Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

A vásárhelyi kapitánynak imponált az esőben szolgáló rendőr

Hódmezővásárhely - Emlékszem egy képeskönyvre, melyben a rendőrt szakadó esőben ábrázolták. Imponált, hogy ilyen viszontagságos körülmények között is szolgálja az embereket – mesélt gyermekkori élményéről Vásárhely rendőrkapitánya. A 49 éves Dezső József külterületi tanyájukon találta meg az igazi békét.
A Dezső család generációk óta Vásárhelyen él, dolgozik. Ez a sorsa Dezső Józsefnek is, aki fővárosi és Békés megyei kitérő után 2005-ben tért vissza Vásárhelyre, s azóta ő a város rendőrkapitánya.

– Túlzás lenne azt állítani, gyermekkori álmom volt, hogy rendőr legyek – kezdte történetét a kapitány –, igaz, emlékszem egy képeskönyvre, melyben a különböző szakmák képviselőit ábrázolták, a rendőrt szakadó esőben. Imponált, hogy ilyen viszontagságos körülmények között is szolgálja az embereket, mégsem erre vezetett egyenesen az utam.

Dezső 1983-tól 85-ig a vám- és pénzügyőri szakasznál dolgozott, finánc volt. A közös akciók során került kapcsolatba a nyomozókkal, megtetszett neki ez a munka. 1986-ban került rendőri állományba, ahol bűnügyi nyomozóként dolgozott és Molnár Imre ezredes vette szárnyai alá. A rendőrtiszti főiskolát 1990-ben nappalin végezte el, ezt követően tért vissza Vásárhelyre, ahol bűnüldözési alosztályvezető, majd a közrendvédelmi és közlekedési osztály vezetője lett. 1997-ben megszerezte a jogi doktorátust. Ezután öt évig a szeghalmi kapitányságot vezette. Azt mondja, kemény időszak volt, olajügyekkel, komoly bűncselekményekkel. Vásárhelyre már kapitányként, 2005 januárjában tért vissza.

Dezső József – kollégáival – három éve Vásárhely rendőrkapitánya.
Fotó: Tésik Attila

– Fontos volt számomra, hogy hazatérjek. Idős szüleim még élnek, sokat köszönhetek nekik, most én segíthetek. A család nagyon sokat jelent számomra, a velük töltött órák, napok, valamint a kertészkedés kapcsol ki. Az első házasságomból két lányom született, Tímea és Éva már felnőtt, unokákkal ajándékoztak meg. A jelenlegi feleségem, Ágnes, 11 éves fiúnk, József Árpád a mindenem. Külterületi tanyán, kúriajellegű házban élünk, ott találtuk meg az igazi békét, oda már nem hallatszik el a város zaja.

A borzalmakhoz már hozzászokott, a gyermekhalálhoz nem. Sohasem felejti el, amikor – még a szeghalmi időben – egy 8-9 éves kissrác fulladt az öntözőcsatornába, ahol társaival fürdött.

– Nem bántam meg, hogy ezt a pályát választottam, de már nem vágyom magasabb beosztásra, ezt szeretném nyugdíjazásomig jól csinálni – mondta a 49 éves rendőr alezredes.

Az első ügy

Amikor nyomozóként kézhez kapta első ügyének aktáját, kollégái figyelmeztették: a gyanúsított nő, bánjon, beszéljen vele finoman, illendően. Szorongással várta a találkozást, erőteljes kopogás hallatszott, majd az „igen" után szinte beszakadt az ajtó. Nagydarab, az ajtónyílást szinte teljesen betöltő, cseppet sem nőies, légies asszonyság lépett a szobába. Nem erre számított, a kollégák jól megviccelték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kóbor és levegőző ebek Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Sok a gazdátlanul kóborló, de különben gondozott és nyakörvet viselő kutya a Hódtóban és a belvárosban. Tovább olvasom