Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 13°C | 22°C Még több cikk.

A zománckép porát is összegyűjtötték

Hódmezővásárhely - Még a Szent Korona zománcképeiből kiporladt részt is összegyűjtötték és visszaadták 36 évvel ezelőtt, január 5-én az amerikaiak a magyar népnek. Kerecsen László, a Magyar Királyi Koronaőrség Egyesület tagja erről is mesélt a napokban a vásárhelyi Emlékpontban.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Nem hadizsákmányként vették át az amerikaiak a Szent Koronát és a koronázási ereklyéket, hanem felelős őrzésre. Az Amerikai Egyesült Államok legvédettebb támaszpontján, a Fort Knox erődben tartották, mélyen a föld alatt – mesélte Vásárhelyen Kerecsen László, a Magyar Királyi Koronaőrség Egyesület tagja, aki a napokban az Emlékpontban tartott rendhagyó történelemórát diákoknak a Szent Korona és a koronázási ékszerek – országalma, jogar, palást – hazatéréséről. A II. világháború idején, 1944 októberében a budai várban rejtették el a koronaőrök a koronát és a koronázási ereklyéket. A szovjet csapatok elől Veszprémbe, Kőszegre, Velembe szállították, majd 1945-ben Ausztriába menekítették. A koronaőrök amerikai fogságba esésük után árulták el a rejtekhelyet. Amerikába vitték a Szent Koronát, amely 36 éve, 1978. január 5-én került újra Magyarországra.

– Nagyon jó állapotban kapta vissza a magyar nép. Olyannyira megőrizték, hogy még a zománcképekből kiporladt részt is összegyűjtötték egy zacskóba, azt is visszaadták. Azt a gyöngyöt is az amerikaiak pótolták, amely hiányzott – idézte fel a hagyományőrző koronaőr.

Kerecsen László (középen) 2001 óta tagja a Magyar Királyi Koronaőrség Egyesületnek. Fotó: DM/DV
Kerecsen László (középen) 2001 óta tagja a Magyar Királyi Koronaőrség Egyesületnek. Fotó: DM/DV

1991-ben az akkor még élő öt koronaőr úgy gondolta, a honvédségnek kellene a koronát őriznie, ahogy korábban is. Az utolsó koronaőr, vitéz Vitéz József 2001-ben halt meg. Ő és társai adták tovább az egyesületnek a koronaőrzés hagyományait, szellemiségét, amelyet addig őriztek, míg 2011 májusában megalakult a Honvéd Koronaőrség.

– 2001-ben csatlakoztam az egyesülethez, szerettem volna magamon viselni a nemzetiszínű egyenruhát, és fontosnak tartottam szellemiségét. Ahogy az eredeti koronaőröknél, az egyesületnél is a 180 centis magasság volt a követelmény, feddhetetlen erkölcsű, magyar, katonaviselt állampolgár lehetett tag akkor. Mostanság alig több mint 10-en járjuk a korona hiteles másolatával az országot, évente több helyre is eljutunk, települések jeles ünnepeire látogatunk el – mondta Kerecsen László.       
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Roma integráció – fejben

A cigányok integrációja napjaink egyik legfontosabb kérdése, amely valószínűleg a következő években, fejben dől el. Tovább olvasom