Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

A vásárhelyi hímzés mestere Marton Sándorné

Bonyolult technikája van a vásárhelyi hímzésnek, amely igazi különlegességnek számít: csupán tíz, a városban élő asszony készíti őket Marton Sándorné népi iparművész irányításával. Martonné családi hagyományként kezdett hímezni, s nemrég az olaszországi Riminiben rendezett kiállításon mutatta be munkáit.
Marton Sándorné munkában. Jól forgatja a tűt Fotó: Tésik Attila
A kuriózumnak számító vásárhelyi hímzés szakavatott mestere Marton Sándorné népi iparművész, aki nemrégiben Riminiben mutatta be ezt az igazi hungaricumot, amelyet kizárólag a Vásárhelyi Hímzőműhely tűforgató asszonyai állítanak elő.

– Érdekelték az olaszokat a terítők, a díszdobozok és a hímzések, hiszen ilyet máshol nem láthatnak – árulta el Marton Sándorné, aki családi hagyományként kezdett hímezni még lánykorában.

– Édesanyám és nővérem az ötvenes években az akkor divatos falvédőket, stelázsicsíkokat készítette. A vásárhelyi hímzés mindig is érdekelt, a fortélyait tanfolyamon sajátítottam el. Különleges az öltéstechnika, hiszen a varrótűvel mindkét irányban kell ölteni. És különleges a kemény vászon, illetve a gyapjúfonal is. Ezért nehéz is a hímzés.

Martonné 1966-ban tervezőként került az akkori vásárhelyi Népművészeti és Háziipari Szövetkezethez. Itt kifejezetten vásárhelyi mintákat kellett rajzolnia terítőkre, párnákra vagy futókra, ahogy azt az akkori piac igényelte. Ezeket aztán a Népművészeti Intézet zsűrizte. A vásárhelyi hímzés nehézségét jellemzi, hogy egy párna 20-30 óra alatt készül el. A ráfordított idő függ a hímzés „dússágától".

– Szeretem ezt a munkát – különben régen abbahagytam volna. Csak az utánpótlással vannak bajok. Ezt a hímzést jelenleg tíz idősebb asszony műveli csupán. Próbáltunk fiatalítani, sőt a Kiss Lajos-iskolában szakkört is indítottunk. Harmincvalahány gyerek iratkozott be, de a tanév végére négyen-öten maradtak – tette hozzá Martonné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alakítás a kállai kettőstől Szent Józsefig

A negyvenes években a vásárhelyi Szenti András is részt vett a belsőszőrháti olvasókör összedőlt… Tovább olvasom