Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

A vásárhelyi fémkereskedők sem vették át a 4,5 kilónyi aprót

Hódmezővásárhely - Ha átvennék: 2700 és 3150 forint közötti összeget kapnánk 4,5 kilónyi egyforintosért a vásárhelyi színesfém-kereskedőktől. Ez azt jelenti, hogy a 2200 darab érme fémhulladékként többet ér, mint „névértéken". Ám ez nem azt jelenti, hogy ebből most bárki meggazdagodhat.
A forgalomból hamarosan kivonandó érmét az egyik kereskedő először még átvette volna, de később meggondolta magát, mivel etikátlannak vélte, hogy a még használatos pénzt újrahasznosítható hulladékként vegye át. A bevonás után viszont már szívesen átveszi az érméket – ahogy a többiek is.

Pénzszobor

Az 54. Vásárhelyi Őszi Tárlaton Komlovszky-Szvet Tamás pénzérmékből készített két szobrot. Mind a kettő egy-egy arcot formáz. Az ezüst színű csupa kétforintosból áll, amit ugyancsak jövő tavasszal vonnak ki a forgalomból. A másik arc alkotóelemeinek többsége egyforintos, de található rajta nagyobb értékű is – 10 és 20 forintos –, valamint már nem használatos külföldi pénzek is. A kétforintosból készültnek Kritika, a másiknak Vagyon a címe.

Két vásárhelyi bankból tegnap összesen 2200 darab egyforintost sikerült beszereznünk. Erre azért volt szükség, mert kíváncsiak voltunk arra, hogy a 2008. március elsején bevonandó érméket a helyi színesfém-kereskedők vajon átvennék-e fémhulladékként. A hírek szerint ugyanis egy forintért így egy forint harminc fillért adnak. A háromzacskónyi pénzt lemérettük egy élelmiszerüzletben. A pontos digitális mérleg kicsit többet, mint 4,5 kilónyit mutatott. Ezt követően szerencsét próbáltunk a helyi átvevőknél.

A Kaptár utcában Szántó Jenőtől megtudtuk, mivel még forgalomban lévő fizetőeszközről van szó, természetesen nem veszi át. Amúgy mi voltunk az elsők, akik ilyesmivel kerestük fel.

– Az egyforintos nem tiszta sárgaréz, hanem ötvözet. A mérlegem szerint 4,5 kilónyi a behozott mennyiség, ha átvenném, akkor 3150 forintot adnék érte. Jöjjenek vissza jövő májusban, akkor megkötjük az üzletet! – mondta mosolyogva.

A kincsestelepi kereskedőtől átautóztunk a Csomorkányi úton lévő kollégájához. Az ottani telep tulajdonosa, Borbás Lajos telefonbeszélgetésünk után még minden gond nélkül felvásárolta volna a háromzacskónyi érménket. Aztán kisvártatva meggondolta magát.

– Rájöttem, nem lenne etikus a még forgalomban lévő pénzérméket újrahasznosítható fémhulladékként kezelni. Sajnálom – válaszolta.

Annyit azonban megtudtunk a telephelyén, hogy a háromalkotós – sárgaréz, cink és nikkel – ötvözet kilójáért hatszáz forintot adna. Vagyis a 4,5 kilós tételért 2700 forintot fizetnének ki nekünk a kasszájánál.

Az üzleten nem nyertünk semmit. Sőt: ha a bankokban vissza szeretnénk váltani az érméket bankókra, még buknánk is rajta. Ugyanis száz érme befizetése még ingyenes, de afölött már a bank jutaléka három százalék (minimum 200 forint).

A kísérlet azonban arra jó volt, hogy megtudjuk: az egyforintos érme fémhulladékként tényleg jóval többet ér, mint valójában. Ha sikerült volna, a kevesebbet adó kereskedőnél ötszáz, míg a másiknál kilencszázötven forintos haszonra tehettünk volna szert.

Olvasóink írták

  • 1. Véghelyi Árpád 2008. január 15. 12:23
    „Én ékszereket készíttetek belőlük, 10 év múlva sírni fognak érte. Viszont már most is veszik emlékékszerként. A 2008-as veret nem lesz közforgalomban, viszont nekem lesz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bővítik a mindszenti temető parkolóját

Mindszent - Kétszázezer forintot fordít a mindszenti önkormányzat a mártélyi úti temető parkolójának… Tovább olvasom