Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

A vásárhelyi édesanyák nagy része dolgozna – ha lenne hol

Kisgyermek mellett nagyon nehéz munkát találni, a munkáltatók nem szívesen alkalmaznak részmunkaidőben gyesen lévő édesanyákat. Ezzel együtt is üdvözlik az általunk megkérdezett édesanyák azt a törvénytervezetet, mely megengedné a gyes melletti munkavállalást.
Farkas henriett is szívesen vállalna munkát a gyes mellett, kérdés, mit szólna hozzá kislánya, Ramóna. Fotó: Tésik Attila
Hamarosan az országgyűlés elé kerül az a tervezett, miszerint munkát vállalhatnának azok a gyesen lévő anyukák, kiknek gyermeke elmúlt már egyesztendős. Ezen kívül a munkáltatójuk nem mondhatna fel nekik, ha a gyes mellett is dolgoznak. Arra voltunk kíváncsiak, vajon mit szólnak mindehhez a vásárhelyi édesanyák.

– Mind a kislányom, mind a fiam tartósan beteg. Ramóna novemberben lesz hároméves, utána kapom a gyest, ami havonta 22 ezer 600 forint – mondta Farkas Henriett.

Ez az összeg még a rezsire sem elég, szerencse, hogy az asszony férje dolgozik. Farkas Henriett is szívesen vállalna munkát. Eredeti foglalkozása varrónő, ebben a szakmában szeretne elhelyezkedni. Már többször próbált munkát keresni, de két gyermekkel szinte kizárt a siker. Szerinte nagyon jó ötlet, hogy gyes mellett is lehetne dolgozni, mert ennyi pénzből nem lehet megélni. Még hozzátette, azon is érdemes lenne változtatni, hogy ne csak ikrek után kapja meg valaki a 22 ezer 600 forintos gyes dupláját, hanem akkor is, ha gyermekei három év alattiak.

Molnár Andrásné kislánya október közepén lesz kilenc hónapos. A most gyesen lévő édesanya végzettsége közgazdász.
– A párom dolgozik, a szüleimnek is van munkahelye, így nem kell állást keresnem. Az elképzelést azonban jónak tartom, mert gyereksétáltatás közben sokat beszélgetek olyan anyukákkal, akik szinte csak a gyesből próbálnak megélni, ami lehetetlen – árulta el.

Horváth Melinda elmesélte, hogy elvesztette munkáját, mikor főnöke megtudta, hogy szülni fog. A fiatal asszony egy magánvállalkozásnál dolgozott adminisztrátorként.
– Marci fiam most tizennégy hónapos. Mivel nagyon félek, hogy azt a kis gyest sem kapom meg, így az alkalmi munkáknál letagadom, hogy kisgyermekem van. Bejelentett munkahelyem nincs, pár napig, hétig tudok csak dolgozni. Ha ezt a módosítást elfogadnák, talán könnyítene a helyzetemen – tudtuk meg tőle.

Ha az édesanyák munkát vállalhatnának, akkor gyermekeiket nem tudják kire hagyni. Ez azt is jelentheti, hogy egyre több csemete kerülne bölcsődébe. Vásárhely három bölcsődéjében összesen 205 kisgyermeket tudnak elhelyezni. Jelenleg a városban 183 apróságot írattak be szüleik.


Makói bölcsődék

Az iskoláktól eltérően a bölcsődéket folyamatosan töltik fel. A legtöbb gyermeket szüleik március és április között íratják be. – Makón két bölcsőde üzemel, melyekbe összesen hetven apróságot tudunk elhelyezni – tájékoztatta lapunkat Rózsa Istvánné, az Egyesített Népjóléti Intézmény vezetője. Most mindkét épületben vannak még szabad férőhelyek. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sport- és luxusautók kiállítása Vásárhelyen

Közönséges halandók szinte sosem láthatják azokat a luxus sportkocsikat, amelyeket a hét végén… Tovább olvasom