Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

A tartozót kilakoltatják

A vásárhelyi Andrássy utca egyik önkormányzati tulajdonban lévő üzletének bérlőjét még májusban ki kellett lakoltatni, mert nem fizetett. Ez egyedi eset volt, mert a bérlők nagy többségének nincs elmaradása. A városnak mintegy hatvan kisebb-nagyobb bolthelyiség van a tulajdonában, amelyeket bérbe ad. Az önkormányzat nem tervezi, hogy a közeljövőben valamelyiket eladná.
Az Andrássy utca 5–7. szám alatti üzlethelyiség május óta üresen áll. Fotó: Tésik Attila
Vásárhelyen mintegy hatvan olyan üzlethelyiség van az önkormányzat tulajdonában, amelyeket bérbe ad. Ezen üzletek túlnyomó többsége a belvárosban, s azon belül az Andrássy utcában, illetve környékén van, de számos található a külső városrészekben is.

– A profil igen színes. A bútorokat, vadászkellékeket és könyveket árusító üzletek mellett fényképész, ötvös és bank is bérel tőlünk helyiséget – tudtuk meg Kun Andreától, az önkormányzat lakosságszolgálati irodájának lakás- és helyiséggazdálkodási csoportvezetőjétől.
Az önkormányzat elsősorban hosszú távú és határozott időre szóló szerződéseket köt, de ettől néha eltérnek, ha másképp egyeznek meg a bérlővel.

A csoportvezetőtől megtudtuk, hogy a bérlők szinte kivétel nélkül időben fizetnek. Ez alól kivétel volt az Andrássy utca 5–7. szám alatti játék- és ajándékboltot bérbe vevő földeáki vállalkozó. Őt ugyanis május végén ki kellett lakoltatni, mert hosszú ideje nem fizetett, valamint nem volt hajlandó elhagyni a helyiséget. Miután rendőri biztosítás mellett kiebrudalták, az üzletet értékesítette az önkormányzat. A bolt azonban még üres, így egyelőre nem lehet tudni, mikor nyit és mit árulnak majd benne.

Bérleti díj és rezsi

Az önkormányzat két Bajcsy-Zsilinszky utcai üzlethelyiségét szeretné bérbe adni, ezért versenytárgyaláson hirdeti meg. A nagyobb, a 42 négyzetméter alapterületű üzlet bérleti díja havi 30 ezer forint plusz áfa, valamint a rezsi. A kisebbik, a 20 négyzetméteres pedig ennek a fele. A bérlet időtartama mindkét helyiség esetében decembertől kezdődően 12 hónap. A pályázatokat az érdeklődőknek a lakás- és helyiséggazdálkodási csoporthoz kell elküldeni, valamint a hivatal pénztárába be kell fizetni 20 ezer forintnyi bánatpénzt, mert csak így vehetnek részt a versenytárgyaláson.

Kíváncsiak voltunk a bérlők véleményére is, vajon elégedettek-e az általuk bérlet helyiségekkel, a haszonból ki tudják-e gazdálkodni a díjat. A megkeresett bérlők közül szinte mindenki arra hivatkozva hárította el érdeklődésünket, hogy attól tartanak, az önkormányzat tippet kap, s előbb-utóbb nekik is meg kell venni az üzletet, mint ahogy az az Ofotért esetében történt. Nekik azonban nincs annyi pénzük.

Korábban beszámoltunk arról, hogy az Ofotért versenytárgyaláson megvette a várostól az Andrássy utcai 124 négyzetméteres üzlethelyiséget, amit előtte több mint negyven évig bérelt. A kikiáltási ár 54 millió forint volt, a vételárat azonban nem árulták el.

Kun Andrea szerint ez egyedi eset, s a bérlőknek alaptalan a félelme, hogy meg kell vásárolniuk a jelenleg bérelt helyiséget. Az önkormányzat nem tervezi, hogy további üzleteket is értékesítsen, hiszen a hosszú távú bérbeadás megfelelő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kertvárosban nő a gyermeklétszám

A folyamatosan növekvő gyermeklétszámnak köszönhetően hamarosan új épülettel bővül a vásárhelyi… Tovább olvasom