Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

A tanüzem jövője: sok virág, még több tej

Hódmezővásárhely - Közel 170 leendő mezőgazdasági szakembert oktat a vásárhelyi Gregus-tagintézmény gorzsai tanüzeme, amely napraforgó és virág, valamint vágóbárány és hízóbika értékesítéséből tesz szert bevételre, és idén mintegy 8 milliós veszteséget könyvelhet el. A szarvasmarha-ágazat fejlesztésében látják a jövőt, a takarmányt maguk termelik.
A dél-alföldi régióban fontos szerepet játszanak a gazdálkodó családi vállalkozások. Emiatt a térségben a jövőben is szükség van mezőgazdasági szakemberekre, hiába van egyre nehezebb helyzetben ez az ágazat. Megyénkben egyedül a Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központ Gregus Máté Tagintézményében oktatnak mezőgazdasági technikusokat, ezért nemcsak a környékről, hanem még távolabbi településekről, így Sándorfalváról, Zákányszékről és Ruzsáról jönnek diákok.

Gorzsán 1991 óta működik a tanüzemünk, ahol nem csupán a technikusok, hanem minden olyan diák megszerezheti a gyakorlati ismereteket, és le is vizsgázhat, aki valamilyen mezőgazdasági szakot tanul – halljuk Kurusa József szakmai igazgatóhelyettestől.

A diákoknak csak a traktorvezetői vizsga díját kell állniuk, a tanfolyam közel 130 ezres költségét nem. Fotó: Tésik Attila
A diákoknak csak a traktorvezetői vizsga díját kell állniuk, a tanfolyam közel 130 ezres költségét nem. Fotó: Tésik Attila

A tanüzemben közel hetven hektáron termelnek különféle takarmánynövényeket, illetve napraforgót. A több mint 1600 négyzetméternyi fűthető fóliaházban pedig a vásárhelyi közterületeket díszítő muskátlikat, egy- és kétnyári virágokat gondozzák. A diákok 41 szarvasmarha és ugyanennyi juh, valamint 17 bárány gondozásában vesznek részt.

Országos hírű diákok

Idén is számos díjat hoztak el a gregusos tanulók. Az országos szakmai tanulmányi verseny első tíz legjobbja között öten is a vásárhelyi intézményben tanulnak. A mezőgazdasági szakmacsoport országos versenyén is szép eredményt értek el a tanulók. A Szent György-napi juhászversenyeket pedig évek óta gregusos diákok nyerik.

Bevételük jelentős részét vágóbárány és hízóbika értékesítéséből, valamint a napraforgó eladásából teremtik elő. Csak az idén több mint 11 millió forint folyt be a kertészeti virágok eladásából. Emellett nagy szükségük van a környék mezőgazdasági cégeinek támogatására is, ráadásul az iskolából kikerülő diákok egy része még állást is kap nálunk. A munkaügyi központ vásárhelyi kirendeltségén jelenleg egyetlenegy frissen végzett gregusos munkanélkülit sem tartanak nyilván. A tanüzemet ennek ellenére megérintette a válság szele: mintegy 8 milliós veszteséget könyvelhet el.

A november végi közgyűlésen a képviselők meghallgathatták a tanüzemről szóló éves beszámolót. Ennek kapcsán merült fel, melyek azok a területek, melyeket a jövőben fejleszteni kell. Az állattenyésztés eddig háttérben volt, de a tervek között szerepel a szarvasmarha-ágazat fellendítése, illetve a fejőház felújítása is. A gépparkot is modernizálni kívánják. Olcsóbb és hatékonyabb üzemeltetést céloztak meg a fejlesztésekkel, melyekhez elsősorban pályázatok útján kívánják előteremteni az anyagiakat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horgásztó lesz a mocsár helyén

Hódmezővásárhely - Horgásztavat és egyben záportározót, köré pedig szabadidőparkot építene 150-160… Tovább olvasom