Délmagyar logó

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 3°C | 11°C

Afgán fiatalok várnak sorsukra a gyermekotthonban

Főként afgán gyerekek lakják a vásárhelyi Béla cigány utcában működő gyermekotthont. Két év alatt több száz, a határon illegálisan átlépő afrikai, ázsiai fiatalkorúnak biztosítottak ideiglenes ellátást. A gyerekek többségét visszatoloncolják abba az országba, ahonnan beléptek hazánkba.

Két éve működik Hódmezővásárhelyen, a Béla cigány utcában a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Gyermekotthona, ahol a kísérő nélküli fiatal külföldi menekülteket helyezik el. Azokat, akiket a határon vagy Magyarország területén felnőttfelügyelet nélkül találnak meg a hatóságok. A 18 férőhelyes vásárhelyi otthonban szinte folyamatosan telt ház van. Rácz Béla, az intézmény szakmai vezetője elmondta, a menekült fiatalok 70 százaléka Afganisztánból jön. Jelenleg egyetlen fiú kivételével mindenki afgán származású a gyermekotthonban.

– Amikor a határon elfogják őket, az idegenrendészethez kerülnek. Menekültstátuszt kérnek, és amíg a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal nem dönt a sorsukról, ide vagy a fóti intézménybe kerülnek – magyarázta az ügymenetet Szügyi János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató gyermekotthonokért felelős főigazgató helyettese, aki hozzátette, nincs meghatározott idő, hány napot tölthetnek el az intézményben.


Két év alatt egyetlen fiú kapta meg az engedélyt és maradhatott hazánkban. A többi esetben a fiatalokat visszatoloncolták abba az országba, ahonnan beléptek, így általában Szerbiába, de többször is volt már rá példa, hogy engedély nélkül hagyták el az otthont. Ilyenkor kerestetik őket, kisebb-nagyobb sikerrel.

A menekült fiatalok szállást, étkezést és egészségügyi ellátást kapnak. Az intézményben a családias hangulatról is gondoskodnak, hiszen mindennap különböző programokat tartanak. Kedden és pénteken oktatáson vesznek részt, elsősorban a magyar nyelv alapjait tanulják tolmács segítségével, de van kézműves-, internetes nap is.

– Az internetet nem úgy kell elképzelni, mint amikor a fiatalok böngésznek a világhálón. Ők valóban a kapcsolattartásra használják. Legtöbb esetben családtagokkal, barátokkal, ismerősökkel kommunikálnak – tette hozzá Rácz Béla.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

50 éves iskola, 119 éves tölgyfával

Egy 119 éves tölgyfa áll a vásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola udvarán. Tovább olvasom