Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 16°C | 25°C Még több cikk.

A válság ellenére nem keresik többen a használt cikkeket

Hódmezővásárhely - A néhány éves műszaki berendezések ugyanúgy fogynak, míg a bútorok terén inkább visszaesés tapasztalható. Eközben az angol használtruha-boltok a virágkorukat élik a városban.
- A használt műszaki cikkek piacán nem hozott változást a gazdasági válság, azonban egyre kevesebben kínálnak nekem megvételre valamilyen berendezést, az embereknek nagyon nincs mit eladniuk – árulta el tapasztalatait a vásárhelyi HIFI-Piramis tulajdonosa, Puruczkai Géza. – Az üzletbe egyébként nem csupán szerényebb körülmények között élők térnek be, nagyon sok a tehetős vásárló, akik „csemegézni" jönnek. A készletben ugyanis mindig akad például egy-két, ma már ritkaságszámba menő különleges erősítő vagy lemezjátszó. Az emberek leginkább a számítástechnikai és a szórakoztató elektronikai eszközöket keresik. A kereskedő hozzátette: ha válság tovább gyűrűzik elképzelhető, hogy ez hoz némi fellendülést a használt cikkek piacán. Hiteleket egyre nehezebb kapni, ezért sok család dönthet úgy, hogy valamilyen új műszaki berendezés helyett inkább a feleannyiba kerülő használtat vásárolja majd meg.

Vásárhelyen egyre népszerűbbek az angol használtruha-boltok, mint a vadiúj holmikat kínáló kínaiak. A városban most 8 ilyen üzlet működik, a vásárlók pedig a bálabontások napján sorban állnak a bejáratok előtt.

Illusztráció: Miskolczi Róbert
Illusztráció: Miskolczi Róbert

- Két gyereket nehéz öltöztetni, ezért gyakran nézelődőm használtruha-boltban – mondta egy középkorú nő. Hozzátette: az angol használt ruha szerinte nemcsak jobb minőségű, mint a Távol-Keletről érkező új, de jóval olcsóbb is, amely a mostani nehéz gazdasági helyzet mellett nem elhanyagolható érv.

Míg a használt műszaki cikkek piacán nem történt csökkenés, és az angol használtruha boltok virágkorukat élik Hódmezővásárhelyen, addig a néhány éves, sőt az új bútorok iránt is drasztikusan visszaesett a kereslet – tudtuk meg Csényi Ernőnétől.

Nem lett kelendőbb a használtcikk (galéria) - Fotó: Tésik Attila
- Szorult helyzetben vagyunk – panaszolta a bútorkereskedő. – Használt bútort mindig a kispénzűek vásárolnak, akik most a gazdaság válság miatt a napi megélhetésükért küzdenek, így természetes, hogy nem költenek ilyen dolgokra, még ha néhány ezer forintért vásárolhatnák meg is a szükséges bútordarabot. Úgy vannak vele, hogy egyelőre jó az, ami van. Csényi Ernőné elmondta: másfél évvel ezelőtt jobb volt a helyzet, kaptak rendelést új bútorokra is, ma már szinte nézelődő sincs.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. miku 2009. június 09. 15:25
  „10.flexsnake! Amit a márkaboltokban lehet kapni azok eredeti termékek, a piaciak pedig hamisítványok, csak egyes márkaboltosok úgy vannak vele, hogy megveszik a piacon fillérekért a gagyit, aztán ugyanannyiért árulják az üzletben, mint az eredetit. Az igaz, hogy a márkás dolgokat is Kínában csinálják, de nem ugyanaz kerül az üzletekbe, mint a piacokra.”
 • 20. floridaimagyar 2009. június 08. 00:50
  „En nem vagyok oda az angol markaert, azok a muszaki cikkek meg ugy neznek mi mint a legolcsobb pawn shop, es kivancsi vagyok hogy tenlyeg angol-e amit arulnak. Nem hallottam arrol hogy britt kollegaink hajokba dobalnak az elhasznalt cuccaikat.”
 • 19. xanadu 2009. június 05. 22:30
  „Tésik Attila a kisalfold.hu-nak dolgozik??? (Igaz, a két lap összetévesztésig hasonló: http://www.kisalfold.hu/ )”
 • 18. antikos 2009. június 05. 21:14
  „Gyerekek!
  Nem kínai cucc ez, hanem ez egy jól kifundált adócsalás. Ennyi! Jól működik, majd, ha jön az orbán akkor meg más fog menni. No nem az off-shore:)
  Emlékeztek még a tollas bulira, na erről szól ez is. A tollból sem volt mindegy milyen formában jön be, vagy megy ki az országból.
  Itt géprongyként vámolják a használt ruházati termékeket. A különbségben van a buli. A szervezet meg növekszik és nem véletlen, hogy kicsinálja a ruházati szférát. Ugyanis a vám pont a hazai védelmére van kitalálva. Egyébként a kínait is kicsinálja. Még két év azt vége...
  Jön más. Majd figyeljétek meg antikos bácsi jóslatát:)”
 • 17. trixi11 2009. június 05. 20:16
  „flexsnake
  Egy kicsit szemellenzős a gondolkodásod! :D”
 • 16. polgár 2009. június 05. 19:50
  „Jajj de kis mókásan válaszoltál.
  Egyébként értettem a 11-es hsz-ed lényegét. Azt gondolod, hogy az egész világ kínától vesz, így az angol használtruha is az. Ez nyílván sokkal reálisabb, mint azt feltételezni, hogy a ruhákért kimennek angliába, és ott veszik meg, és drágán hozzák be, ezért irrális ez a dolog.
  Mindegy, ha nem akarod, ne vegyed. Csak ne balekozz le mást, aki igen, nem pedig a filip rásszelből veszi a sokszor gyengébb minőséget több ezer forintért...
  Üdv.”
 • 15. flexsnake 2009. június 05. 19:36
  „13. az egyiptomi kígyóbőrcipömben meg egy megszáradt skorpió volt, eredeti egyiptomi. Egyip-Tomi.
  14. igen, tényleg azt hiszem hogy bemész és egyenként marha drágán fontért megveszed az üzletben, összegyűröd egy zsákba és rongynak álcázva behozod. Most nem tudsz olvasni vagy simán nem érted? :D
  Inkább nem magyarázom. Vegyed. Nincs vele gond, csak ne csodálkozz ha nem olyan messze van az az anglia.”
 • 14. polgár 2009. június 05. 18:52
  „#6: "Ki kell menni londonba, vegyél meg egy valamilyen ruhát, hozd be. Menj ki, vegyél kettőt hozd be. ÉS kezdj el számolni. Nem fogja megérni londonból hozni, utaztatni, vámoltatni mert itthon az új ruhák árát tízszeresen fogja meghaladni :)"

  Te most tényleg azt hiszed, hogy ez úgy néz ki, hogy valaki kimegy Angliába, és ott megveszi a ruhát a BOLTBÓL?Hát így tényleg nem érné meg :D”
 • 13. polgár 2009. június 05. 18:49
  „#6: "Az angol ruházat nagy része a pesti kinai raktárból jön ;)"

  Akkor magyarázd már meg nekem, hogy valójában hogyan kínai az a használt angol kozépiskolai egyenpulóver, amit pl. a múlt héten vettünk, meg a többi ruha amelyeknek az ára fontban van ráírva/fontot találtunk a zsebében (volt ilyen), vagy olyan márkák amit Angliában kaphatóak, de nálunk nem.

  Lehet, hogy balek vagyok, de inkább megveszek 50 Ft-ért egy jó minőségű angol pólót, mint 3000 Ft-ért egy s.z.a.r újat.”
 • 12. maradando 2009. június 05. 17:52
  „Cilindert sajnos nem árusitanak.Pedig szűkségem lenne a kis estélyi szalmakalapom mellé !”
 • 11. flexsnake 2009. június 05. 16:08
  „10. persze ahogyan eredeti adidas kerül a márkaboltba :) A nagy cégek kínában gyártatnak mert olcsó, visszamegy a márkatulajdonos országába és eladják. Persze közben a szalagról lejön kis dobozokba is amik mennek európába :D Az angol ruházat nem azt jelenti hogy fontért gyártják a királynő melletti sarkon. Persze ha nem akarsz nyerni a dolgon akkor nem a ,,gyártótól" veszed.
  A kínai nem bóvlit jelent hanem olcsó munkaerőt. Az a munkaerő pedig telenyomja a piacot lepotyogó áruval. Ugyanaz a beszállító hozta a márkaboltba és ugyanaz a piacra. 10szeres árrés.
  Te csak vedd viszonteladóktól, utaztasd, nekem a gyártó meg leszállítja raktárba tizedéért. Nem kérdés melyiken lesz nagyobb haszon. Használt ruhát csak balekok vesznek ilyen piac mellett. Még ha nem is tudod kihez kell fordulni, felülsz a buszra és szerbiában bevásárolsz. Ugyanazok szállítanak oda is.”
 • 10. trixi11 2009. június 05. 15:29
  „flexsnake
  Ezt a kínai dolgot ne nagyon reklámozd, mert baromság... Nem kell szakértőnek lenni, hogy megtudd különböztetni a minőséget a silány bóvlitól! Csak elvétve találsz Angol turiban kínai holmit!”
 • 9. rolee 2009. június 05. 15:26
  „Antikos úgy hogy kamionokkal behozzák Angliából megy a Bakay Nándor utcába, ott kimossák szortírozzák majd különböző elvek szerint zsákba rakják!

  Tudom mert a főgórét ismeri apám, és már jártam a Hangárjukban”
 • 8. rolee 2009. június 05. 15:26
  „Antikos úgy hogy kamionokkal behozzák Angliából megy a Bakay Nándor utcába, ott kimossák szortírozzák majd különböző elvek szerint zsákba rakják!

  Tudom mert a főgórét ismeri apám, és már jártam a Hangárjukban”
 • 7. egyolvasó1 2009. június 05. 15:26
  „Ne haragudjatok, de hatalmas bálákba lehet kapni a ruhákat és fillérekért és ezeknek a báláknak nagyrésze új ruhákkal van tele. A duris többszörös hasznot árul ki belőle. Mindenki megteheti, hogy vesz magának 1 bálát vagy bejön vagy nem. Vhelyen van egy hely ahol ezeket a bálásruhákat kéztőrlőnek darabolják össze és a röhej, hogy szebbnél szebb ruhákat lehetne megmenteni, de sajnos nem lehet persze vannak szemfülesek :)”
 • 6. flexsnake 2009. június 05. 13:46
  „Már egyszer matekoztam ezzel kapcsolatban. Ki kell menni londonba, vegyél meg egy valamilyen ruhát, hozd be. Menj ki, vegyél kettőt hozd be. ÉS kezdj el számolni. Nem fogja megérni londonból hozni, utaztatni, vámoltatni mert itthon az új ruhák árát tízszeresen fogja meghaladni :) Az angol ruházat nagy része a pesti kinai raktárból jön ;)
  A gyerekruhán meg mindig is volt pénz. 3 havonta lehet újat venni mert kinövi. Gyerekholmikkal én is foglalkoztam még gyerekjátékokban is oltári nagy pénz van. Sok a macera vele. Nagyon sokat kell variálni vele hogy meglegyen a majdnem dupla haszon.”
 • 5. pille 2009. június 05. 12:49
  „KamuNeni!
  És persze támogatod vele az angol gyerekeket.”
 • 4. KamuNeni 2009. június 05. 12:33
  „Duborog a gazdasag. Az egyebkent nem igaz hogy geprongykent megy be mert szet vannak valogatva es a legrosszabbak geprongy a jok pedig majdnem ujak. Mi is arulunk hasznalt gyermek ruhat elso osztalyuakat kezzel valogatottakat nagyban MO-ra es olcson. Csak gyerekruhara specializalodunk es csak negy eves korig de nyugodtan kijelentem hogy ezek mind elso osztaly es mind egyedileg kezzel ki van valogatva. Erdekel valakit??”
 • 3. antikos 2009. június 05. 11:16
  „Döbbenet a kép!
  Paraszt Párizsban angol használt ruhák!

  Azért a cikkben megemlíthetnék, hogyan jön be a ruha géprongyként és hogyan van eladva....
  Az apeh még nem nézett utána?
  Teljesen tönkreteszik a kiskereskedőket és a mértékes szabókat...”
 • 2. flexsnake 2009. június 05. 11:15
  „A használt cucc drágább mint az új. Sőt, már van olyan áruház ahol sérült új dolgokat árulnak. Összekarcolódott a nagy tévé háta hát 25ért meg is lehet venni :D”
21 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

110 éves Endre Béla-portré került elő egy aukción

Hódmezővásárhely - Eddig ismeretlen Endre Béla-portré került a közelmúltban Vásárhelyre, amit a fiatal művészettörténész, Tóth Károly azonosított. Tovább olvasom