Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Afrikai levegő a panellakásokban

Egy szál alsónadrágban, illetve kombinéban pihegnek a panellakásokban élők, mióta beköszöntött az igazi meleg. Aki nem engedheti meg magának a légkondit, az a ventilátort járatja; a régi, szovjet gyártmányú mellett tévét nem lehet nézni, úgy zúg, mint egy harckocsi. A vásárhelyi panellakásokban többféle stratégiával küzdenek a kánikula ellen.
Enyhülés. Nagy Sándorné a lakásnak mindig azon részébe viszi a két ventilátort, ahol hosszabb ideig tartózkodik. Fotó: Tésik Attila
Pár napja tartósan harminc Celsius-fok fölé kúszott térségünkben is a hőmérők higanyszála. A forróságban mindenki az enyhülést keresi. A panelekben akár öt-tíz fokkal is melegebb lehet, mint a szabadban. A vásárhelyi Hódtó, Oldalkosár utca, valamint Csengettyű közben lakók különféle praktikákat eszeltek ki annak érdekében, hogy valahogy elviseljék a hőséget.

Az egyik tízemeletesben a nyolcadikon lakik Szántó Péter családjával. Ezt az afrikai hőséget csak a két szülőnek kell elviselnie, mert csemetéik a falun lakó nagyszülőknél vakációznak.

– Irigylem a fiamékat. Édesanyám vályogházában lehetnek, ami olyan hűs ilyenkor, mint egy légkondicionált iroda – magyarázta a családfő.
Szántóék nem állnak úgy anyagilag, hogy légkondit szereltethessenek fel. Ezért egy ősrégi ventilátorral kavarják fel a meleg levegőt. Az egykori szovjet gyártmányú masina mellett beszélgetni, tévézni persze nem lehet, mert úgy zúg, mint egy T–55-ös harckocsi.

Mihály Andrásné egyedül él Csengettyű közi otthonában. Az idős néni még nappal sem húzza fel a reluxát. Igaz, hogy a néhány szobanövénye már szenved a napfény hiányától, de a szíve miatt Icuka néninek vigyáznia kell magára.

– A hűtőben mindig van egy-két palack ásványvíz. Ezt kortyolgatom szép lassan. Szellőztetni alig érdemes, mert nem jár a levegő, valamint csak a por és a zaj jön be az utcáról – árulta el.
A három emelettel feljebb lakó Gombás Ernő is a hideg folyadékban bízik. Csak annyi a különbség, hogy ő nem az ásványvízre, hanem a jéghideg sörre esküszik.

– Egy szál gatyában ledőlök a fotelbe a tévé elé. A még gyöngyöző falú, teli üveg sört a hasamra teszem, s várom az enyhülést. Ezt a módszert csak akkor alkalmazom, ha az asszony nincs otthon – vallotta be a középkorú férfi.

Nagy Sándorné Oldalkosár utcai lakásában szinte éjjel-nappal dolgozik a két ventilátor. A középkorú asszony szokásait is egy kicsit megváltoztatta a kánikula. Például nem napközben, hanem éjszaka vasal. A két ventilátort pedig mindig abban a helyiségben állítja fel, melyben hosszabb ideig tartózkodik. A redőnyt pedig világosban sem húzza fel, nehogy betűzzön a nap.

Benczédi Ervin az egyik egészségügyis ismerősétől pár zacskó olyan zselés és lefagyasztható anyagot szerzett be, mellyel a kórházakban hűtik a sérült testrészeket. Ervin ezeket a kis zacskókat állandóan a fagyasztóban tartja. Ha már nem bírja tovább a meleget, kivesz egyet-egyet, s a homlokára teszi.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom