Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

A vásárhelyi panelekbe is könnyen bejut az idegen

Hódmezővásárhely - Könnyű bejutni a vásárhelyi panelházakba – legalábbis ez derült ki tesztünkből. Kíváncsiságunk oka: az országban egyre több olyan lopás történik, amikor valamelyik lakó engedi be a tömbbe a tolvajt. A bebocsátáshoz ugyanis nem nehéz hihető mesét kitalálni.
Egyre több olyan panelházi lopásról hallani, amikor a magukat leggyakrabban önkormányzati tisztviselőknek kiadó tolvajokat valamelyik hiszékeny lakó engedi be az épületbe, majd lakásába is. Mi a vásárhelyieket teszteltük, vajon kinyitják-e a kaput, ha valamilyen hihető történettel próbálkozunk.

Első utunk a belvárosban lévő Csengettyű köz egyik tízemeleteséhez vezetett, a bejutáshoz pedig két indokot is kitaláltunk: reklámújságot hoztunk, illetve ellenőrizzük a lépcsőház korlátjait. Húsz lakóhoz csöngettünk fel, ebből 14-en azonnal kaput nyitottak nekünk. A többiek csak azért nem, mert nem voltak otthon.

Herczeg Imréné kétszer is meggondolja, kit enged be a lépcsőházba Fotó: Tésik Attila
Herczeg Imréné kétszer is meggondolja, kit enged be a lépcsőházba.
Fotó: Tésik Attila

Egy idős nő – aki utóbb neve elhallgatását kérte – elárulta, minden hozzá felcsengetőt beenged a házba. Felvetésünkre, hogy rossz szándékkal is jöhettünk volna, azt válaszolta: ő jóhiszemű típus. Újabb panelnél próbálkoztunk, ahová szintén elsőre sikerült bejutnunk. Igaz, itt már elárultuk valós kilétünket. Kiszemeltünk izgatottan sietett elénk a folyosón, lapunk neve hallatán ugyanis azt hitte, nyert valamit.

– Egy éve szerelték be hozzánk a kaputelefont, addig csak csengő volt, így gyakran nem tudtuk, kit is engedünk be a házba – árulta el Herczeg Imréné, amikor megtudta jövetelünk okát. Az ötvenéves, rokkantnyugdíjas asszony két fiával él együtt. – Most már nyugodtabban alszunk, hiszen a telefon révén tudunk beszélni az érkezővel, így eldönthetjük, beengedjük-e vagy sem. Ettől függetlenül könnyű bejutni a panelházakba, hiszen bármilyen hihető indokot ki lehet találni: újságot, csomagot hoztam. Jártunk már úgy, hogy kaput nyitottunk, aztán hiába vártuk az illetőt. Az ember ilyenkor csak abban bízik, nem bűnös szándékkal jött az a valaki. Ha esetleg rám támadnának, a fanyelű seprűm mindig kéznél van.

A Herczegékkel szemközti lakásban lakik párjával és kisfiával Szlivka Ágnes. A 33 éves fiatalasszony hallássérült, emiatt nem tudja használni a kaputelefont. A csengő megnyomását pedig egy speciális, villanó fényt kibocsátó szerkezet jelzi neki. Elárulta, óvatos a hozzájuk érkező ismeretlenekkel, mielőtt ajtót nyit, mindig kinéz a kukucskálón. Kertes házban nem szívesen lakna, a panelban nagyobb biztonságban érzi magát. Itt nemcsak családja, de a szomszédai is figyelnek rá.

A közös képviselő figyelmeztet

Tóth Bálint 15 vásárhelyi társasház ügyeit kezeli, immár 4 éve. Elmondta, az elmúlt években kaputelefonnal szerelték fel az épületeket, így nőtt az ott élők biztonságérzete. A lakógyűléseken pedig rendszeresen hangsúlyozza: gondolja meg jól mindenki, hogy kit enged be a házba. Eddig szerencsére egyik helyen sem történt lopás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több tonna sajtot és túrót foglaltak le Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Összesen 4400 kg ismeretlen eredetű tejterméket foglaltak le a hatósági állatorvosok egy Hódmezővásárhely melletti tanyán. A szakemberek még szerda este tartottak razziát a telepen. Tovább olvasom