Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

A Tornyai- és az Agóra-projekt is a befejezéséhez közeledik: tartják a határidőt

Hódmezővásárhely - Mindkét vásárhelyi kulturális, milliárdos projekt, a Tornyai és az Agóra is a befejezéséhez közeledik. A kivitelezők tartják az ütemtervet, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ és a Tornyai János Múzeum is elkészül nyár végére.
Az Agóra- és a Tornyai-projektnek (mindkettő hozzávetőlegesen 1,2-1,2 milliárdos) is el kell készülnie 3 hónap múlva. A munkálatok a Bessenyei Ferenc Művelődési Központnál és a Tornyai János Múzeumnál is azt ígérik: a kivitelezők tartani tudják a határidőt. A BMK-beruházásnál a meglévő épület jelentette a legnagyobb „falatot", feladatot – mondta Mucsi László, a vásárhelyi önkormányzat városfejlesztési és üzemeltetési irodájának vezetője. A szerkezetépítés befejeződött, burkolás, vakolás, belső munkák (például gépészeti és elektronikai szerelések, festés) zajlanak az egykori PMK-ban. A jellegzetes homlokzat is hamarosan megújul. Az új épület szinte teljesen elkészült, csupán szerelvények elhelyezése maradt még, és már elkezdődött a külső tereprendezés, a burkolatépítés előkészítése.

A Tornyai-projekt több részből áll: a Deák Ferenc utca sarkán létesülő új épületszárny már majdnem elkészült (szerkezetkész, belső munkákat, például vakolást, gépészeti szerelést végeznek a szakemberek), és ugyanez igaz a Dr. Rapcsák András út 16–18. szám alatti régi múzeumépület rekonstrukciójára, belső szakipari munkák zajlanak. Az úgynevezett Kis Tornyai-projekt a foghíjtelek beépítésével, a látogatóbarát fogadótér és új kiállítótermek kialakításával tulajdonképpen befejeződött, az utcai homlokzaton a kerámiaburkolat elhelyezése van még hátra. Az ógimnázium, vagyis az Alföldi Galéria már tavaly ősztől látogatható, a Dr. Rapcsák András út sétálóutcai szakaszán befejezték a fásítást, a utcaburkolat is a helyére került, az öntözőrendszer vár még kialakításra.

* * *

Színházat is terveznek a Bessenyei művelődési központban

Gajdán Bálint, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ igazgatója a tervekről elmondta: a kistérségi partnerek havonta egyszer ingyen vehetik igénybe a központ szolgáltatásait. Az oktatás színtere is lesz a BMK, nem a hagyományos tanórák keretében, például drámapedagógiai foglalkozásoknak ad majd otthont a megújult létesítmény. Havonta két – egy-egy nagyobb és kisebb – színházi előadás lesz, erről tárgyalnak a miskolci és a szombathelyi színházzal. A szezonban, szeptembertől júniusig, négy szimfonikus zenekari mű előadását is tervezik.

Olvasóink írták

 • 8. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012. június 14. 13:51
  „régebben volt egy angóra nyulam, de eltűnt, kimászott a ketrecéből.
  Egy agora project keretében felkutattam...
  meglett XD”
 • 7. booo 2012. június 13. 17:14
  „Nono emberek! Időközben hosszában felbontották egy sávban, felszaggatva azt a narancs színű csöveket amelyeket még tavaly leraktak a régi út aszfaltjába. Készítettem is egypár képet mert már annyira hihetetlen ez a szervezetlen munka. Egyébként még nincs lerakva a díszburkolat! Nem is lehet a "lövészárok" miatt.”
 • 6. kánaán 2012. június 10. 07:33
  „Drámapedagógia.
  Na arra van itt most nagy szükség!
  Dráma az van épp elég :(”
 • 5. kommentelő 2012. június 09. 10:00
  „"3. buckapatkany 2012.06.08. 23:40
  Mikor jártál utoljára a Rapcsákon?"

  Mármint én? 06.08-án. Nekem nem úgy tűnt, hogy az utcaburkolat kész lenne. És a régi úttest jelentős része érintetlen. Az úgy marad? Ha igen, "nagyon szép" lesz!”
 • 4. balihoho 2012. június 09. 05:40
  „Jönnek, és mennek az alföldi galériához, a nyugati turisták, onnan mennek a kőfalat megnézni a Szőnyi utcán, és ki vannak akadva a Szőnyi utca járdáján! Mintha most lennénk túl egy háborús csetepatén! Repedezett, itt ott négyzetméteres darabokban hiányzó járda aszfalt, nem éppen jó hírünket keltő, az itteni járda állapota!”
 • 3. buckapatkany 2012. június 08. 23:40
  „Mikor jártál utoljára a Rapcsákon?”
 • 2. kommentelő 2012. június 08. 17:02
  „"a utcaburkolat is a helyére került"
  MICSODA???”
 • 1. eldorádó 2012. június 08. 11:25
  „Fogadjunk, a csak "szerkezetkész" épületek nem lesznek kész 3 hónap alatt !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Növényorvosként segíti a kutatást

Már gyermekkorában növényekkel kísérletezett a vásárhelyi Albert Réka, aki növényorvosként részt vesz Lantos Ferenc lisztharmatállópaprika-nemesítésében. Tovább olvasom