Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 13°C | 23°C Még több cikk.

A természetvédelmi őrök is segítenek Vásárhelyen

Újabb egyenruhás testület tagjai járják Vásárhelyt és a város külterületét. A tizenkét fős Szent István Természetvédő Egyesület és Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai fő feladatuknak a környezet védelmi tartják, de a bűnmegelőzésben is szerephez jutnak: a közterületi rongálókra szakosodtak.
A bírósági bejegyzésre váró Szent István Természetvédő Egyesület és Természetvédelmi Őrszolgálat tagjaival már találkozhattak a halottak napja környékén a katolikus temető látogatói. Ők voltak, akik az éjszakai a parkolást segítették, de ők őrizték a véradó kamiont nemrégiben a strand parkolójában, s ők azok, akik a bulizós hétvégéken figyelmet fordítanak a hazatérő fiatalokra, hogy elkerülhető legyen a rongálás a belvárosban – vagy éppen a népkerti játszótéren.

Járőrök a téglagyári tanösvényen. A természet védelme a fő feladatuk, de ha kell, azonnal szólnak a mezőőröknek vagy a rendőrségnek Fotó: Tésik Attila

Figyelnek a temetőkre

Kiemelten figyelnek az egyesület tagjai a város temetőinek rendjére. Ez azt jelenti, hogy belterületi járőr gyakorta felkeresi a sírkertek környékét. Többször tapasztalták, hogy – a zajokból ítélve – a római katolikus temetőben éjjel is tartózkodnak valakik. Igaz, szemtől szemben még senkivel sem találkoztak.  
– Elsősorban a természet védelmét, az ökológiai egyensúly fenntartását tűztük ki célul – mondta Farkas József, az egyesület elnöke. Ennek érdekében a tizenkét fős, saját egyenruhát viselő egyesület tagjai rendszeresen járőröznek a város kül- és belterületén. A városon kívül elsősorban az illegális hulladéklerakást próbálják felderíteni, de a hideg idő beállta miatt most különösen odafigyelnek az engedély nélküli favágásokra is.

– Szóbeli megállapodást kötöttünk a városi rendőrkapitánysággal, hiszen mi nem intézkedhetünk, csak megpróbálhatjuk a tilosban járókat feltartani, míg a rendőrség a helyszínre nem érkezik. A mezőőri szolgálattal viszont írásos együttműködési szerződést kötöttünk, ennek értemében közösen is járőrözünk velük – mondta az elnök.Olvasóink írták

  • 1. Almáspite 2007. december 16. 21:47
    „Sajnálom hogy ide jutott az ország! Örizni kell a mezőt mert egyesek a szemetüket, törmeléküket szétszórják. Mondjuk ha a szeméttelepre lehetne saját erővel szállítani a hulladékot és ott ingyen elhelyezni, kevesebb lenne az illegális szemétlerakó.
    Sok ejrópai városban ingyenes a szeméttelepen történő hulladékelhelyezés. Mivel Nálunk ez fizetős, persze hogy a paraszt leborítja valahova.

    Megragadt a szemem az Úriember kitűzőjén. Ha joguk semmi, akkor miért visel vajon BM-es kitűzőt?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kisebb és az olcsóbb fákat keresik

A fenyőkereskedők a hét végétől várják a rohamot Vásárhelyen. Majdnem mindenhol lehet alkudni. A… Tovább olvasom