Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

A védekezéskor használt homokot is beépítik

Hamarosan befejeződik a Tisza gátjának megerősítése Hódmezővásárhely közelében, eddig 20 ezer köbméter homokot építettek be a töltésbe. Mintegy 1,6 kilométer hosszan kell helyreállítani a védművet. A tavaszi árvíz idején 230 ezer homokzsákkal támasztották meg a gátat ezen a szakaszon.
Fotó: Frank Yvette
Tavasszal rekordmagasságú árhullám vonult le a Tiszán, így megyénkben is számos helyen meg kellett magasítani, illetve támasztani a töltéseket. Vásárhelynél, vagyis pontosabban a Bodzási úttól egészen a körtvélyesi gátőrházig – 1,6 kilométer hosszan – bordás megtámasztást kapott a gát. A vízügyi szakemberek irányításával a vásárhelyi katonák, illetve civilek összesen 230 ezer darab homokzsákot használtak fel.

– A védekezés végeztével a működési területünkön összesen tizenegy helyen, köztük a fent említett szakaszon is helyreállítási munkákat kezdtünk. Ennek az összköltsége 4,5 milliárd forint – tudtuk meg Borza Tibortól, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Atikövizig) vízkárelhárítási osztályvezető-helyettesétől.

A bordás megtámasztást elbontották, a rengeteg homok azonban nem vész kárba, mivel felhasználják az úgynevezett paplanozáshoz, ami a gát állandó megerősítését jelenti. Első lépésként a töltés mentett oldalán mintegy 20-30 centiméter vastagságban eltávolították a felső, humuszban gazdag réteget. Ezt az anyagot sem dobják ki, hanem a munka végeztével visszahordják. Ennek az a szerepe, hogy a gát újrafüvesedjen, így akadályozzák meg a talajeróziót. Jelenleg teherautószám hordják a homokot, melyet a töltésoldalba építenek.

Mintegy 20 ezer köbméternyi anyagot mozgatnak meg. Mivel naponta több tucatszor fordulnak a megrakott teherautók, súlyuk alatt kicsit szétnyomódik a töltés koronája. Az erősítés végeztével ezt is kijavítják, így egy centit sem veszít a gát a magasságából.

– Ennek az 1,6 kilométeres szakasznak a mértékadó vízmércéje a mindszenti, ami tavasszal 1062 centit is mutatott. A töltést most úgy erősítjük meg, hogy hasonló nagyságú áradást kibírjon – tette hozzá a szakember.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokat javult Fehérék sorsa

Több mint két év után vadonatúj házba költözhetett az öt gyermeket nevelő vásárhelyi Fehér család.… Tovább olvasom