Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

A vásárhelyi út új neve: Dr. Rapcsák András

Hódmezővásárhely - Helyükre kerültek az új utcanévtáblák Vásárhely legforgalmasabb útján: szombat óta a Szántó Kovács János utca Kossuth tér és Teleki utca közötti szakasza már Dr. Rapcsák András nevét viseli.
Helyükre kerültek az új utcanévtáblák Vásárhely legforgalmasabb útján: szombat óta a Szántó Kovács János utca Kossuth tér és Teleki utca közötti szakasza már Dr. Rapcsák András nevét viseli. A város lakóinak nagy többsége – ahogy egy közvélemény-kutatásból kiderült – helyeselte az elnevezést, az MSZP-szavazók hatvan százaléka is üdvözölte, hogy a néhai polgármesternek ily módon is emléket állít a város.

A régi, Szántó Kovács János u. feliratú tábla még a helyén, a Dr. Rapcsák András út 1–11. feliratú pedig a létra mellett várt szombaton reggel 8 órakor. Akárcsak a fúrógép és az aggregátor. A vásárhelyi közgyűlés június elején határozott arról, hogy a Szántó Kovács János utca Kossuth tér és Teleki utca közti szakaszát, a város korábbi, 2002. február 3-án elhunyt polgármesteréről, dr. Rapcsák Andrásról nevezik el. Azóta az okmányok átíratása is megtörtént – az új utcához hatvankét ingatlan tartozik –, az új névtáblákat és házszámokat most hétvégén helyezték el az épületeken.

– Örülök, hogy eljött ez a pillanat – mondta Lázár János polgármester. – És tudom, ezzel nem vagyok egyedül. Egy közvélemény-kutatásból kiderült, hogy a megkérdezettek hetven százaléka helyeselte azt a döntést, hogy Rapcsák Andrásról utcát neveztünk el, és az MSZP-szavazók több mint hatvan százaléka is így vélekedett. Elődöm tizenkét sikerekben gazdag éven keresztül irányította a várost, igyekezett és tudott is a vásárhelyiek életkörülményein javítani. Szinte mindnyájan őrzünk róla vagy vele kapcsolatban valamilyen sztorit, történetet, és amikor felnézünk az utcanévtáblára, ezek eszünkbe juthatnak.

Az emlékbeszéd után eltávolították a Szántó Kovács János u. táblát és felkerült a helyére – először az élelmiszerdiszkont falára – a Dr. Rapcsák András út 1–11., majd sorban a többi tábla is az érintett épületekre. Az eseményen a közgyűlés tagjai, a tisztviselők és az érdeklődők mellett természetesen képviseltette magát a család is.

– Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a férjemről utcát neveztek el – mondta Rapcsák Andrásné, Katalin. – Bár jobban örülnénk, ha még most is itt állna mellettünk. Élt-halt a városért, minden kínálkozó lehetőséget megragadott a fejlesztésre, hogy még jobb legyen az itt élőknek.
– Személyesen is ismertem – árulta el Kiss Mátyás őstermelő. – A mérleggyárban, a Metripondban munkatársak voltunk. Örülök, hogy utcát neveztek el róla, megérdemli, sokat tett Vásárhelyért.
– Ez így igaz – kapcsolódott a beszélgetésbe Szabó Mária, aki éppen Kissnél vásárolt. – Bármikor mehettem hozzá, mindig fogadott, meghallgatott, pedig időnként bizony nagy volt a „pofám". Amit tudott, elintézett, segített, türelmes volt az emberekkel.

Rapcsák András emlékét köztéri szobor is megörökíti majd, ezt 2008. július 14-én, születésének 65. évfordulóján avatják a Kossuth téren, a róla elnevezett utcához közel.

Olvasóink írták

  • 1. minek 2008. január 10. 11:08
    „ha lesznek egyáltalán írott vagy elektronikus történelemkönyvek a XXI. század első harmada után, ez az eset tutira bekerül majd a III. nagymagyar djemokrácija fejezet egyik lapalji lábjegyzetébe;)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izgató költő Vásárhelyről

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Gömöri Istvánt 1964-ben az izgatónak mondott versei miatt… Tovább olvasom