Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

A vásárhelyi kispuskalőtér a régi maradt

Hódmezővásárhely - Jelenlegi helyéről az Erzsébeti útra akarta áthelyezni a város a vásárhelyi lőteret évekkel ezelőtt – aztán a terv terv maradt. A környék mára alaposan megváltozott, a közelben halad át a 47-es forgalma, üzletek nőttek ki a földből, a leharcolt lőtér azonban a helyén marad.
Bár elhagyatottnak néz ki, s erősen leromlott állapotban van, de ma is üzemel Vásárhely egyetlen kispuskalőtere a Népkert sarkában. Területét 1869-ben adományozta a város akkori polgármestere lőegyleti célra, s azt az év augusztus 22-én annak rendje és módja szerint fel is avatták. A kis-, majd később légpuskalőtérrel kibővített sportpálya még száz évvel később sem zavart senkit, hiszen szomszédjában a Hódtói csatorna, néhány hobbikert, míg lövésirányban egy sor, annak idején engedély nélkül épített házacska állt. A légpuskalőtér ma a Rapcsák András utcai volt rendőrségi épületben működik, a kispuskáé azonban itt maradt.

Sipter Imre, a lőtér vezetője elmondta, évek óta küszködnek a karbantartással. Fotó: Tésik Attila

Marad a helyén

2013-ig továbbra is marad a helyén a lőtér, nincs napirenden az áthelyezése – tudtuk meg Mucsi Lászlótól, a polgármesteri hivatal városfejlesztési iroda megbízott vezetőjétől.

A lőtér környéke az utóbbi évtizedben, különösképp az utolsó néhány évben alaposan megváltozott. Előbb a szemközti oldalon álló házak tűntek el, majd a város ide építette meg a 47-es – a Kaszap utcával összekötő, jelentős gépjárműforgalmat lebonyolító – utat. A szomszédos 3,5 hektáros népkerti telken nyílt meg nemrégiben a város első plázája, a Family Center, s a túlsó oldalán már megkezdték a leendő Aldi Áruház építését. A város évekkel ezelőtt tervezte a lőtér áthelyezését, mégpedig az Erzsébeti út mellett lévő önkormányzati területre, ám erre nem került sor. A pálya kívülről leromlott képet mutat, ezért sokan azt hiszik, hogy az régóta használaton kívül áll.

Sipter Imre aggódik az általa vezetett lőtér sorsáért. Fotó: Tésik Attila

– Hetente háromszor volt edzés a versenyidőszakban, most pedig, a hideg idő miatt, bejelentkezés alapján tartunk nyitva – mondta lapunknak Sipter Imre. A Polgári Lövészegylet vezetője elmondta, a várossal tárgyaltak az áthelyezésről, elvi megállapodás is született erről. Hozzátette: a karbantartással évek óta maguk küszködnek. Szerinte félő, hogy az Erzsébeti útra a fiatal versenyzők nehezen jutnának ki. Viszont fel kellene újítani az intézményt, hiszen a budapesti lőterek is lakott környezetben működnek.

Olvasóink írták

  • 1. Imrebacsi 2007. december 03. 15:42
    „Amit Sipter Imre tett a vásárhelyi lövészetért az magáert beszél. Ő az az ember aki nem a lövészetből akar megélni, hanem a lövészetért, a VÁSÁRHELYI LÖVÉSZETÉRT ÉL. A keze alól kikerült sportolók eredményei a bizonyítvány a munkájára. Sajnos a tönkretett nagyvállalatok (Hódgép, Metripond, Hódiköt) még fordítottak pénz erre a sportra is. Kár lenne a már műemléknek mondható lőtérért.
    Néhány milliót ki lehetne szorítani valahonnan. De sajnos ez csak úgy működik, hogy több ilyen Sipter Imre kellene. További jó eredményeket és munkát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hibrid autók ingyen várakozhatnak Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi rendkívüli közgyűlés több, parkolást érintő kérdésben is döntött. A… Tovább olvasom