Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

A vásárhelyi Bense család kalandjai Párizsban

Hódmezővásárhely - Rengeteg élménnyel és fotóval tért haza nemrégiben Párizsból a Bense család. Az utat második osztályos lányuk, Hajnalka nyerte kitűnő bizonyítványával lapunk Szín 5-ös játékán. A párizsi Eurodisney teljesen elvarázsolta Hajnalkát és ötödikes bátyját, Mátét.
Úgy látszik, Fortuna jóban van a vásárhelyi gyermekekkel, a 2004-ben lapjaink, a Délmagyarország és a Délvilág által elindított Szín 5-ös játéknak a fődíját ugyanis már másodszor nyerte meg vásárhelyi nebuló. Két évvel ezelőtt Kardos Edina és családja, most pedig Bense Hajnalkáék utazhattak Párizsba a Gold Sun Travel szervezésében.

Egy hétig nem kellett suliba menni

– A húgom először nagyon megijedt, amikor Szegedre indultunk, hogy átvegyük a nyereményt. Hajni azt hitte, hogy rögtön Párizsba megyünk, s fel sem tudott rá készülni – mesélte mosolyogva bátyja, a 11 éves Bense Máté.

Mindkét gyerek a Liszt Ferenc ének-zenei iskolában tanul. Hajni most lett másodikos, az elsős kitűnő bizonyítványának köszönheti a sikert. Máté pedig ötödikes. A nagyfiú elárulta, akadt olyan osztálytársa, aki irigykedett rá. Elsősorban azért, mert szeptemberben egy hétig nem kellett suliba mennie. Ekkor utazott ugyanis a család Párizsba.

Amikor felkerestük a családot Károlyi utcai otthonukban, rengeteg fotót mutattak az útjukról. Nem csupán a felnőttek fotóztak, hanem a gyermekek is – saját gépükkel. Az élményekről főként Máté mesélt, Hajni csak néha szólalt meg, csendben figyelte bátyját.

Eurodisney: bábeli zűrzavar

– Először ültünk repülőn, nagyon élveztük. Csodálatos volt, amikor felemelkedtünk a felhők fölé. Még a gépen is fotóztam – mondta Máté.
Benséék három napot töltöttek a francia fővárosban. Ilyen messze még nem voltak az otthonuktól. Eddig csak Ausztriában és Szlovákiában jártak, de akkor is csak alig távolodtak el a magyar határtól.

Franciaországban a nyelvvel nem volt gondjuk, mert az édesapa, Bense Pál tanult franciául, így megértette magát. Eurodisneyben pedig amúgy is bábeli zűrzavar van, hiszen a világ minden tájáról jönnek ide turisták.

– A Karib-tenger kalózai az egyik kedvencem, ezért kétszer is felültünk a csónakos játékra. Egy barlangon keresztül is mentünk. Szüleimtől pedig egy kalózkalapot is kaptam, Máté pedig játékkardokat – árulta el Hajni.

Egy nap a francia meseországban

A Bense gyerekek szeretik is a kardozós játékokat. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a szobájuk. A szülők ugyanis a gyermekek terve alapján egy favárat készítettek a szobába. Az alsó részén van Hajni ágya, illetve a szekrények, felül pedig, a bástya tetején rendezte be a maga birodalmát Máté. A francia meseországban egy napot töltöttek. Mindent nem tudtak bejárni, de egy térkép segítségével megpróbálták a legtöbb dolgot felkutatni. Hajninak nagyon tetszett Csipkerózsika vára, bátyjának pedig a szellemkastély. Egy olyan forgóra is felszálltak, amelynél az ülés egy-egy rakéta volt, s kisebb-nagyobb bolygók között mentek. Máté ült elöl, ő irányította a szerkezetet, hol felemelkedtek, hol meg lesüllyedtek.

Azért a számos játék után arra is volt idejük, hogy este megnézzék a várost. Elmondták, nem is baj, hogy nem fényes nappal sétáltak a városközpontban, mert az éjszakai fényekben gyönyörű volt minden. Az Eiffel-torony tövében árusok rohanták meg őket. A kis toronytól kezdve a képeslapig mindent rájuk akartak sózni. Egy alig húsz centi magas, világító kis Eiffelért 10 eurót kért az árus, de pár perc alatt maga lealkudta négyre. Ám hiába, mert nem vették meg.

Még a metrót is kipróbálták. Ez volt ugyanis a leggyorsabb közlekedési eszköz, amellyel a szállodájuktól eljuthattak Eurodisneybe. Az aluljáróban számos kéregetőt láttak, egyiküket Máté le is fotózta. A ballonkabátos férfi egy magnó mellett állt, amelyből szomorú zene szólt, ám amikor pénzt dobtak az előtte lévő kalapba, vidám muzsika csendült fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vásárhelyieket már a kullancscsípéssel is Szegedre küldik

Hódmezővásárhely - Az egészségügyi reform centralizálta az ügyeleti rendszert, amiből igen sok… Tovább olvasom