Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

A tejágazat van a legnagyobb bajban

Hódmezővásárhely - Nagy segítséget jelentene a mezőgazdaságnak, ha még tudatosabban vásárolnának honi termékeket a magyarok. Antal Gábor, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója szerint az alacsony felvásárlási ár és a szervezettség hiánya miatt a tejágazat van a legnagyobb bajban.
A hazai vásárlók még mindig nem tudatosan veszik le az áruházak polcairól a magyar termékeket. Pedig pusztán az, ha honi tejet vagy sertéshúst vennének, már nagy segítség lenne a mezőgazdaságból élőknek – állapította meg Antal Gábor, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója. A legrangosabb vidéki mezőgazdasági és állattenyésztési rendezvény házigazdája számára elfogadhatatlan, hogy nem részesítik előnyben a hazait a magyarok. Előfordulhat, hogy kedvezőbb az ára a külföldinek, de az élelmiszer-biztonsági kockázata jóval nagyobb. Persze nem csupán ez a gond a régiós vagy hazai mezőgazdasággal.

– A legnagyobb bajban a tejtermelés van. A tej literenkénti ára 68 forint körül mozog, de még a 75–80 forint is kevés lenne ahhoz, hogy profitáljon belőle a termelő – mondta Antal Gábor. Hozzátette: elég csak megnézni a német piacot, ahol jól működik a kereslet-kínálat. Igaz, ott a támogatási rendszerrel, a szervezettséggel és a kereskedelemmel sincs gond.

A Hód-Mezőgazda vajháti telepén 1500 tejtermelő marhát tartanak. A vezérigazgató szerint minden nehézség ellenére sem lenne egyszerű a váltás, ezért amíg tudnak, kitartanak.

A Hód-Mezőgazda vajháti telepén 1500 tejtermelő marha van – amíg tudnak, kitartanak. Illusztráció: Veréb Simon
A Hód-Mezőgazda vajháti telepén 1500 tejtermelő marha van – amíg tudnak, kitartanak.
Illusztráció: Veréb Simon

– Nem tudjuk bőrbe csomagolni a terményeinket, inkább alapanyagot adunk el – hívta fel egy újabb problémára a figyelmet. Elmondta: szégyenszemre sertésimportáló ország lettünk, exportáló helyett. Megjegyezte: bár profitot nem termel, de legalább az önköltségi árat fedezi a sertéshús jelenlegi kilónkénti 285 forintos felvásárlási ára.
Nemcsak a belvíz, de az aszály ellen is küzdeni kellene a régióban. 300 hektáros terület öntözéséhez 30–60 millió forintba kerülne a rendszer kiépítése – tudtuk meg Földesi Sándortól, a vásárhelyi Róna Kft. termelési vezetőjétől. A szomszédos területek tulajdonosaival is össze kellene fogni, amit nehéz megvalósítani.

A termelési vezető a gabonaértékesítés problémáját emelte ki a régiós gondok közül. A Dél-Alföldön jelentős készletek vannak. A hazai piacon lehetetlen eladni a búzát, de exportra sem könnyű vinni. Nyomott a 26–28 ezer forintos tonnánkénti ár is, ami tonnánként 10 ezer forintos veszteség. Kitörési pontként a termelői összefogást, a földhasználat racionalizálását említette.

400 kiállító az állattenyésztési napokon. Ma délelőtt 9 órakor nyitja kapuit a 17. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Hódmezővásárhelyen, a Hód-Mezőgazda Zrt. kiállítási centrumában. A vasárnap estig tartó fesztiválon több ezer állat, s mintegy 400 szakmai kiállító várja a látogatókat. Idén Horvátország a rendezvény díszvendége. Ma a tenyészbírálatoké, fajtabemutatóké a főszerep, holnap vadételeket lehet kóstolni, de lesz csikósbemutató és fogatkavalkád is. Vasárnap az állati jó show várja a gyerekeket.

Olvasóink írták

 • 3. totya66 2010. április 26. 10:24
  „A tej literenkénti ára 68 forint körül mozog ezért a pénzért a termelő megveszi a borjút felneveli gondozza eteti.
  A tej bolti ára 170 forint magyarázza már el valaki a boltnak miért költségesebb a tejet tárolni és kirakni a polcra hiszen a polcon elvan magában pár napig, enni sem kér és költeni sem kell sokat rá a hűtésen kívül.
  Amíg az élő munkának kisebb a becsülete mint a kereskedelemnek, ügyeskedésnek addig sok jót ne várjunk.”
 • 2. Minibusz 2010. április 26. 06:54
  „Amíg a lengyel sajt 899-be kerül, és mellette a magyar 1399-be, addig a vásárló nem lesz hülye, és nem dob ki az ablakon 400 Ft-ot. Én igen, de ez másik kérdés.
  És ez mindenre igaz lehet.
  Teremtsék meg a feltételeket, hogy a hazai és az import termékek egyforma árban legyenek (kb), és akkor a döntse el a vásárló, hogy melyik termék a jobb, akár ízre, akár nemzeti tudatból.
  A lényeg, hogy nem a vásárló a hibás, mert külföldi terméket vesz! Könnyű rájuk fogni, mert nem tudnak védekezni ez ellen az állítás ellen.”
 • 1. Filctoll 2010. április 23. 21:54
  „A siralmas az hogy Vásárhelyen és a környező településeken még mindig megveszik a viztejet, portejet az emberek több mint 200Ft-ért.
  Pedig vannak mozgó termelők akik árulják a valódi, zsíros tejet majd 150Ft-ért.
  És az a tej igazi tej, nem valami csinált, higitott lötty!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikrobusszal jöttek haza Svédországból

Repülővel utaztak ki, és – a légtérzár miatt – mikrobusszal jöttek haza Svédországból a vásárhelyi Bethlen-gimnázium tanárai, diákjai. Tovább olvasom