Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

A tűzriadót is kipróbálták a vásárhelyi kisiskolások

Hódmezővásárhely - Feszülten, kétségekkel teli, de izgatottan vágtak neki az első tanítási napnak az elsősök. A vásárhelyi Liszt Ferenc Általános Iskolában a szülők is a gyerekekkel maradhattak.
Becsengettek. A 408 vásárhelyi elsősből 57 a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskolában kezdte meg a tanévet – tudtuk meg Forrainé Kószó Györgyi igazgatótól. Az első napon – a tanévnyitót követően – az intézménnyel való ismerkedésé, játékoké volt a főszerep. A testvérosztályok, azaz az ötödikesek fogták a kicsik kezét. Az „újoncok" sulival kapcsolatos első gondolatait a felsősök leírták, és felragasztották a faliújságra.

Néhány idézet a falról, miért éppen ezt az iskolát választották: „Itt sokat lehet tanulni", „Szeretnék nagyon okos lenni", „Kedvenc színem a barna", „A testnevelés és az úszás lesz a kedvencem", „A bátyám is ide jár", „Imádok táncolni, énekelni".

Az első napon néptánc, óvodás dalok, és körjáték is szerepelt a programban a tanító nénik – Komárominé Fehér Lilián és Török Dezsőné Ildikó – vezetésével, de a sport, a sorverseny sem maradhatott el. Ezen a napon a szülők is elkísérhették csemetéjüket, figyelhették első iskolás lépéseiket.

Fáradtan, gondterhelten. Az elsősöket nem hozta lázba az iskolapadban ücsörgés. Fotó: Tésik Attila
Fáradtan, gondterhelten. Az elsősöket nem hozta lázba az iskolapadban ücsörgés.
Fotó: Tésik Attila

– Megható, hogy első gyermekünk iskolás lett – mondta a 40 éves Juhász Lajos. – Ő az, Boróka, a piros ruhában, az 1. b-be jár – mutatta meg lányát a büszke apa, aki úgy folytatta: – Jelentős változás ez az életében, új közösségbe került, és az iskolában már komolyabb elvárásokkal szembesül, mint eddig az óvodában.

– Kicsit félve jöttünk, nem tudtuk, miként barátkozik meg az új közeggel, a tanítókkal, az osztálytársakkal – árulta el az édesanya, a 34 esztendős Szalma Mónika, aki szabadságot vett ki erre a napra, párja pedig elkéredzkedett munkahelyéről. – Az ünnepség alatt Boróka nagyon feszült, ideges volt, de megkönnyebbülve láttuk: a közös, játékos foglalkozások alatt teljesen feloldódott. Úgy tűnik, minden rendben lesz, bár kíváncsiak vagyunk, ő hogyan élte meg az első napot, mit mesél majd otthon.

Juhász Borókával végig ott maradt édesanyja, Szalma Mónika. Fotó: Tésik Attila
Juhász Borókával végig ott maradt édesanyja, Szalma Mónika.
Fotó: Tésik Attila

Mi ezt nem várhattuk meg: – Eddig tetszik az iskola – mondta alig hallhatóan a 6 és fél éves kislány –, játszottunk, énekeltünk, táncoltunk, nagyon jó volt! Kíváncsi vagyok, milyen lesz a többi nap.

A kislányt éktelen szirénazúgás szakította félbe: tűzriadó! Nem csaptak fel a lángok, a tantermek tervszerű, fegyelmezett kiürítését is mindig „elpróbálják" az első tanítási napon.

Olvasóink írták

  • 3. dred 2009. szeptember 02. 20:47
    „Végre 1 normális iskola ! Nagyon helyes, nagyon jó gyakorolni a kiürítést, fegyelemre és figyelemre nevelni a kicsiket ! Nagyon kevés iskola foglalkozik ezzel pedig nagyon fontos a mai közönyös világunkban ! Gratula !”
  • 2. cikicakk55 2009. szeptember 02. 14:12
    „Sajnos felső tagozatban már nem ez a lelkesedés a jellemző”
  • 1. aranka2 2009. szeptember 02. 14:06
    „Kedves cikkíró, cukormázas ez az írás, de ebből a muszáj-témából nehezen lehetne többet kihozni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyilvános fizetések Hódmezővásárhelyen

Nyilvánosságra hozták az önkormányzati gazdasági társaságok vezetőinek fizetését Vásárhelyen. Tovább olvasom