Délmagyar logó

2017. 02. 28. kedd - Elemér 5°C | 17°C Még több cikk.

A vásárhelyi középiskolákban már a tanárok sem füstölhetnek

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Gregus és Kalmár szakközépiskolában számítógépes szoba lesz abból a helyiségből, amelyet korábban dohányzásra jelöltek ki. Szeptembertől ugyanis tilos Vásárhely valamennyi közintézményében rágyújtani. Az erős dohányos kalmáros tanárok például nagyokat sétálnak az intézmény körül.
A vásárhelyi Gregus és Kalmár szakközépiskolában számítógépes szoba lesz abból a helyiségből, amelyet korábban dohányzásra jelöltek ki. Ez azért van, mert szeptembertől tilos Vásárhely valamennyi közintézményében rágyújtani. Az erős dohányos kalmáros tanárok például nagyokat sétálnak az intézmény körül, miközben pöfékelnek.

Polgármesteri javaslatból rendelet lett, amely szeptember elsejétől megtiltotta valamennyi vásárhelyi közintézményben a cigarettázást, a szivarozást, valamint a pipázást. A szigorítás az önkormányzati fenntartású középiskolákat is érinti.

Kurusa Józseftől, a Gregus Máté szakközépiskola műszaki igazgatóhelyettesétől megtudtuk, hogy az 53 fős tantestület mintegy tíz százaléka dohányzik. Korábban a tanári szoba mellett volt egy kis helyiség, amelyet dohányzásra jelöltek ki. A tiltás miatt ez a hely funkcióját vesztette, így elbontották egyik falát, s egybenyitották a tanárival. Jelenleg is folyik az átalakítás, hamarosan egy számítógépes szobát rendeznek itt be.

– Tíz-tizenöt éve cigarettázom, s eközben folyamatosan próbálok leszokni. Nem vagyok nagy bagós, naponta fél dobozt szívok el. Nálam a cigi hangulat kérdése, egy jó beszélgetés vagy kávézás közben rá-rágyújtok, a szigorítás így különösebben nem zavar – árulta el Pásztor Zoltán, a Gregus elektronika-informatika szakos műszaki tanára.

35 intézmény érintett

A dohányfüstmentes szabályozás Vásárhely mind a 35 közintézményét érinti, s közel háromezer dolgozónak tiltja meg, hogy munkahelyén rágyújtson. A későbbiekben további szigorítást tervez Lázár János polgármester. Eszerint a város valamennyi közterületén tilos lenne a dohányzás. A kiterjesztett tiltás mellett egy leszoktató program beindításán is gondolkodik a város vezetése.

A 20 esztendős Komlósi Roland napközben nem cigarettázik, csak alkalmanként, ha este szórakozni megy. A Gregus tizennegyedikes tanulója szerint a tiltás az erős bagósokat sújtja, hiszen a cigarettázás náluk már szenvedélybetegség.

A Kalmár Zsigmond szakközépiskolában a 2006–2007-es tanév kezdetén a tanárok többsége még arról szavazott, hogy ne legyen dohányfüstmentes az iskolájuk. Ezt arra alapozták, hogy a több mint ezer diákjuk jelentős része 18 éven felüli és cigarettázik. Így nekik az udvar egyik körbezárt részében kialakítottak egy dohányzó helyet, a tanároknak pedig már régóta volt egy az első emeleten.

Azóta megszületett a rendelet, így megszűnt mind a diák, mind a tanári kijelölt dohányzó hely. Az utóbbiból, a Gregushoz hasonlóan, számítógépes szoba lesz. Most a diákok – mivel nem gyújthatnak rá az udvaron – az iskola két bejárata előtt, a Szeremlei és a Bajcsy-Zsilinszky utcán bagóznak.

– A technikai dolgozókkal együtt 95-en dolgozunk az iskolában, s az egyharmaduk dohányzik. Köztük én is. Nekem szerencsém van, mivel otthon, a reggeli kávém mellé elszívok egy szállal, s ezzel kibírom késő délutánig – mondta Pap András. A Kalmár közismereti igazgatóhelyettese hozzátette, hogy az erős dohányos kollégái most lyukasórájukban tesznek egy kört az iskola körül, hogy közben rágyújthassanak. Ennek ellenére elfogadták a rendeletet, hiszen egyre több uniós országban szigorítják a cigarettázás lehetőségeit.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhely belvárosi szeplői

Hódmezővásárhely - Vásárhelyen több száz ház áll üresen, elhagyatottan, vagy csak rossz műszaki… Tovább olvasom