Délmagyar logó

2018. 10. 18. csütörtök - Lukács 10°C | 23°C Még több cikk.

A vetési varjak már az előszobaajtóban toporognak

Levélben kaptak tanácsot a gazdák az államtitkártól, de eddig is úgy jártak el, ahogy tanácsolta - hiába.
Válaszolt Nagy István mezőgazdasági államtitkár a székkutasi gazdák panaszára, akik azért fordultak hozzá, mert a közelben fészkelő nagy létszámú varjúsereg megette a napraforgó- és a kukoricatermésük jelentős részét (2017. október 31.: Naplementekor feketéllik a puszta fölött az ég a vetési varjaktól).
 

– A levélben többek között azt a tanácsot kaptuk, hogy a kukoricát és a napraforgót 5-6 centiméter mélyre kell vetni, fölötte a földet pedig tömöríteni szükséges, hogy ne tudják kienni a varjak. Mi, gazdálkodók ezt eddig is így csináltuk – mondta Ambrus Ilona székkutasi földtulajdonos.


– Egyébként tavasszal, a vetés után még nem volt ennyi varjú Székkutason, mint az érési időszakban. Nekünk nyáron okoztak kárt a fekete madarak. Érdeklődtünk a kártérítésről is, de a levélben erről nem tett említést az államtitkár úr. Úgy néz ki, hogy a kárt „le kell nyelnünk" – mondta a gazdálkodó.

Hozzátette: a riasztás sem ért a varjak ellen semmit. Egyébként már az őszi vetésekben is megjelentek, hiába a tömörítés és a riasztás. Egyre szemtelenebbek ezek a védett madarak. Elmondta azt is, a napokban, amikor megérkezett a tanyájára, az autóból látta, hogy az előszobaajtóig merészkedett az egyik példány.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

32 helyen dolgoznak: útlezárások, forgalomkorlátozások Vásárhelyen a beruházások miatt

Egy időben készül az északi elkerülő, zajlanak a tramtrain közműkiváltásai, a városháza felújítása, valamint négy városrészben épül, korszerűsödik a csatornahálózat. Tovább olvasom