték a törvényt. A jogszabály szerint, ha az erdei iskola úgy szerepel az intézmény pedagógiai programjában, hogy azon minden diáknak kötelező részt vennie és az ott tanultakat számon is kérik, akkor az önkormányzatoknak kell állniuk a költségeket. Ha azonban fakultatív programként szerepel és nincs számonkérés, akkor a szülőktől is kérhetnek pénzt, persze, ha erről előbb megegyeztek. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos autóbaleset Hódmezővásárhelyen

Fának ütközött egy személygépkocsi Hódmezővásárhely külterületén hétfőn éjszaka, a jármű vezetője a… Tovább olvasom