Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

A városé lehet az épület

Ingyen kéri az államtól a vásárhelyi önkormányzat a helyőrségi klubot, amelyet felújítana és kulturális vagy üzleti célra hasznosítana. Az ügyben jövő héten egyeztet a város a honvédelmi minisztériummal.
Mára teljesen lepusztult a helyőrségi klub épülete Fotó: Karnok Csaba
Hosszabb ideje próbálja már megszerezni Vásárhely a volt tiszti, jelenleg helyőrségi klubot, ám ez eddig nem sikerült. A Cukor és a Szántó Kovács János utca sarkán álló, városképi jelentőségű patinás épület külső homlokzata mára teljesen lepusztult: lepergett a festék, leszakadtak a gipszstukkók és az ablak alatti díszítőelemek.

A múlt századi polgári épületet, amelyben annak idején József Attila is gyakran megfordult, 1952-ben államosították. Akkor foglalta el a honvédség. Az évtizedeken át tiszti klubként működő intézmény felújítása akadozott az utóbbi időkben.

A Honvédelmi Minisztérium Honvéd Kulturális Szolgáltató Közhasznú Társasága által működtetett épület felújítási terve réges-régen elkészült. A rekonstrukció azonban csak részben valósult meg.

– Körülbelül tíz évvel ezelőtt már megvoltak az elfogadott tervek az épület teljes, három évig tartó rekonstrukciójára, ám ebből csak az épület szigetelése készült el – tízmillió forintból. A fenntartó átszervezése után a felújítás teljesen leállt – tudtuk meg Neparáczki Ferenc intézményvezetőtől.

A legutóbbi városi közgyűlésen a képviselő-testület úgy határozott, kezdeményezik az épület ingyenes városi tulajdonba adását.

– Évek óta folynak a tárgyalások a Honvédelmi Minisztériummal, amelynek kezelésébe tartozik a vásárhelyi helyőrségi klub is. Az ingatlanért cserébe a város más részén szeretnénk a laktanya számára kulturális lehetőséget teremteni. Ha ezt a helyőrség elfogadja, akkor a Cukor utcai épület a városé lehet. Erre az augusztus 2-i egyeztetés után kerülhet majd csak sor – mondta lapunknak Lázár János polgármester. Vásárhely országgyűlési képviselője – aki a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke – hozzátette: az önkormányzat pályázati pénzből szeretné felújítani, majd kulturális vagy üzleti célra hasznosítani az épületet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár János lett a polgármesterjelölt

Választási szövetséget kötött az önkormányzati választásokra Vásárhelyen a Fidesz, az MDF, a Tiszta… Tovább olvasom