Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

A vásárhelyi Palócz Imre páratlan filmgyűjteménye

Hódmezővásárhely - Andy Vajna magyar származású amerikai filmproducer asszisztense tartott Los Angelesből tanórát forgatókönyvírásról a vásárhelyi Kalmár-szakközépiskola diákjainak. A nem mindennapi foglalkozást Palócz Imre nyugdíjas pedagógus szervezte, aki a város eseményeit megörökítő páratlan mozgóképgyűjteményt mondhat magáénak.
Andy Vajna amerikai filmproducer egyik asszisztense tartott órát a vásárhelyi Kalmár-szakközépiskolában Palócz Imre tanítványainak. A magyar származású szakember Los Angeles-i lakásából beszélt a vásárhelyi iskolában ülő diákokkal arról, hogyan kell forgatókönyvet írni.

– Egykori kedves tanítványomnak, a magát a filmkészítéssel eljegyző Varga Árpádnak a segítségével jött létre ez a kapcsolat. Ő már tavaly is tartott órát nálam, az idén pedig felajánlotta ezt a nem mindennapi lehetőséget – árulta el Palócz Imre. A ma már nyugdíjas pedagógus, aki óraadóként dolgozik az intézményben, pályaorientációs tantárgyként állított össze a fotózással, filmezéssel kapcsolatos tantervet, felhasználva saját, évtizedeken át gyarapított ismereteit.

– Korábban szerkesztettem iskolaújságot, iskolarádiót, de voltam diákszínpad-vezető is annak ellenére, hogy műszaki tanár vagyok. A fotózás szeretetét még mezőtúri középiskolás koromban oltotta belém Nádházi Gyula, egykori tanárom – fűzte hozzá.

Andy Vajna asszisztense tartott Palócz Imrénél órát
Andy Vajna asszisztense tartott Palócz Imrénél órát
Fotó: Tésik Attila
 
Palócz Imre fényképezőgéppel kezdte megörökíteni a történéseket, majd áttért a 8 mm-es, később a szuper 8-as filmkamerára, végül a videóra. Ő gondozza az iskola 1955-től kezdődő képarchívumát, míg az iskolai és a városi eseményeket 1981 óta rögzíti.

– Abban az esztendőben indult kárpátaljai fellépésre a városi vegyes kar, de a videósuk lemondta az utazást. A szép emlékezetű Lányi Lajos karnagy akkor hívott el engem. Azt követően kézről kézre adtak a fellépésekre induló együttesek – mondta. Ám a pedagógus nem ezzel kezdte: eredetileg iskolai segédanyagokat készített saját óráira. Úgy gondolta, az elméleti tárgyakat úgy lehet a leggyorsabban megérteni, ha látják is a diákok azt, amiről tanulnak. Így készült el az első, a gördülőcsapágy készítését bemutató diasorozata.

Az általa készített huszonhét évnyi anyag egy része filmszalagon őrzi az iskola és a város múltját, más része videokazettán várakozik, hogy digitalizálja a felvételeket.

– Időigényes ez a munka, azt hittem, ha nyugdíjba megyek, lesz majd rá időm, de nem sok jut – mondta. Úgy gondolja, a páratlan gyűjteményt annak idején majd a városi levéltárnak adja.

Később indult a helyi tévé

Palócz Imre mozgóképgyűjteménye tudomásunk szerint a legteljesebb és legrégibb anyag, ami ma Vásárhelyen a város életéről, eseményeiről létezik. A városi tévé ugyanis csak 1986-ban indult, első adása a május elsejei ünnepségről szólt – ebből láthatók ma részletek az Emlékpontban. Ráadásul a VTV évekig csak havi egyórás műsort készített, annak idején csak ennyi fért fel az adáskazettára.

Olvasóink írták

 • 3. FűzfaVessző 2009. január 21. 20:37
  „Hajrá KÚTVÖLGYPARTI GYERÖKÖK!
  F.V.”
 • 2. Hmmm... 2009. január 19. 18:21
  „Tovabbi sok sikert kivanva, regi kollegakent gratulalok Palocz Imrenek.”
 • 1. FűzfaVessző 2009. január 17. 18:57
  „Gratulálok tanár úr ! Elhívatottsága példaértékű reméljük,hogy még sokáig oktatja a felnövekvő ifjúságot.
  F.V.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önégető fiatalokról az Emlékpontban

Hódmezővásárhely - Eleven fáklyák üzenete címmel emlékeztek meg tegnap délután a vásárhelyi… Tovább olvasom