Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

A tragikus baleset után fénysorompót kérnek Mindszenten

Mindszent - Fénysorompót szereltetne fel a mindszenti önkormányzat a helyi Déli utcai vasúti átjáróban: ott, ahol tavaly októberben a vonat elé hajtott és meghalt két fiatalember.
Fénysorompót szereltetne fel a mindszenti önkormányzat a helyi Déli utcai vasúti átjáróban: ott, ahol tavaly októberben a vonat elé hajtott és meghalt két fiatalember. A MÁV szerint indokolatlan a lámpa, a képviselők a hasonló tragédiákat szeretnék megelőzni, és az önkormányzat hozzájárulna a költségekhez is.

Tavaly októberben egy szegvári fiatalember Seat Cordobájával figyelmetlenül hajtott a sínekre a mindszenti Déli utcai vasúti átjáróban, egyenesen az ott közlekedő vonat elé. A motorvonat kétszázötven méteren keresztül tolta maga előtt az alászorult autót, melynek szegvári sofőrje és mindszenti utasa a helyszínen szörnyethalt.

A Déli utcai vasúti átjáró. Most is jól belátható.
Fotó: Tésik Attila

A tragédia érthetetlen, hiszen a Mártély felől Mindszent felé közlekedők kilométereken keresztül haladnak a vasúti sínek mellett, s a másik irányból messze feltűnik, hogy jön-e vonat a síneken vagy sem. Azt azonban több ízben magunk is tapasztaltuk, hogy a városközpont felől érkező autósok gyakran anélkül kanyarodnak be az átjáróba, hogy balra hátrapillantanának.

A mindszenti önkormányzat a hasonló balesetek elkerülése miatt szeretne fénysorompót szereltetni az átjáróba. Ennek érdekében tettek már lépéseket. Így a városüzemeltetési csoport és a MÁV szakemberei helyszíni bejárást is tartottak.

A vasúttársaság álláspontja az, hogy szívesen működtetik a fénysorompót, ám csak akkor, ha a telepítés költségeit az önkormányzat állja. A hatályos jogszabályok szerint az átjárót elegendő ugyanis közúti közlekedési táblákkal jelezni. Ilyen pedig van a közúti-vasúti kereszteződésben, és az úton is. Sem a vasúti átjáró hossza, sem az itt közlekedő vonatok sebessége nem teszi kötelezővé a fénysorompó telepítését.

A helyi testület elképzelése az, hogy olyan megoldást találjanak, mint amilyen a Vásárhelyről délre fekvő Szikáncson történt. Az ottani vasúti átjáróban elhelyezett fénysorompó telepítésének költségeit megfelezte a vásárhelyi önkormányzat és a MÁV.

Olvasóink írták

 • 4. joy 2008. január 26. 18:33
  „Nem a pénz győzött, hanem a rossz törvény!
  Alakítsák a törvényt úgy át a honatyák, hogy minden szintbeni közút-vasút kereszteződésbe kelljen fénysorompó, a tömegközlekedéssel súlytottakban meg minimum karos félsorompó is!”
 • 3. megértő-de gondolkodó 2008. január 26. 15:48
  „Nagy fájdalom a szerettek elvesztése,pláne ilyen körülmények között.Itt is pénz gyözött az olyan személyek kezében,akik mindenből hatékonysági vizsgálatot kivánnak késztittetni(persze ezt is pénzért),hogy utána kibújjanak a kötelességiek alól. Ezt a tragádiát is megelőzhette volna a két hazai feltáló által hiába kinált eszköz,amelyből az egyiket sorompókutyának nevezett asajtó.Mi van ezekkel,nem hoznak extraprofitot azonnal?”
 • 2. Raven 2008. január 26. 09:28
  „Fénysorompó!!!!!!!??????????????


  Ötletnek nem rossz de az előtem hozzá szoló szavait idézve az emberi figyelmetlenséget a fénysorompo se védi ki. És tény sokáig beláthatalan volt az átjáró talán fébnysorompó félsorompóval ki egészítve, bár azt is ki lehet kerülni, de talán az segítene kicsit. De mit szól hozzá a MÁV és a Közút?”
 • 1. nem tudom 2008. január 26. 08:47
  „Sajnos az emberi figyelmetlenségből adódó baleseteket a fénysorompó sem akadályozza meg. Minden évben sokan halnak meg az országban működő fénysorompós átjáróban. Az viszont tény, hogy a baleset előtti években nyáron a növényzet miatt (egyik oldalon kukorica, másik oldalon nagy bokrok) szinte teljesen beláthatalan volt ez az átjáró.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzdíjért teniszeznek Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Az utóbbi másfél évtized legrangosabb hazai férfi teniszsorozat kezdődött el… Tovább olvasom