Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

A vásárhelyi diákok szerint nem volt vészes az írásbeli

Volt, aki kettes magyarérettségiben reménykedett, de persze akadtak olyan végzősök is tegnap Vásárhelyen, akik ennél sokkal többet várnak. A corvinos diákok egy része a magyarérettségit követően a közeli parkban regenerálódott. A kabala és a csoki most sem hiányozhatott a vizsgáról. Akadt olyan diák, aki plüssállatka helyett inkább papír zsebkendőt vitt magával.
Fotó: Tésik Attila
Vékony zsinórral zárták le tegnap kora reggel a vásárhelyi Corvin Mátyás szakközépiskola emeleti szintjére vezető lépcsőfordulót. A fenti tantermekben írták ugyanis a diákok a magyarérettségit. Csak néha tűnt fel egy-egy, a mosdóba igyekvő diák és felügyelőtanár. Néhány óra múlva viszont élettel telt meg a kihalt folyosó, többnyire megkönnyebbült arccal igyekeztek kifelé a termekből a végzősök. Sokan a közeli parkba mentek, ahol megvitatták a vizsga kérdéseit.

– Egy kettest biztosan össze tudtam szedni – értékelte röviden teljesítményét Vass Katalin, miközben kakaós csigát majszolgatott. – A második feladatban a verselemzésből négy oldalt lehetett írni, s nekem három és felet sikerült. Pedig a nagy idegeskedésben reggel otthon felejtettem az elefántos kabalámat, amit az osztályfőnökünktől kaptunk. A magyar meglesz, a matematikától viszont tartok. A néhány héttel ezelőtti próbaérettségit is éppen csak sikerült kettesre megírni. Ezért aztán délután tanulni fogok – magyarázta.

Többen csokival doppingoltak. Fotó: Tésik Attila
A corvinos diákok közül idén 137-en érettségiznek, mégpedig összesen 13 tárgyból. Van, aki például testnevelésből is, miután ezt jelölte meg választott tárgyának. Egyébként ebből is van elméleti vizsga, s nem csak a gyakorlatban kell bizonyítani a végzősöknek. Kristó Krisztián a földrajzot választotta a kötelező tantárgyak mellé, miután úgy hallotta, hogy ez elég könnyű. Ugyanakkor a tegnapi magyarérettségivel is jól elboldogult. Biztos, ami biztos alapon azért a vizsgára magával vitte kabalabaglyát is, és sok csokival érkezett a vizsgára. Tervezte, délután még visszamegy a suliba, egy utolsó matekórára, de aztán nem foglalkozik a számokkal. Nem tart a mai vizsgától.

Mihály Csilla még délután is matekozik. Neki ugyan ez a kedvenc tantárgya, de biztosra akar menni.
– A magyarvizsgára igazán nem lehetett készülni, a matekra viszont igen – osztotta meg velünk véleményét Csilla, aki szerint azért a magyar is jól sikerült neki. A feladatokat egyébként kedvenc tollával oldotta meg. Volt miből válasszon az íróeszközök közül, miután hobbija a tollgyűjtés, s már 1500 darabbal büszkélkedhet.

A Corvinban – mint ahogy Vásárhely többi önkormányzati középiskolájában is – középszintű érettségit írtak a diákok. A városban az emelt szintű érettségit választók a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban vizsgáztak. Sárai Nikolett is ezt írta tegnap magyarból. Ki sem használta a négy órát, már 11 óra után hazafelé tartott, mert szerinte nem voltak nehezek a feladatok. Nem is vesződött azzal, hogy kabalát vigyen az érettségire.
– Mindenki felvonult az állatkáival, vagy valamilyen nyakláncot szorongatott, én meg csak papír zsebkendőt vittem, mert meg vagyok fázva – mesélte nevetve Nikolett.


A magyar tételek

Középszinten egy ismeretterjesztő témához – a turizmus hatása az ökológiai és társadalmi sokféleségre – kapcsolódva nyolc rövid feladatot kellett megoldani egy óra alatt. A 180 perces szövegalkotásban három különböző feladatból választhattak: Umberto Eco idézet nyomán az irodalmi mű, elsősorban a regény címadásának sajátosságairól kellett gondolataikat kifejteniük a vizsgázóknak. A másik lehetőség Márai Sándor Halotti beszéd című alkotásának értelmezése elsősorban a magyar nyelvre és kultúrára utaló sajátosságok szempontjából. Harmadikként az összehasonlító elemzést választhatták: Vajda János Húsz év múlva és Juhász Gyula Anna örök című versének összevetését a felejtés és az emlékezés kettősségének oldaláról. Emelt szinten a vizsgázóknak négy különböző feladatot kellett megoldani. Egyik feladat Petőfi Az apostol és Ady Krónikás ének 1918-ból című művéhez kapcsolódott, illetve egy diákkonferencián elhangzó, a fiatalkori egészségmegóvás problémáival foglalkozó hozzászólást kellett írni. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Tibor ritka kitüntetése

A napokban vehette át nevelő és tehetséggondozó munkája elismeréseként az országban egyedül a… Tovább olvasom