Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 14°C | 27°C Még több cikk.

A traktorosok az urak Vásárhely határában

Hódmezővásárhely - Lehetetlen állapotok uralkodnak a vásárhelyi erzsébeti tanyavilágban, egészen pontosan a 2243-as tanyához vezető út mellett.
A főútról a tanyáig vezető mintegy 800 méteres út mezsgyéjét évek óta elszántják a szomszédos földeken dolgozó traktorosok. Rostás Zoltán és felesége eddig hiába fordult segítségért a városhoz, a rongálás folytatódott.

– Két-három éve a vásárhelyi önkormányzat segítségével megcsináltuk a tanyához vezető utat, azaz feljavítottuk azt a város által biztosított három- autónyi aszfalt- és betontörmelékkel, hogy sáros időben is tudjunk közlekedni az úton. A traktorosok azonban évek óta elszántják a mezsgyét, sőt az út egy-egy darabját is – panaszolta lapunknak Rostás Zoltán és felesége. A házaspár tehetetlennek érzi magát. Hiába szóltak az egyik traktorosnak, az kéretlen szavakkal illette őket, azt pedig nem tudják, kié az út menti föld.

Rostás Zoltán maga is megmérte az út szélességét. Fotó: Tésik Attila
Rostás Zoltán maga is megmérte az út szélességét.
Fotó: Tésik Attila

– Már a polgármesteri fogadóórán is jártunk, illetve felvettük a kapcsolatot Benkő Zsolt külterületi képviselővel. Annyi történt, hogy kiszállt a városháza egyik munkatársa, illetve többször is jártak a helyszínen a mezőőrök. Megmérték, milyen széles az út, s megállapították, hogy az eléri a 4 métert, azaz a jogszabályoknak megfelel. Az elszántás pedig folytatódott, jelenleg is hiányzik az egyik mezsgye. Jól látható, hogy a traktorost csak az út szélére rakott aszfaltdarabok tántorították vissza, nem akarta kicsorbítani az ekéjét – mondta Rostás Kitty. A házaspár azt kérte az önkormányzattól, kérje meg a földtulajdonosokat, hogy vigyázzanak a tanyához vezető útra.

Csak kérhet a város

– Nemcsak az idén, de már a korábbi években is levélben hívtuk fel az érintett földtulajdonosok figyelmét, hogy figyeljenek a tanyabejáróra, ám mást nem tehetünk, az ugyanis nem önkormányzati kézben van – mondta lapunknak Benkő Zsolt. A külterületi képviselő hozzátette: az út szélessége megfelelő, csak azt a méteres mezsgyét szántották el, amelyet máshol érintetlenül hagynak.

Olvasóink írták

 • 8. triatlonos 2008. október 01. 15:34
  „Tisztelt Bibike!
  Valóban szerencsés vagyok, mert itt nálunk sűrűbben vannak a tanyák, és jók a csapások. A kerékpárút épitése miatt vannak buckák, de egyszer hátha jobb lesz. Ami a 800 m hosszú, és 4 méter széles bejárót illeti, van tulajdonosa, ami a telekkönyvben kikereshető. A tulajdonosnak kell kultúrállapotban tartani úgy, mint a középső két méteres sávot. Mivel én elfogadom az Ön álláspontját, ezért kérem, hogy sziveskedjen megérteni a szomszédos földek tulajdonosait is, akik nem nézik szivesen földjeik más által történő elgyomositását. Arra kérem, hogy nézze meg a képet, ahol a motor felöli oldalon levő tárcsázott földön látszik, hogy az út melletti sáv gyomos volt a bejáró tulajdonosa miatt! Legalább mi tanyaiak tartsunk össze!”
 • 7. Bibike 2008. október 01. 14:28
  „Tisztelt Triatlonos!
  Legjobb tudomásom szerint nem a Zoli Tulajdonát képezi a tanyáját és a Főútat összekötő út.Ő megcsinálta szinte saját költségén,hogy bármi történik akár vele akár a családjával kitudjon menni.De senki sem tiszteli munkáját.Évekig senki nem járt azon az úton csak mikor Ő megcsinálta.Lehet gazos De kitalálták a kaszát ami a földulajdonos dolga lenne,nem pedig az ővé.Vissza térve a parasztokra nem mindegy milyen paraszt két kategoriája van.(A dolgos paraszt:normális keretek között él ,és tekintettel van embertársaira. Van a BUNKÓ paraszt aki csak azt keresi kinek hogy tud keresztbe tenni és főleg okoskodni tudd!!!Nem tudom Ön merre lakik de NEM is érdekel gondolom közvetlen a főút mellett,és nagyon tudja az észt osztani,én is csak a véleményemet irtam mert átélem a helyzetét.Laktam tanyán!!!”
 • 6. triatlonos 2008. szeptember 30. 22:40
  „Tisztelt Bibike!
  Nem tetszik érteni amit irtam. Nálunk itt a tanyán, ahol élek az a mondás járja, hogy nem az a paraszt, aki traktorral megy a diszkóba, hanem az, aki nem teszi le az ekét!
  A véleményemet a kép alapján irtam, és aki már látott tanya bejárót, az érti is!
  A kővel felszórt sávot nem bántotta a traktoros, és ezen az úton bármilyen járművel be lehet hajtani. A gond ott van, hogy az út két oldalát Zoli valószinűleg elgazositotta, ami a jobb oldalon látszik is /ami fölött gugol/. A jobb oldalon a kukorica tulajdonosa elhagyta a sávot, vesztére, mivel jövöre gyomos lesz a táblájának a széle. A motor felöli oldalon levő tulajdonos ezt nem szeretné, és ezért munkálta el Zoli helyett, de vélhetően nem veti be. Javasolnám Zolinak, hogy nézzen szét fejlettebb demokráciákban is, olyan helyen is, ahol az ilyen elhanyagolt bejáróért kemény büntetést kapna. Annak viszont örülök tisztelt Bibike, hogy Önnek ilyen a felfogása, mert kedvenc tanárom mondását juttatja eszembe: Minden ember egyforma, az egyik ilyen, a másik olyan. Ön legyen az egyik, én leszek a másik, vagy a békesség kedvéért akár forditva.”
 • 5. Írástudatlan-Írástudatlan. 2008. szeptember 30. 10:33
  „MACKÓ! Képzeld el hogy nem engednek a nicknevemmel fórumozni!Ha el akarok valami cikket kűldeni akkor ki írja hogy a nicknév foglalt.Ezekszerint az Írástudatlan nickemet meg kell változtatnom!Látod ilyen itt a demokrácia!De nem adom fel ne hogy azt higgyék!Akkor is folytatni fogom a véleményem kinyílvánítását hiszen ez állampólgári jogom nem? Vagy csak én azt hiszem? úgy hogy ezt a hozzászólásomat is csak dupla Írástudatlan nickel tudom feladni.De ne félj mert az új nicknevemről majd tájékoztatlak.Nyílván nagyon szemetszúrtam valakinek vagy valakiknek és nem ok nélkül! Itt van rá az élőpélda!Üdv:Írástudatlan.”
 • 4. Bibike 2008. szeptember 30. 09:30
  „Triatlonosnak üzenem:lehet igy történt de ha Te is a saját költségedre csináltattad volna meg te is harcolnál a jogaidért.Hidd el Ő is tudta volna más hova költeni ezt a pénzt. Talán Te is traktoros vagy?...és te is sok fejfájáslt okozol az embereknek???,hogy ennyire véded őket.A mezsgye régen is mezsgye volt de nem beszántották hanem lakaszálták. Sajnálom,hogy ilyen a felfogásod....”
 • 3. triatlonos 2008. szeptember 29. 19:56
  „Túl bonyolitja a történetet Zoli. Az út jobb oldala igen gyomos, gondolom, hogy a másik oldal is ilyen volt, és szúrta a traktoros szemét. A helyes megoldás, hogy hagyni kell bemunkálni tavasszal, majd kimérni a bejáró szélességét, és a térkép szerinti méretre lekaszálni! Akinek nem tetszik az mehet a hivatalhoz!”
 • 2. mackó 2008. szeptember 29. 15:38
  „igazad van!”
 • 1. Írástudatlan. 2008. szeptember 29. 10:33
  „Hát persze hogy beszántják mivel a főld tisztelt pólgármesterünké!!!!Persze hogy nem tesz semmit az önkórmányzat hiszen ki mer szembeszállni a kulák diktátor kölökkel!Így hát marad továbbra is a szélmalom harc!Talán ha a traktoros keze lábát eltőrdelnék????Erre nem gondóltak?Csak ne legyen rá tanú!Ez lenne a leghatásosabb módszer nem pedig futkosni az önkórményzathoz!Mert úgy sem fog változni semmi!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kimászott az égő kocsiból, de a kórházban meghalt

Székkutas - A kórházba szállítást követően belehalt sérüléseibe az a székkutasi fiatalember, aki szombaton nem sokkal éjfél után balesetet szenvedett a 47-es főúton Kakasszék magasságában. Tovább olvasom