Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

A vásárhelyi Szakál László '97-ben készítette első citeráját

Hódmezővásárhely - Vásárhelyen nagy hagyományai vannak a citerakészítésnek, 1910 óta készítenek ilyen hangszert a városban. Jelenleg egyedül Szakál László foglalkozik ezzel, és már tizenhat különböző formavilágú – összesen közel hatszáz darabnál tart –, zsűrizett hangszer került ki a keze alól. Meg is tudja szólaltatni a citerákat, első „koncertjeit" nyolcévesen teheneknek adta.
Az 55 esztendős Szakál László tíz éve készít citerákat, de ezzel a hagyományos, egyébként francia eredetű, népi hangszerrel még pendelyes gyerekként ismerkedett meg. A rárósi tanyavilágban nőtt fel, ott minden házban akadt ilyen hangszer, náluk nem. Földműves édesapja, Szakál Pál hozott egyet a szomszédból, kíváncsi volt, nyolcéves Laci fia meg tudja-e szólaltatni. Sikerült, ezért a kölcsönkért mintájára készített neki egyet, ezt a mai napig őrzi.

Aranypáva-díjas a Búzavirág

A hangszerhez, a citerázáshoz kapcsolódik, hogy a XIV. kvótaminősítő versenyen Aranypáva-díjjal jutalmazták a vásárhelyi Búzavirág zenekart. A minősítő mellett megrendezték a VII. Vass Lajos ének-zenei versenyt, ahol a Búzavirág Népdalkör és Citerazenekar aranyoklevelet kapott, míg Czékmán Balázs furulyában, Vojnics Györgyné szólóéneklésben lett ezüstokleveles.

– Az iskola után a teheneket legeltettem, és mindig elvittem magammal a citerámat – emlékezett Szakál László –, ott, az állatokra vigyázva, az árokparton ülve, tanultam újabb és újabb dalokat, nótákat, első közönségem a marhák voltak.

Mára aranyminősítésű szólista, de amikor már „működött" a kezében a hangszer, nem találta elég izgalmasnak, tangóharmonikára váltott. Lakodalmakon zenélt. Majd következett a sofőrködés a porcelángyárban, ez a gyökerekhez való visszatérést jelentette: tagja lett a szakszervezeti citerazenekarnak, ekkor 1975-öt írtak. A cég profi, úgynevezett sándorfalvi hasas citerákat vett az együttesnek, ennek a hangjába beleszeretett. És a hangszerrel is eljegyezte magát. Vásárolni akart egyet, de a hatezer forintos ár háromhavi fizetését tette ki – így elérhetetlen volt számára. „Elhatároztam, előbb-utóbb megcsinálom magamnak."

Olyan elődök nyomdokaiba szándékozott lépni, mint Kriván Pál, Földházi Pál és Tóbiás Lajos; utóbbitól tanulta a mesterséget, kapta a szerszámokat, a sablonokat. A faanyagot a hetvenes évek közepétől gyűjtötte, mert az asztalosok és a bognárok azt mondták, ahány centiméter vastag a fa, annyi évig kell száradnia. Mai napig megáll a tüzéptelepeknél, és megfelelő alapanyagot keresve átvizsgálja a farakásokat. Az első citerát 1997-ben készítette, mostanra közel hatszáznál tart, és ebből tizenhat különböző formavilágú, zsűrizett. Volt, hogy egy teljes zenekart felszerelt tenor, prím, basszus és bőgő változattal, 2000-ben pedig alkotott egy 34 húros – az átlag 14 – diófából készült különlegességet. Vásárhelyen egyedül űzi az ipart, és tudomása szerint az országban is összesen hárman, rajta kívül a pesti Gáts Tibor és az inárcsi Prigyeni Pál. Civilben, 1979-től huszonhárom évig hivatásos tűzoltóként dolgozott, a hangszerrel való foglalatoskodás – mikor elfogytak a ház körüli munkák és belekezdhetett az építésükbe – kikapcsolta, feledtette vele a mindennapok borzalmait. A rendszeres zenélést éppen a tűzoltóság miatt hagyta abba, a fellépések nem voltak összeegyeztethetők a szolgálattal.

– Vásárról vásárra járok, igyekszem népszerűsíteni ezt a csodálatos hangszert, megőrizni a hagyományokat. Gyerekméretben is készítettem már. Ha az egészségem engedi, még húsz évig szeretném csinálni. Sajnos a családban nincs követőm, 30 éves Laci fiamat a technika érdekli, 16 éves Ágnes lányom vendéglátó-ipari iskolába jár. Tanítványom, utódom lesz, már kiszemeltem az illetőt, akkor akarom átadni neki a tudásomat, mikor abbahagyom. Biztosan azt is megérti, hogy a fát érezni kell. Ha a kezembe veszem, és megszúr a szálka, tudom, az a darab nem a barátom, és ahhoz azon a napon nem nyúlok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnt az ingyenes jogsegélyszolgálat Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Befejezte a vásárhelyi jogsegély-szolgálati munkáját Sajtos László, aki 1999-től… Tovább olvasom