Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

A vásárhelyi Varga Imrét hobbija hozta össze feleségével

Hódmezővásárhely - Hobbijának, a levelezésnek köszönheti szerelmét Varga Imre. A most 65 éves vásárhelyi férfinak 42 levelezőpartnere volt – köztük egy kárpátaljai ukrán lány is. Annát 1970-ben feleségül vette, egy év múlva Vásárhelyre költöztek. Imre bácsi hatezer darabos képeslap-gyűjteménnyel büszkélkedhet, a legidősebb egy 1917-es katonai tábori lap, mely nyírfakéregből készült.
A vásárhelyi Éva utcai lakás előszobájának beépített szekrényében dobozszám pihennek a képeslapok. A tulajdonos, Varga Imre 1955 óta gyűjti őket. A most 65 éves vásárhelyi férfi gyűjtőszenvedélye egy másik hobbi, a levelezésen keresztül kezdődött.

– A címeket az Ifjúsági Magazinból néztem ki. Elsőként egy leningrádi nővel leveleztem; röviden leírtam, ki vagyok, mivel foglalkozom, mi a hobbim. Ha felkeltettem a partner érdeklődését, válaszolt. Aztán csak jöttek-mentek a levelek – mondta.

Kémnek is hitték

Imre bácsi 1962 és 1964 között Cegléden volt katona. A lövegparancsnokként szolgáló vásárhelyi férfit egyszer az elhárítás egyik alezredese kereste fel a laktanyában, s meg kellett neki mutatnia a szekrényében őrzött levelezéseit. A tiszt a kézírást összehasonlította azzal, ami nála volt. Ugyanis az ezrednél volt még egy Varga Imre nevezetű katona, aki szintén előszeretettel levelezett külföldiekkel. Csak ő egy egykori nyugat-némettel is, kinek katonai titkokat is elárult.

Az orosz lány egyszer egy képeslapot is küldött, melyet Imre bácsi eltett. Aztán a folyamatosan érkezők is dobozokba kerültek. Később már különféle tematikák szerint, rendszerezve folyt a gyűjtés. Kedvencei a különféle városokat ábrázoló lapok, de nagyon büszke az egykori vásárhelyi épületeket bemutató sorozatára is. Mára már hatezer képeslapja van.

Három éve elnöke a vásárhelyi képeslapgyűjtők egyesületének, mely az idén ünnepli 15 éves fennállását. Az országos szervezet központja Szombathelyen van, ahol évente találkoznak. Ilyenkor nemcsak cserélnek, hanem adnak-vesznek is képeslapokat. A legdrágábbak – 4-5 ezer forint is lehet egy – a különféle évfordulókhoz kapcsolódóak, így például egy-egy kossuthos vagy széchenyis. Imre bácsi elárulta, ő még 150 forintnál többet nem adott lapért.

A legrégebbi képeslapja 1917-es. Ez azért is különleges, mert anyai dédapja küldte a Fogarasi-havasokból, mert ott szolgált katonaként. A lap másik érdekessége, hogy nem papírból, hanem nyírfakéregből készült. Ugyanis az első világháborúban nehezen lehetett papírhoz jutni.

Imre bácsinak 42 levelező partnere van, a világ szinte minden részéből. Férfiakkal és nőkkel vegyesen levelezgetett Stockholmtól Moszkváig, még vietnami is akadt köztük. Az utóbbival megszakadt a kapcsolat, az amerikaiak támadása miatt. Nyelvi nehézségek nem akadtak, mert az eszmecsere az esetek többségében eszperantóul zajlott.

A levelezés a barátságokon túl szerelmet is hozott neki. Egy kárpátaljai kisvárosba, Uzlovojéba, a mai Bátyúba is küldött egy levelet egy lánynak. Ő idővel átadta barátnőjének a vásárhelyi fiú címét. Az új lánnyal, az ukrán Annával három éven keresztül írtak egymásnak, majd Imre felkereste őt személyesen. Eleinte oroszul folyt az ismerkedés, de Anna egyre jobban írt és beszélt is magyarul, így váltottak.

– Az ismeretségből barátság, majd később szerelem lett. Bátyúban 1970-ben meg is esküdtünk. Ezt követően egy évet kellett arra várnom, hogy megkapjam a hivatalos papírokat a Magyarországra való áttelepülésemhez – vette át a szót Anna néni.

Imre bácsi egy orvosi műszereket gyártó cég technológusaként ment nyugdíjba, felesége pedig a volt mérleggyár kereskedelmi osztályának titkárságán dolgozott. Egy fiuk és egy lányuk van. Imre bácsi nagyon szeretné, ha három unokája közül valamelyik folytatná a képeslapgyűjtést, mert úgy tartja, az e-mailek és az SMS-es üzenetek hamarosan teljesen kiszorítják az üdvözletküldések hagyományos, de stílusos formáját.

Olvasóink írták

  • 1. Móritz lászló 2007. október 30. 13:24
    „Nagyon szép dolog,a történelmi dolgok megörzése.Sajnos sok tudatában sincs a megovásnak,semmibe veszik!Én magam is képeslap-gyűjtő vagyok.A megírt háborús képeslapok sokszor esenyenyeket írnak le.
    Gratulállok a gyűjtéshez,sok sikert a továbbiakban!
    Tísztelettel!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt az 54. Vásárhelyi Őszi Tárlat

Hódmezővásárhely - A magyar minőség, a szépség és az igazság ünnepe az 54. Vásárhelyi Őszi Tárlat… Tovább olvasom