Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 5°C | 12°C Még több cikk.

A tűzrevaló a hónap slágere

Árpádhalom, Nagymágocs, Székkutas - Vészesen közeledik a fűtési időszak. Vannak, akik már beszerezték a téli tűzrevalót, sokaknak azonban csak néhány hétre való fára telik.
A kertes házakban élők közül egyre többen tértek át az elmúlt években gázfűtésről fatüzelésre. Olcsóbb és jobb a melege – mondják. Árpádhalmon Szarka Attila polgármestertől tudjuk, a lakosság legalább 90 százaléka fával, szénnel fűt.

A székkutasi Kovács család is a fa mellett tette le a voksát. Ők már nyugodtan várják a fűtési szezont. A fészerben bent van a téli tüzelő 90 százaléka. – Gyermekeink közül hat még velünk él, a legkisebb 15 hónapos. Tavaly már szeptemberben olyan hűvös volt, hogy esténként kénytelenek voltunk begyújtani – mondta Kovács Lászlóné. Kazánban fűtenek, a szobákba radiátorokon keresztül jut el a meleg. – Amikor beköltöztünk a házba, egy hónapon keresztül gázzal fűtöttünk. Hiába tekertük fel a termosztátot, olyan hideg volt, hogy szinte vacogtunk. Csak akkor lett melegünk, amikor a 80 ezer forintos számlát megláttuk! Ennyi pénzből fával majdnem az egész telet kihúzza az ember – háborgott a nagycsaládos anyuka. A család idén már júliusban gondoskodott a tüzelőről. – Az erdészettől vettünk fát, több mint 50 mázsát, 110 ezer forintért. Tölgy és bükk, viszonylag száraz. Azóta már feljebb ment az ára, ezt az ismerőseinktől tudom. Korábban egyébként szinte mindenki a románoktól vásárolt fát, de most már csak nagy tételben árusítanak. Nekünk is felkínáltak 100 mázsát, egy kamionnyit, de nem tudtuk volna kifizetni.

Kerekes Imre két lovával, Zengővel és Almával főleg a kis tételben rendelő nagymágocsiaknak viszi a fát. Egyre többen vannak, akik 1 köbméter tüzelőt sem tudnak egyszerre megvenni. Fotó: Kovács Erika
Kerekes Imre két lovával, Zengővel és Almával főleg a kis tételben rendelő nagymágocsiaknak viszi a fát. Egyre többen vannak, akik 1 köbméter tüzelőt sem tudnak egyszerre megvenni. Fotó: Kovács Erika

A helyiek elmondása szerint Nagymágocson is 5 köbméter fölött árusítja az erdészet a fát. Ám sokan vannak, akik nem tudnak egy tételben több mint 100 ezer forintot kifizetni. Kerekes Imre utcai faárus. Nyugdíj mellett végzi a tevékenységét. Korábban tíz évig tüzépesként dolgozott a faluban. Az ő vevői a kispénzűek közül kerülnek ki. – A román fa „bedugult". Már csak kamionnal hozzák a fát, kisteherautókkal nem – erősítette meg a Kovácsné által hallottakat. – Pedig egyre több az olyan család, ahol ugyan már nyáron gondolnak a téli tüzelőre, de csak őszre gyűlik össze a pénzük, hogy legalább egy köbméternyit vegyenek. Kerekes Imre elmondta, köbméterben jobban megéri a vevőknek fát venni, annak a mennyisége akkor is annyi, ha a fa esetleg kicsit vizesebb. – Az én vevőim között olyanok is vannak, akiknek még 1 köbméterre sem telik. Sokan 2–10 mázsa között rendelnek, és nagyon spórolósan fűtenek. Mire elfogy az a kevés fa, addigra összegyűjtögetik a következő tételre való pénzt – sorolta a férfi.

Egyik rendszeres vevője Zana János. A nyugdíjas férfi elmondta, feleségével az előző fűtési szezon óta gyűjtik a pénzt az idei télre, de még nem jött össze 1 köbméterre való összeg. – A feleségem is, én is kisnyugdíjasok vagyunk. Reményeink szerint ebben a hónapban már meglesz a rávaló. Persze nyugodtabbak lennénk, ha már itt lenne a fa. Ha most nagyon lehűlne a levegő, egy hétre való rissz-rossz fát össze tudnánk itthon gyűjteni – nyilatkozta az idős férfi.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

15 keramikus a vásárhelyi szimpóziumon

Öt héten át, szeptember 8-ától október 12-éig 10 magyar és 5 külföldi keramikusművész alkot Vásárhelyen, a 17. nemzetközi kerámiaszimpóziumon. Tovább olvasom