Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

A tisztítóművet gyanúsítják

Két mindszenti gazda úgy véli, hogy a földjük közelében lévő szennyvíztisztítóból szivárgó lé miatt áll magasan a talajvíz a földjükön május óta. Az üzemelésvezető szerint viszont a szivárgás elképzelhetetlen. A helybeliek azt mondják, itt régen is magas volt a talajvíz, a közeli temetőben most sem rendezhetnek koporsós temetést.
Mihály János és Dombi István a szennyvíztelepen. Nem hittek a szemüknek. Fotó: Tésik Attila
A mindszenti Téglás utcában élő Mihály János és utcabelije, Dombi István szerint a helyi szennyvíztisztító telep szivárgása miatt áll magasan a földjükön a talajvíz május óta. A két férfi a helyszínen már azt is megmutatta, hogy a telep melletti, mélyebb fekvésű területen valóban hol tocsogókban, hol pedig összefüggő tavacskákban áll a víz. Mihály János először azt állította, hogy a telepről valamilyen módon kiszivárgott szennyvíz árasztotta el a földet, majd miután semmiféle szagot nem éreztünk, módosított: úgy vélte, a szivárgó szennyvíz nyomja fel a talajvizet a földekre.

– Öt hektárom van itt a töltés oldalában, s ebből május óta másfél hektáron áll a víz. Nem is terem benne semmi! – panaszolta. Dombi István, aki bérkaszálást végez a telep melletti területen, állította: még a minapi eső előtt indult be traktorral a területre, s úgy megsüllyedt a járművével, hogy alig bírt onnan kikászálódni.

A két gazda a helyszínen vitába is keveredett a telep személyzetével, s akkor sem nyugodtak meg, amikor bemehettek a szennyvíztisztítóhoz, ahol személyesen győződhettek meg: a nyújtott ó-alakú telepen nincs annyi szennyvíz, hogy az átbukhasson a túlfolyón. A helyszínen megtudtuk, hogy a városból érkező szennyvizet átemelő juttatja a középen lerekesztett derítő egyik végébe, majd a leülepedett víz a kifolyón át a Tiszába távozik.

A szennyvíziszapot pedig rendszeresen eltávolítják. Azt is megtudtuk, hogy mintegy háromszáz köbméternyi szennyvíznek van még hely, miután nemrégiben leengedtek belőle a folyóba. Dombi Istvánt azonban nem nyugtatta meg a rendszer működésének ismertetése, kötötte magát vélt igazához. Az sem ingatta meg, hogy a város határában máshol is áll a talajvíz május óta a földeken, s a közeli temetőben a magas talajvíz továbbra is akadályozza a hagyományos koporsós temetést.

Elképzelhetetlennek, s lehetetlennek tartja Jelenfi István, a Zsigmondy Béla Rt. mindszenti üzemeltetésvezetője, hogy bármilyen módon is szivárogjon a telep, melyben a szennyvíz egy betonnal vastagon burkolt oxidációs árokba jut.

Akik ismerik a környéket, azt mondják, a terület régen és ma is a mélyebben fekvő részek közé tartozott, melyből a telep és a temető területe emelkedik csak ki. Miután mindig is magas volt a talajvíz, ezért az Ativizig évtizedekkel ezelőtt – éppen a Tisza-töltés védelme érdekében – épített egy szivárgót. Bár ez működik is, most mégsem győzi elvezetni a talajvizet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmincesztendős fiatalember az izombetegek élén

Vásárhelyi központtal alakult meg a Magyarországi Izombetegek Országos Egyesülete, melynek egy helyi… Tovább olvasom