Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

A Tornyai átkerül Vásárhelyhez

Január elsejével venné át Vásárhely a megyei önkormányzattól az Alföldi Galéria emeleti részét, illetve a Tornyai János Múzeumot. A két önkormányzat közgyűlése már határozott ez ügyben, s már csak az átadás részletein dolgoznak a szakemberek. Vásárhely kárpótolja majd a megyét.
A Tornyai János Múzeum. Nem csupán az épület lesz a városé Fotó: Karnok Csaba
Még nem dőlt el, hogy vajon ingatlancserével, kézpénzzel, vagy részben ingatlannal, részben pénzzel kárpótolja majd a megyei önkormányzatot Vásárhely. A tranzakció hátterében az áll, hogy a megyei önkormányzat határozatot hozott arról, hogy átadná a városnak az Alföldi Galéria emeleti kiállítótermeit, illetve az 1905-ben alapított Tornyai János Múzeumot. A vásárhelyi önkormányzat tavaly már átvette a megyétől a Papi-féle szélmalmot, a Csúcsi fazekasházat, illetve a kopáncsi tanyamúzeumot, hogy ezekből, illetve a Tornyai-múzeumból és az Alföldi Galériából (mely földszintje amúgy is a városé) egységes múzeumi szervezetet hozzon létre. Ennek szerves része a zsinagóga mellett, az egykori zsidó iskolában működő holokausztmúzeum, illetve a július elején felavatott Emlékpont is.

A múzeum átadásához-átvételéhez mindkét közgyűlés hozzájárult, sőt az illetékes szakminisztérium sem gördített elé semmiféle akadályt.

– A két közgyűlés döntésének megfelelően még az októberi helyhatósági választások előtt aláírjuk az erről szóló megállapodást a megyei önkormányzattal, s várhatóan jövő január elsejétől a Tornyai-múzeum és az Alföldi Galéria a városhoz kerül – mondta lapunknak Lázár János polgármester. Hozzátette: az előzetes megállapodások szerint Vásárhely a megyét vagy értékarányos, forgalomképes ingatlannal, vagy készpénzzel, vagy a kettő kombinációjával kártalanítaná. Lázár elmondta: folyamatosan egyeztetnek az ügyben, ahogy a részletek kidolgozása is tart még a megyei múzeumi szervezettel.

A Tornyai és az Alföldi Galéria ugyanis azt követően is a megyei múzeumi szervezet része lesz, hogy átkerül a város tulajdonába. A szerződés aláírása előtt a feleknek meg kell állapodniuk a gyűjtemények tulajdoni, illetve a szervezeti, anyagi és személyi kérdésekben is. A Tornyai-múzeumot a megyei közgyűlés tavaly 35 millió, míg az Alföldi Galériát 7,3 millió forintból működtette.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat nap alatt nincs díjugrató

Lovasoktatás helyett lovacskázást kaptak a gyerekek, ami ráadásul 35 ezer forintba került –… Tovább olvasom