Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

A vásárhelyi bankfiók harcol a galambokkal

Hódmezővásárhely - Évek óta galambbúgástól hangos a vásárhelyi Kossuth téren álló „nagytakarék", melyben ma a K&H Bank helyi fiókja működik. Az idén százéves épület homlokzatát vastagon borítja a guanó.
A járókelők – habár naponta többször is takarítják a járdát – inkább a párhuzamosan futó kerékpárutat használva kerülik el a veszélyzónát. A bank még idén megpróbálja kilakoltatni nemkívánatos albérlőit.

Közel száz galamb fészkel évek óta a Hódmezővásárhely főterén, a K&H Bank helyi fiókjának épületén. Az 1907-ben, Müller Miksa szegedi építészmérnök tervei alapján elkészült épület tiszteletet parancsoló homlokzatát vastag galambpiszok takarja. Az előtte húzódó járda reggelente hasonló képet mutat, gyakran elpusztult madártetemekkel tarkítva. A járókelők tartva az „égi áldástól", inkább a százéves épület előtt vezető kerékpárutat használva kerülik el az ominózus helyet – az erre kerekezők legnagyobb bosszúságára.

– Borzalmas, amit a galambok műveltek ezzel a szép épülettel – mondta a nyugdíjas Szabó Pálné, aki napjában többször is áthalad a Kossuth téren. – Ugyan rendszeresen takarítják a ház előtti kövezetet, de ez nem mehet örökké, végleges megoldást kell találni a problémára. Egyébként a gond nem egyedi, a belváros több pontján is találhatunk nagy mennyiségű galambpiszkot.

A házigalambok száma a központban hosszú évek óta változatlan. A Fekete Sasról tüskés korona és elektromos riasztó tartja távol a madarakat, a bíróság és a posta épületét nem nagyon kedvelték eddig sem, ahogy a városháza tér felőli oldalán és az ógimnáziumon sem nagyon csoportosulnak. Azonban a bank mellett még napközben is rajokban tartózkodnak a Kossuth tér 6. számú palota díszein, látható nyomokat hagyva az ottani járdán is.

Prins Gabriellától, a K&H vásárhelyi fiókjának igazgatójától megtudtuk, az épület galambriasztási tervét előterjesztették a felső vezetésnek, így a számukra is felettébb kellemetlen probléma végére remélhetőleg még idén pont kerülhet. A tervek szerint a tér felőli homlokzatra sűrű szövésű hálót helyeznek, ez a módszer egyáltalán nem fogja rontani a ház látképét. Az udvar felől gyengeáramú vezetékeket szerelnek fel, illetve vékony dróthálót húznak ki, melyek majd teljesen távol tartják a szárnyasokat. A takarítással megbízott vállalkozás addig is naponta kétszer – reggel és zárás után – eltünteti a bankbejáratot és környékét elcsúfító madárürüléket. A tisztítást hét végén is legalább egyszer elvégzik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyi gyermekek akciója a menhelyen élő állatokért

Hódmezővásárhely - Hatalmas csokitortát kapott tegnap a vásárhelyi Tornyai utcai óvoda Százszorszép… Tovább olvasom