Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

A vásárhelyieknek tele van a hócipőjük a graffitikkel

Hódmezővásárhely számos utcáját graffitik csúfítják. Megkérdeztük a vásárhelyieket: mennyire zavarja őket a falfirka?
– Meglehetősen undorítónak tartom a falfirkákat – mondta a 67 éves Sárika néni. Nem is értem, miért kell elcsúfítani az épületek falait ezekkel a semmitmondó mázolmányokkal. A város számos fejlesztésen esett át az utóbbi hónapokban, ennek köszönhetően egy szebb és tisztább Vásárhelyet kaptunk. S erre itt vannak ezek a csúnyaságok. Szerintem csak valamiféle agyament kölyök találhat ki olyat, hogy házak falát összefújkálja. Arra nem gondolnak ezek a huligánok, hogy a házban lakóknak nagy anyagi költség lefesteni ezeket?

A vásárhelyieknek tele van a hócipőjük a graffitikkal - GALÉRIA

Falfirkák mindig is voltak, mindig is lesznek. Mára már egy művészeti irányzattá nőtte ki magát. Az igényes graffitik még akár a város különleges alkotásai is lehetnének, de azok, amelyek itt Vásárhelyen találhatóak, hagynak kívánnivalót maguk után. - Bárki szabadon alkothat a maga kedvére, természetesen, ha ezt más tulajdonának rongálásával teszi, az már elítélendő – vélte a 27 éves Kováts Gábor.

Régebben a panelházak is tele voltak falfirkákkal, ám a panelprogramnak köszönhetően ezek eltűntek. Manapság már inkább csak a régi épületeken találhatóak meg ezek a „műalkotások". –Csúnya, rontja az egyébként szép városképet, igénytelenséget sugároz. Ennek ellenére engem különösebben nem zavarnak. Még mindig kevesebb van belőlük, mint Budapesten – árulta el véleményét a 35 éves Terézia.

A vásárhelyieknek tele van a hócipőjük a graffitikkal - GALÉRIA

– Az unatkozó, lázadó korszakukat élő kamaszok nagyon szeretik szabadságukat fitogtatni mások házának falán. Ilyenkor mindig arra gondolok, hogy bárcsak újra bevezetnék a kötelező katonaságot. Ott megtanultuk tisztelni mások tulajdonát, fegyelmet tanultunk. Ez a mai fiúkból teljes mértékben hiányzik. Az én házam falát is lefújták néhány héttel ezelőtt egyik éjszaka. Mondanom sem kell, milyen szavak hagyták el a számat, amikor megláttam. A nyugdíjunkból kellett bevakoltatni a falat, amely igencsak megterhelő volt – bosszankodott a 79 éves Laci bácsi.

Olvasóink írták

 • 16. xenopus 2012. október 03. 17:15
  „Ezek a falfirkák nagyon régiek! Nem is tudott a fotós összekaparni egy frisset sem!
  A falfirka miatt pedig nem kell újravakoltatni a falat! Megint nagy túlzás!”
 • 15. saturnus 2012. október 01. 09:56
  „Nagy a baj Vásárhelyen. Már csak ez segít? http://www.nol.hu/belfold/20121001-_meg_ha_nyakig_uszna_is__”
 • 14. anzseliza 2012. szeptember 28. 22:37
  „6.paprika56
  13.tólagKapitány

  TÖKÉLETESEN EGYETÉRTEK!”
 • 13. UtólagKapitány 2012. szeptember 28. 19:05
  „A vásárhelyieknek azzal van tele van a hócipőjük, hogy nincsenek új munkahelyek a városban!”
 • 12. azmegszeged 2012. szeptember 28. 18:10
  „8. sultane 2012.09.28. 13:00

  Na gyönyörűen hoztad a sztereotip képet, ennél demagógabb már nem is lehettél volna...

  "Egyébként, amit régen vakoltak, azt lehet fújni?????"

  Most én ezt nem akarom veled megvitatni, de szerintem neked is feltűnt hogy az _összes_ tag több mint 10 éves. Ha annyira tele lenne a kedves hódmezővásárhelyiek hócipője, akkor ezek már rég nem lennének ott. Más is megjegyezte, ezeken az épületeken legkevésbé a tagek a zavarók, miért nem a romos házak ellen szólalsz fel? Ezeknek a házaknak csak jót tesz a graffiti, legalább látnak néha festéket is. És tudod pont az ilyen hozzád hasonlók miatt hoznak a politikusok olyan törvényeket, hogy manapság pár tagért több évet lehet kapni, mint visszaesőként hullarészegen, bekokainozva cserbenhagyásos baleset okozásáért, ahol a vétlen személy rokkant lesz. Ha a te értékrended szerint ez így helyes, akkor ott nagy baj van.”
 • 11. cleanx 2012. szeptember 28. 17:11
  „Nekem először azt tünt fel, hogy a házak mennyire lepukkantak...jaaa, hogy még firkásak is?”
 • 10. Apátfalvi** 2012. szeptember 28. 15:40
  „Ez a nyomorék és semmirevaló rapper "kultúra" része. Utcai trógerek, az élet keménységéről igen sokat tudni vélő idióták művei, akik zenéjük értéktelenségéből fakadóan hasonló szintű vizuális alkotásokra képesek csak.

  Hasonlítsuk már össze ezeket a <moderálva>okat egy metal lemez borítójával vagy magát a tróger rapzenét egy kiváló metal vagy hardcore dallal! Rögtön kiviláglik a különbség!

  Csak példaképpen: http://www.youtube.com/watch?v=8clGuSJLP5w”
 • 9. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012. szeptember 28. 14:45
  „Mondanám, hogy kamerázzunk be mindent, de a válasz ott van a családon belül.
  Pont a szülőnek lenne a feladfata embert faragni a kölkéből, de inkább mindent megenged, csak leszálljon róla.
  Az ilyen kö*ögökből lesz a tescó előtt üvöltöző (ha már ő nem dolgozik másnak se kell nyilván)
  Az emós fa*kalap akinek lövése nincs az életről, nem baj hülye szülők csak így tovább, aztán meg majd sírhatunk, hogy ennek a generációnak kéne kitermelni a nyögdíjunkat”
 • 8. sultane 2012. szeptember 28. 13:00
  „7. azmegszeged 2012.09.28. 12:21

  Ezek valóban régiek, ezt írtam is, nem vonom kétsége, régóta nézzük.
  Nem csak ennyi van a városban, mint amennyit a DM megmutat. Bármennyire is hihetetlen számodra, vannak olyan házak, amiket két nap leforgása alatt befújtak. Mítosz... kérdezzük már meg azt a nénit, aki megcsináltatta a házát, és másnap ott sírt az utcán, mert befújták a kölkök.
  Egyébként, amit régen vakoltak, azt lehet fújni?????”
 • 7. azmegszeged 2012. szeptember 28. 12:21
  „4. sultane 2012.09.28. 10:26

  Ha megnéznéd a képeket is, rájönnél hogy ezek a falak (egytől egyig) évezredek óta nem voltak vakolva. A tagek is azért tudnak több mint 10 éve ott lenni... Szóval ne jöjjünk itt a frissen (két kézzel) vakolt ház mítoszával, amit a csúnya graffitisek az első éjszaka megfestenek.”
 • 6. papika56 2012. szeptember 28. 11:40
  „almási polgármester --kérjen engedélyt lézer janitól ---és jelöljenek ki egy falrész a fiataloknak ahol mehet a firka !
  v. miért nem a saját v. a család falára festenek ezek a kölkök??
  Térfigyelő kamera ???nem látja ??? mert elfigni őket--és saját 2 kezükkel letakaríttatni velük ! De nem csak azt az 1-2 db --hanem az egész városban !!! rendőri felügyelet mellett !!!!”
 • 5. Lixus_kzs 2012. szeptember 28. 11:12
  „EZEK NEM GRAFFITIK! Ezeket az ocsmányságokat TAG-eknek hívják. Egy graffitis sosem művel ilyet, azok, szép színes, képszerű ábrázolásokat csinálnak. Ne keverjük össze a kettőt, mert hatalmas a különbség kedves DM! Tessék javítani a címet, hogy a tag-ekkel van baj, nem a graffitivel!”
 • 4. sultane 2012. szeptember 28. 10:26
  „1. haresz 2012.09.28. 08:01
  fújják teli a Te házadat ilyen "retro" darabokkal. Kíváncsi vagyok akkor is tetszene-e, ha több havi fizetésed ráköltötted a környezetedre, vagy a két kezeddel vakoltad le, festetted le a házadat, úgy, ahogy Neked tetszik, és egy reggel arra ébredsz, hogy valakik "retro darabokat" fújtak rá.
  a firkák már valóban elég régóta ott vannak ezeken a falakon, de megértem, ha már belefáradtak a tulajdonosok abba, hogy folyamatosan átfessék... :-(”
 • 3. portis 2012. szeptember 28. 08:52
  „Ugyan nem látom szépnek a graffitikiet, szerintem sokkal rondábbak azok a lerohadt falak amire ráfestettek.”
 • 2. abai 2012. szeptember 28. 08:31
  „Vásárhelyen is nyilvántartást kellene vezetniük a rendőrröknek az ilyen darabokról. Szegeden így tudják, ki melyiket firkálta.”
 • 1. haresz 2012. szeptember 28. 08:01
  „Ezek tök retró darabok. Aki nincs otthon a témában annak nem mondanak semmit ezek a nevek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Értékesíthető a vízfelület Hódmezővásárhelyen

Egyre népszerűbb a vásárhelyi Török Sándor Strandfürdő és a Gyarmati Dezső Sportuszoda a hazai és a külföldi úszók körében. Tovább olvasom