Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Abdul sohasem viccelne Jézussal

A muzulmán országokban dán zászlókat égetnek felháborodott fiatalok – a mindszenti háziorvos csak szomorú a dán és több nyugati újságban megjelent Mohamed-karikatúrák miatt. Abdul Rahim doktor – aki az ünnepeken eljár a katolikus templomba – sohasem viccelne Jézus Krisztussal. A szegedi vallástudományi tanszék vendégoktatója szerint is ostoba tréfa volt a rajzok közlése, de az agresszív reakciók sem használnak a két kultúra kapcsolatának.
Muzulmánok tüntetnek Bagdadban a dán napilapban Mohamedről megjelent karikatúrák miatt Fotó: MTI/AP/Kalid Mohamed
Nemzetközi botránnyá dagadt a dán Jyllands Posten nevű újságban szeptemberben megjelent, és most újra közölt Mohamed-karikatúrák ügye. Több európai napilap is megjelentette a rajzokat, a France Soir nevű francia újság főszerkesztőjét – aki azt mondta, lehet viccelni az istennel, mert ilyen a szólásszabadság – emiatt le is váltotta a lap egyiptomi származású tulajdonosa. A muzulmán országokban dán zászlókat égető és levegőbe lövöldöző fiatalok bocsánatkérést követelnek, a gázai övezetben az Európai Unió képviseletét vették körül fegyveresek, de a hivatalos reakció sem maradt el: az egyiptomi és az iráni elnök is elítélte a rajzok közlését, egy főpap péntekre meghirdette a harag napját, és diplomáciai lépésekről is szólnak a hírek.

– Ma egymillió mohamedán lakik Európában, és egymilliárd ilyen vallású ember él a világon; elég szomorú, hogy sokan nyugaton még mindig nem tudják, mikor mivel bántják meg ezeknek az embereknek az érzékenységét – véli a palesztin családban született, de magát
„Ostoba tréfa volt"

A karikatúrasorozatot ostoba tréfának tartja Dobrovits Mihály egyetemi adjunktus, aki a szegedi vallástudományi tanszéken az iszlámról tart előadásokat. Hozzáteszi: azért az a megengedhetetlenül durva reakció is elítélendő, aminek most a tanúi vagyunk.

– Ez nem mehet sokáig így, és a két kultúra kapcsolata nem javul, ha a durva, agresszív fanatikus fiatalemberek videoüzenetei és a hivatalos vélemények nem különülnek el. Amikor az Al-Dzsazíra Hírtelevízió műsora Bácsfi Diánát és pártját úgy állította be, mint Magyarországon domináns politikai erőt, itt nem égetett senki katari zászlót, és szó sem volt az ottani diplomaták hazahívásáról.  
magyarnak is valló mindszenti háziorvos, dr. Abdul Rahim. A doktor úgy véli, kell, hogy legyen határa a véleményszabadságnak, mégpedig a jó ízlés és a másik ember méltósága. Amikor ide költözött, Abdul nagyon fontosnak tartotta és annak tartja ma is, hogy beilleszkedjen. Az ünnepeken például mindig elmegy a katolikus templomba, és sohasem viccelne Jézus Krisztussal.

– Sajnálom, ha a történtek után bárki is azt gondolja, hogy a mohamedán emberek általában intoleránsak, és nincs humoruk: ha egy iszlám országban megjelenő újság gúnyolódik egy politikuson, az olvasók ugyanúgy nevetnek – vagy éppen bosszankodnak – rajta, mint Európában. Hiszen egy emberről van szó. Mohamed prófétáról azonban nemcsak karikatúrát nem szokás rajzolni, még ábrázolni sem szabad, sőt hasonlítani sem senkihez, és ezt a szabályt a mohamedán kultúrában nevelkedett ember tiszteletben tartja – magyarázza Abdul. Ugyanakkor hozzáteszi: – Az én vallásom téziseiben szerepelt először a világon az, hogy az embert nem aszerint kell megítélni, hogy fehér, fekete, vagy sárga a bőre, hanem aszerint, hogy jó szándékú-e vagy sem.

– Különös érzés lehet egy karikatúrákat rajzoló embernek látni azt, amikor egy munkájára ilyen véresen komolyan reagálnak. Ezt a műfajt tényleg komolyan kell venni – felelte kérdésünkre Németh György. Lapunk karikaturistája azt mondja, a dán újságban közölt, és azóta a neten is felbukkant egyik rajz – amelyen a turbános férfi szemét kitakarják fekete csíkkal, a mellette álló nőknek pedig csak a szeme látszik ugyanekkora felületen – ügyes ötlet. A rajzoló azonban valószínűleg nem azoknak szánta a munkáját, akik magukra vették. De hát az internet korában számolni kell ezzel az eshetőséggel.

– Maximálisan híve vagyok az alkotói szabadságnak, ugyanakkor fontosnak tartom, hogy az embert a hitében megbántani nem szabad. Ezt a két elvet én össze tudom egyeztetni a munkámban, és szerintem ez a többi gondolkodó embernek is sikerülhet – véli Németh.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rapcsák – tegnap, ma

Rapcsák András sírjánál tegnap a Hamvas Ödön vezette helyi KDNP-szervezet rótta le kegyeletét, ma… Tovább olvasom