Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

˝A versek édesanyámra emlékeztetnek˝

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Deák Balázs a Liliom Napközi Otthon lakója. Az értelmileg akadályoztatott fiatalembernek vannak extra képességei, mint a szöveg- és verstanulás – amatőr versenyeken szép eredményeket ért el –, a kommunikáció, verbális tulajdonságok.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– A kedvenc költőm József Attila, a versem tőle a Mama – mondta az értelmileg akadályoztatott, 28 éves vásárhelyi Deák Balázs, aki a Liliom Napközi Otthonban tölti napjait. Édesanyját, Ilonát 2011 nyarán, számára hirtelenül veszítette el – súlyos, hosszan tartó betegség után hunyt el.

– Megfogadtam, minden verssel, amit olvasok, szavalok, rá emlékezem, így megmarad a szívemben. Azt hittem, soha nem dolgozom fel ezt a traumát, az otthonban a társak segítettek, hálával tartozom nekik. Azért ma sem telik el úgy nap, hogy ne gondolnék rá, ő szerettette meg velem a meséket, a költeményeket – közölte Balázs, aki bizonyos képességekkel szinte egyáltalán nem rendelkezik. Ilyen például a szám fogalma, a pénz értéke, mások viszont kiemelkedők nála, a szöveg- és a verstanulás, a kommunikáció, választékosan fejezi ki magát.

Amatőr művészeti fesztiválokon indul, ahol rendre szép sikereket ér el, szívesen emlékszik a 2011-esre, amelyen dicséretet, oklevelet érdemelt produkciójáért, akárcsak barátja, a korábban szintén Liliom-ellátott Herczeg Csaba.

Deák Balázs ma is szereti a meséket és a mesefigurákat. Fotó: Karnok csaba
Deák Balázs ma is szereti a meséket és a mesefigurákat. Fotó: Karnok Csaba

– Egy életem van, minden lehetőséget ki akarok használni – indokolta, miért indul vetélkedőkön. Könyvtárba is jár, József Attila mellett Ady, Petőfi, Arany is a kedvenc költők közé tartozik, de szereti Wass Albertet is. Nemcsak olvasva, hallás után is precízen tanul szöveget, főként meséket.

 Balázs és a Liliom

Deák Balázs 1986-ban született, a nyolc osztályt a Nagy Sándor utcai speciális tantervű általános iskolában végezte, azt követően, 18 évesen került a Liliom Napközi Otthonba, ahol értelmileg sérült fiatalokkal, felnőttekkel foglalkoznak – tudtuk meg Gyürki Klára terápiás főmunkatárstól.

– Annak idején édesanyám vett lemezjátszót és magnót, azokhoz bakelitlemezeket és kazettákat. Hallgattam a meséket, pár ismétlés után megjegyeztem nemcsak a szöveget, hanem azt is, ahogy a színész hangsúlyozott, és ugyanúgy előadtam. Először számomra is hihetetlennek tűnt, de nincs ebben semmi rossz... Még ma is szívesen hallgatok meséket, olyankor eszembe jut a gyermekkorom, nosztalgiázok.

2008 karácsonyán, december 25-én megkeresztelkedett, a református rítus szerint: „Hiszek Istenben, nem látom, de tudom, van, létezik, a bajban mindig mellettem állt. Erőt ad". A hétköznapi dolgok sem hiányoznak az életéből, zenét hallgat, rengeteg dalt tölt fel Facebook-oldalára és osztja meg ismerőseivel. Jó kapcsolatot ápol külföldön élő, dolgozó nővérével – skype-on beszélgetnek –, szerelmi csalódáson van túl, mostanában újra udvarol.

Még nem tudja, mennyire lesz komoly a kapcsolatuk, de annyit elárult: – Egyre jobban megkedveltem, azt hiszem, beleszerettem.

Nagy álma – mondta búcsúzáskor –, hogy elmehessen a tavalyi X-Faktor győztesének, kedvencének, Danics Dórának a koncertjére. Majd még megjegyezte: – Szeretnék munkát, édesapám is mondogatja, dolgoznom kellene. Igaz, de vívódok, kicsit félek: nem szeretném itthagyni ezt a közösséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A holokauszt áldozataira emlékeznek

A holokauszt 70. évfordulójáról Vásárhelyen is megemlékezünk – mondta a csütörtöki sajtótájékoztatón Almási István polgármester. Tovább olvasom