Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

A vásárhelyi Kovács-Küry idősek otthona telt házzal működik

A 200 férőhelyes vásárhelyi Kovács-Küry Időskorúak Otthonában mindig telt ház van. Az intézménybe ezért csak várólistáról juthatnak be az idősek. Jelenleg 34-en szeretnének bekerülni. Pályázat segítségével bővítenék az otthont.
Gál Györgyné (jobbról), Ambrus Lászlóné és Rácz István römizéssel tölti az időt. Fotó: Tésik Attila
A vásárhelyi Serháztér utcai Kovács-Küry Időskorúak Otthona szinte város a városban, hiszen az itt lakóknak szinte ki se kell mozdulniuk innen, ha nem akarnak. Orvosi rendelő, könyvtár, imaszoba, kisbolt, konditerem, fodrász, manikűrös, és számos egyéb szolgáltatás működik egy helyen. Az önkormányzati fenntartású intézmény kétszáz férőhelyes.

– Egy-, két- és négyágyas szobában lakhatnak nálunk az idősek. Különféle programok, így kézművesfoglalkozások, sakk- és kártyapartik, valamint más szórakozási lehetőség is várja őket – nyilatkozta Gila Andrásné szakmai vezető.

A legidősebb lakó

A földszinten egy kétágyas szobában él a Kovács-Küry egyik legidősebb lakója. A hamarosan 97. évébe lépő Pandurescu Aranka 30 évet töltött Temesváron. A néni amúgy Vásárhelyen született, így 16 esztendővel ezelőtt úgy döntött, visszaköltözik. Azóta a Serháztér utcai intézményben lakik.

A teakonyhában ottjártunkkor épp Domokos Mihályné sütött mézest. Az eredetileg csorvási származású néni 1963-ban költözött Vásárhelyre, s 1999 óta az otthon lakója.

A rendelőben dr. Földesi Gyöngy belgyógyász fogadja a panaszokat a hét minden napján, csütörtök kivételével. Ekkor ugyanis egy ideggyógyász veszi át a helyét. A rendelő mögött egy saját kis gyógyszertár is működik, itt válogatják szét, illetve osztják ki a lakók névre szóló orvosságait.

– Július elseje óta a Kapcsolat Központ fogja össze a város szinte valamennyi szociális intézményét, így a Kovács-Küryt is – tudtuk meg Kovácsné Bálint Gabriella főigazgatótól.

Gondozási díjak

Mivel a Kovács-Küry városi fenntartású intézmény, így önkormányzati támogatást is élveznek a normatív finanszírozás mellett. Ezért a gondozási díjon kívül a lakóknak egyéb hozzájárulást nem kell fizetniük. – A gondozási díjat mindig a lakó nyugdíjából számoljuk ki. Így aki minimálnyugdíjat kap, 25 ezer 800 forintot, annál 5160 forint marad, a többi a díj. A legmagasabb gondozási díj 42 ezer 870 forint, ennél többet senkitől sem szedünk be – mondta Csáki Jánosné gazdasági igazgató. A befizetett összegtől függetlenül mindenki hasonló ellátásban részesül.

Az otthonba az időseknek maguknak kell kérni a felvételüket, ha pedig gondnokság alatt van, akkor gondnokának. A kérelmet az önkormányzat népjóléti irodájához kell elküldeni.

Elsőként mindig egy előgondozásra kerül sor, ez annyit tesz, hogy a felvételét kérő személy életkörülményeit, egészségi állapotát, szociális helyzetét felmérik. A döntés a fenntartó, vagyis az önkormányzat joga. Ha soron kívüli elhelyezést igényel valaki, azt a beadványban indokolni kell. Ezt egy háromtagú bizottság bírálja el.

Mivel nagy az érdeklődés – jelenleg 34 fő – várólistára kerültek a jelentkezők. A főigazgató elmondta, nagyon bíznak abban, hogy 2007-ben sikerül pályázniuk az új Nemzeti fejlesztési terv idősgondozási támogatások valamelyikére. Siker esetén ötven férőhellyel bővítenék az otthont.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az igazgató dönt, kikkel dolgozik

Vásárhely önkormányzata megkeresi a módját annak, hogy a reform után, jövő ősztől a legjobb… Tovább olvasom