Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Add a kezed! – a szeretet egyesülete

Mártély - Az „Add a kezed!" Mozgássérültek Egyesülete 102 lelket számlál. Rászorulókról gondoskodnak, a tagoknak egész évben gazdag programmal kedveskednek.
– Amikor 1997-ben megalakultunk, még csak 27 tagunk volt, és a sérült emberek képviseletét tűztük ki célul; ma már százketten vagyunk, és 70 év feletti az átlagéletkor – kezdte beszélgetésünket a 81 éves Arnóczky Györgyné Marika, a mártélyi „Add a kezed!" Mozgássérültek Egyesületének elnöke. Minimális költségvetésből, pályázati forrásokból, önkormányzati támogatásból működnek. A falu előző polgármesterével, Balogh Jánosnéval jó kapcsolatot ápoltak, bíznak a hasonló folytatásban Borsos Józseffel is.

Az igazi, hatékony érdekvédelmet – például ház komfortosabbá tétele, fürdőszoba kialakítása – csak addig vállalhatták, amíg erre központi pénzek is rendelkezésre álltak. Váltaniuk kellett: gondoskodnak a rászoruló, a lakásukból kimozdulni sem tudó tagjaikról, kitakarítanak, bevásárolnak, felíratják és kiváltják a gyógyszereiket, vagy csak egyszerűen elmennek hozzájuk beszélgetni. Változatos programokat is szerveznek. A tavalyi bevételük 858 ezer forint volt, ennek felét a tagságra költötték.

A rendezvények családias hangulatúak. Fotó: DM
A rendezvények családias hangulatúak. Fotó: DM

– Nem feledkezünk meg a névnapokról sem, mindenkiét megünnepeljük. Kedvelt eseményünk a nyári horgászverseny, rendszeresen vendégül látjuk a vásárhelyi Aranyossy és a szegedi József Attila speciális iskola tanulóit.
Felejthetetlen napokat töltöttek Mártélyon, például a tanösvényre is ellátogattak, Pótári Mihály vezetésével csodálhatták meg a Tisza élővilágát. – Karácsonykor ezerforintos vásárlási utalvánnyal kedveskedünk mindenkinek, egyébként ennyi az éves tagdíjunk. De a kirándulásokról is estig mesélhetnék, sok helyen megfordultunk már az országban – mondta Arnóczky Györgyné, aki még megemlítette: az egyesületnek úgynevezett körzetfelelősei vannak, ők felelnek a területükön élő tagokért.

Az „Add a kezed!" Mozgássérültek Egyesületének jelenleg 1 millió 200 ezer forint van a számláján, ha sehonnan nem kapnak támogatást, nem nyernek pályázatot, ebből az összegből akkor is működhetnek másfél-két évig – jelentette ki az elnök asszony. – Mártély mindig is a béke szigete volt, egy nyugodt közösség. A miénk is ilyen. Rendezvényeinken általában hetvenen-nyolcvanan vagyunk; családias hangulatúak, az asztalok süteménytől, ételtől roskadoznak, emlékezünk, beszélgetünk és jókat nótázunk – mesélte Marika néni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

83 éves férfit akart kirabolni

D. Bálint benyomta a kaput, majd rátámadt a sértettre. Többször megütötte az idős embert, és a… Tovább olvasom