Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Agykutató lenne Mindszent idei ifjúsági díjasa

Agykutatónak készül a húszéves mindszenti Márki Sándor, aki már gyermekként eldöntötte, mivel szeretne foglalkozni. A másodéves egyetemi hallgató eredményeit szülővárosa is elismerte, március 15-én a város ifjúsági díjával jutalmazta.

– Ötéves volt Sándor, amikor orvoslással kapcsolatos műsort néztünk a tévében. Azt mondta, „tata, én orvos leszek, hogy segíthessek a beteg embereken". Ez az elhatározása azóta annyit változott, hogy agykutatással szeretne foglalkozni – emlékezett vissza Nagy János, Márki Sándor büszke nagyapja.

– Valóban, már gyerekként megfogalmazódott bennem, hogy mivel szeretnék  foglalkozni, majd miután megismerkedtem az emberi testtel, az agy érdekelt a legjobban. Ezzel szeretnék foglalkozni, de minden természettudományos tantárgy érdekel. Szerintem az agyunk a világ legösszetettebb  képződménye, amely még számtalan titkot és nagyszerű lehetőséget tartogat. Célkitűzésem, hogy az emberi agy megértését elősegítsem, és számos új technológiával gazdagítsam az emberiséget – mondta Márki Sándor, aki azt tervezi, hogy az iskola befejeztével Angliában vagy az USA-ban gyűjt tapasztalatokat, majd itthon saját kutatócsoportot hozna létre.
 

Agykutatónak  készül a húszéves mindszenti Márki Sándor Fotó: Antal Sándor
Agykutatónak  készül a húszéves mindszenti Márki Sándor Fotó: Antal Sándor


– Pszichiátriai betegségek, memóriafejlesztés, mesterséges intelligencia – sorolt fel néhány irányt a fiatal, amivel szívesen foglalkozna. Márki Sándor jó úton jár, hogy álmai beteljesüljenek. Kiváló eredményekkel büszkélkedhet, a Curie Környezetvédelmi Országos Verseny első helyezettje volt,  kémiából és biológiából is bejutott az OKTV döntőjébe, megkapta már a Kiváló Ifjú Geográfus címet, valamint 10 napot tölthetett el Kirgizisztánban, amit szintén egy versenyen elért eredményének  köszönhet.

Szülővárosa sem feledkezett meg Márki Sándorról. A március 15-i ünnepségen a Mindszent Város Ifjúsági Díjat vehette át. A húszéves fiatalember a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán tanul. Tagja egy kutatócsoportnak, amely a Parkinson-kór genetikai hátterét kutatja. Még elsőéves orvostanhallgatóként Szent-Györgyi Diák ösztöndíjban részesült, illetve elnyerte a Szent Imre-ösztöndíjat is.  Korábban az atlétikában is sikeres volt. Manapság azonban már nem jut ideje a versenyszerű sportra, de fontosnak tartja a mindennapos testmozgást. 

– Nagyon büszke vagyok rá, és örülök, hogy ilyen határozott céljai elérése érdekében. Természetesen mindenben mellette állunk – mondta Nagy Zsuzsanna, Sándor édesanyja.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tévét lopott, futva menekült

Lopás bűntett miatt indított nyomozást a vásárhelyi rendőrkapitányság kedden. Tovább olvasom