Délmagyar logó

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 5°C | 10°C Még több cikk.

A vásárhelyi Heavy már nem az előszobában játszik

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Heavy zenekart alig több mint egy esztendeje alapította öt tizenéves. Eleinte egy előszobában gyakoroltak, és minden hangszert saját, megtakarított pénzükön vásároltak. Az alakulást követő harmadik hónapban első koncertjüket is megtarthatták, azóta rendszeresen fellépnek kisebb-nagyobb közönség előtt.
– Már az általános iskolában foglalkoztatott a zenekar-alapítás gondolata, és addig nem nyugodtam, míg ez az álmom, tervem valóra nem válik. Aztán a Gregusban összeszedtem néhány tehetséges srácot – árulta el 16 éves Kis Orlandó, a vásárhelyi Heavy együttes vezetője, szólógitárosa. A név árulkodik a stílusról, melyet rajta kívül még a 17 éves basszusgitáros, Katona Tamás , a 16 éves Kiss Balázs, ritmusgitáros, a 17 esztendős dobos, Béres Balázs játszik, az énekes a 19 esztendős Brilla László.

Bevallják: kezdetben sokan kinevették őket, és az sem növelte önbizalmukat, hogy eleinte Tamásék előszobájában gyakoroltak. Máshol nem volt hely. Majd a Csengődi kocsma fogadta be a bandát, ahol három hónap múlva – az egyezség részeként –, február 29-én kisebb koncertet adtak. Egy óra alatt tíz számot játszottak, természetesen nem saját szerzeményeket. Azóta is havi rendszerességgel fellépnek szórakozóhelyeken, a tiszti klubban, egyre többen ismerik őket a városban, de Szarvason és Szentesen is szerepeltek már.

A Heavy tagjai szorgalmasan próbálnak. Fotó: Tésik Attila
A Heavy tagjai szorgalmasan próbálnak.
Fotó: Tésik Attila

Első saját nótájuk a Játssz még volt, a repertoár azóta még három eredeti Heavy-dallal és két feldolgozással bővült, – a közös kedvenc a Tollvonás című dal. A családok nem fordultak ellenük, sőt támogatják ambíciójukat, bár először nem tudtak mit kezdeni ezzel az „őrültséggel". Aztán lassan megbarátkoztak vele. Az alku szerint a zenélés nem mehet a tanulás rovására, szakma, érettségi legyen a kezükben – mondják, majd szinte egyszerre teszik hozzá: azért a banda az első!

– Rengeteg időt és a megtakarított pénzünket áldoztuk már a zenekarra – mondta Orlandó –, nyáron dolgoztunk, és a keresetünket is erre fordítottuk. Akinek valamennyi összegyűlt, berakta a közösbe. Egy év alatt legalább félmilliót költöttünk az együttesre, jobb hangszereket vettünk és a koncertekkel kapcsolatos kiadások is minket terheltek. Már nem szórakozóhelyen, újra az egyik tagnál, a Felhő utcában próbálunk, szerencsére nem sok szomszédot zavarunk. Jövőre a mindszenti rockfesztiválon is fel akarunk lépni, ehhez demót, felvételt kell küldeni a szervezőknek. Most ezen dolgozunk „ezerrel". Nem sajnáljuk rá az időt, az energiát, nagy terveink vannak: a zenélés, a banda nem csupán hóbort a részünkről.

Nagy hagyományok

Vásárhelyen nagy hagyományai vannak a zenélésnek. A dzsesszben utazó Acid Artz már televízióban is szerepelt, a Promenád Dixielandnek az alpolgármester, Almási Istvána vezetője, de megemlíthetjük még ebben a műfajban – a teljesség igénye nélkül – a Dixie Jam Sessiont. Lakodalmast is több „banda" játszik, lapunk fesztiválján is indult a Je-Bá-Zsó, Lakatos Kálmán és Zenekara, valamint a Party Team Band. De rockot, vagy heavyt művelő együttesek (például: Destroy, High Voltage, Active Coma) is akadnak a városban.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

90 évesen állt színpadra Ördögh István

Hódmezővásárhely - Kiemelt első díjat kapott a Vásárhelyen rendezett XXIII. kistérségi művészeti fesztiválon a 90 esztendős vásárhelyi Ördögh István. A nyugalmazott üzemgazdász aktív dolgozó korában egyszer sem állt a világot jelentő deszkákra. Tovább olvasom