Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Agyonverték, mert kuláknak tartották

Hódmezővásárhely - Vásárhelyen és környékén is üldözték a módosabb parasztgazdákat, kulákokat a múlt század közepén – rájuk emlékeznek ma az Emlékpontban. Volt, akit vagyonából forgattak ki, más éveket töltött börtönben. A gorzsai tanyán gazdálkodó Tárkány Szűcs Istvánt agyonverték.
– Borzalmas időszak volt, erről nem szívesen beszélek, mert minden szó sebeket tép fel – mondja a 77 éves Török Jánosné Tárkány Szűcs Margit. Édesapját, a 32 holdon, Alsó-Kopáncson, Gorzsán gazdálkodó Tárkány Szűcs Istvánt 1950-ben agyonverték – mert kuláknak bélyegezték.

Tárkány Szűcs István zaklatása 1949 nyarán kezdődött, elvitték az aratógépét az akkor alakult Lenin téeszbe. A család kaszát, sarlót ragadott, így próbálta meg betakarítani a búzát, a teljesen gépesített gazdaságban ez nagy érvágásnak számított. Nem haladtak, és a rendszeresen vizitáló dűlőbiztos szabotázzsal vádolta őt és szeretteit. A kulákok tetteiről (is) tudósító helyi újságban rendszeresen megjelent a neve, az egyik hír szerint engedély nélkül vágott disznót.

Fotó: Imre Péter
Török Jánosné Tárkány Szűcs Margit: Óriási fájdalmat éreztünk, de bele kellett nyugodni, nem tehettünk mást. Fotó: Imre Péter

– 1950. április 13-án, ebéd után négy rendőr és ÁVO-s állított be – mesélte Margit –, a pincétől a padlásig mindent átkutattak, feketedarálással vádolták édesapámat, és bántalmazták. Elvitték a külterületi rendőrőrsre, Batidára. Napokig nem hallottunk róla, nem tudtuk, mi történt, de a félelemtől mozdulni sem mertünk otthonról. Április 16-án, a tárgyalás napján kaptuk a hírt: átszállították a vásárhelyi bíróság börtönébe. Nagyon rossz állapotban volt, magatehetetlen, járóképtelen, orvost hívtak hozzá, és dr. Zehéri István azt mondta: engedjék haza, ne itt haljon meg.

Tragédiák

Az Emlékpont Múzeum szervezésében ma 10 órától a vásárhelyi Kincses temetőben, az ÁVH által 1950-ben meggyilkolt Tárkány Szűcs István sírjánál tartanak megemlékezést a kuláküldözés idején tönkretett magyar gazdák emléknapján. Az Emlékpontban 17 órától rendeznek beszélgetést Kulák tragédiák címmel.

Így történt. Margit nagyszüleinek vásárhelyi lakásába szállították, és Égető nagypapa üzent a gorzsai tanyára: jöjjenek az édesanyjával, mert nagyon nagy baj van. A család által kihívott orvos sem tudott segíteni, fájdalomcsillapítóval, morfiuminjekcióval enyhítette Tárkány Szűcs István szenvedését. Magánál volt, halkan, szinte suttogva ejtette a szavakat, így beszélgetett a 15 éves Margittal, feleségének, Jusztinának vissza kellett mennie a gazdaságba.

– Április 18-án délelőtt az orvos újra megvizsgálta, ekkor nagyapám magához intett, és azt mondta sajátos, szikár modorában: „Fiam, készülj, az apád meg fog halni". Üzent édesanyámért – nem érkezett meg időben –, én délután fél 4 tájban kimentem inni az udvarra, és közben meghalt. 47 éves volt. Már nem volt lelkierőm visszamenni a szobába... Óriási fájdalmat éreztünk, de bele kellett nyugodni, nem tehettünk mást. Ráadásul az üldöztetés, a zaklatás apa halála után is folytatódott: szinte mindenünket elvették, elvitték, még a tanyából is kiraktak bennünket, édesanyám több mint egy évet ült börtönben. Azt is el kell mondani, mert az igazsághoz hozzátartozik: 1956 után kárpótlást fizetett az állam.
A rendszerváltás után mert megszólalni a batidai külterületi rendőrőrs lovásza – elmondta: a nyári jászolnál kínozták meg Tárkány Szűcs Istvánt. Ekkor, 1990-ben állított neki a család méltó síremléket.

Olvasóink írták

 • 18. zero 2012. július 02. 18:30
  „7 Egyéni tragédia, ami nagyon szörnyű és szomorú, de egyéni. Legtöbbünknek van ilyen története, sőt, még rosszabb is talán. Mégsem tesszük ki az ablakba és nem terhelünk vele másokat. Neked is agyonverték apádat?”
 • 17. oslakos 2012. július 02. 11:33
  „Agyalapi!
  Teljesen igazad van. Nem kellene szelektíve emlékezni. Voltak kulák családok, és voltak zsellérek, cselédek vagy mit tudom én hogy nevezték őket. Nagy ellentét volt köztük, és a legtöbbször nem a kulákok húzták a rövidebbet. Sajnos minden társadalmi forma megtalálja azokat akik miatt lehet szítani a gyülöletet. Ennyi év után igen nehéz megmondani, hogy ártatlan volt-e vagy valaki régi sérelme miatt történt az egész.(Apám 45 előtt és utánna is a környkbeli falvakba járt dolgozni, sokat mesélt az akkori viszonyokról. Szerinte (akkoriban) sok kulák cudarul bánt a cselédekkel, viszont azt a kevés kulákot, aki rendes volt azt megvédték a korábbi cselédei.
  Más.
  Nem tudom emlékszik-e valaki ki az a Zsíros Géza? És arra emlékszik-e valaki, hogy pl.Békés megyében 1994-ben miért nyertek a szocik?
  Akkoriban azt találta mondani a fent nevezett egyén: "Fogtok ti még kenyéren és aludtejen dolgozni a földemen."
  Nem tudom miért, de mostanában kissé rossz érzéseim vannak földügyileg.”
 • 16. acidrain 2012. július 02. 10:35
  „Kit érdekel ez már elnézést, a holokauszt sokkal-de sokkal fontosabb, azt miért említett meg a néni, hogy azoknak az embereknek is rossz volt???

  Ez lenne az elvárás. Nem az ilyeneket mesélni itt, meg a körömletépéseket, ajtóval ujjtöréseket, intézményesített rablásokat, akik közül sok elkövető még ma is él, szabadlábon.”
 • 15. Emberségetavilágnak 2012. július 01. 15:49
  „Agyalapi!
  Nem gyűlölködésről van szó, hanem arról, hogy ha fegyver, hatalom olyan ember kezébe kerül, aki nem képes különbséget tenni helyes és helytelen között, akit elvakít önnön fensége, aki csőcselékké tömörülve mérhetetlen károkat okoz embertársainak, akkor a korábban történt hasonló esetek mind, mind hiába történtek meg, MERT SENKI SEM OKULT BELŐLE!!!
  Igen, elő kell venni minden ilyen ügyet. Igen emlegetni kell, hogy soha el ne felejtődjön, mivé tudja tenni ember fiát a hatalomvágy, hogy az éretlenül, ostobán, falkába verődött primitív csúcsragadozók még a saját vérükön is átgázolnak.
  Ha a múlt kárán nem tanulsz, hogyan teszel helyére dolgokat a jövőben?”
 • 14. Agyalapi 2012. július 01. 13:45
  „info: relatív dolog ez a fájdalom. Amikor a csendőrök kiverték a sz@rt a nincstelenekből, akkor kinek volt igaza? Ezért mondom, kár a múltban vájkálni, elég nekünk a jelen is...”
 • 13. Agyalapi 2012. július 01. 13:36
  „Az ilyen visszaemlékezésekkel táplálják az emberek egymás iránti gyűlölködését és próbálják igazolni a Horthy korszak iránti szimpátiát. Istenem! Ha a magyar történelem minden áldozata elmondaná a bánatát, ugyan milyen rendszerben kellene élnünk? Honfoglalás előttiben?”
 • 12. info 2012. július 01. 13:33
  „11. xenopus 2012.06.30. 21:49 -
  Ha rólad lenne szó te is ezt tennéd, fájdalmadba lehet, hogy meg is őrültél volna, ennyi kegyetlenséget végignézve. Adj hálát, hogy nem a te családod volt!!”
 • 11. xenopus 2012. június 30. 21:49
  „Itt minden nap tart valaki megemlékezést?”
 • 10. Én2 2012. június 30. 14:17
  „Mit kell ezzel foglalkozni nem visszafelé kellene tekinteni hanem előre.Most a gazdagoktól kellene visszavenni azt amit nem a fizetésükből szereztek és mindjárt jobban menne az országnak.”
 • 9. Emberségetavilágnak 2012. június 30. 12:13
  „8. ascendum 2012.06.29. 19:09
  Én még annyit tennék hozzá, hogy igenis, beszélni kell róla. Igenis, tenni kell azért, hogy ne történhessen meg újra. Egyik barátunk szüleit (édesanyja épp vele volt 7 hónapos várandós anya) az 56-os események után este 6 órakor gépfegyverrel a kezében egy suttyó kölyök állította falhoz. Az apa nyakában a 2 éves kislány ült, beteglátogatóból tartottak haza. Ha nem megy arra egy ávós, aki jól ismerte a családot, akkor a banditapalánta szemrebbenés nélkül lemészárolja őket. A taknya az álláig csüngött, zsebkendője nem volt. Mint kiderült, megijedt, amikor meglátta a hosszú árnyékukat. Oda se neki, a félelmét fegyver kompenzálta.”
 • 8. ascendum 2012. június 29. 19:09
  „7: függetlenül az anyagi természetű kárpótlástól (amiről nem hiszem, hogy arányos és mindenki számára kielégítő volt), ezek elévülhetetlen bűnök. A józanul gondolkodók közül senki sem akarja ma ezt "propagandisztikusan" beállítani, még ha akadnak is ehhez fűződő politikai érdekek.
  Nem, nem lehet pénzzel felmentést kapni emberek legyilkolása, kirablása, megalázása alól.
  Az akkori kulákok áldozatok. Könnyen lettél kulák, nem kell hintóval járó grófokra gondolni, családi gazdálkodókról van szó, a legtöbb esetben együtt dolgoztak a néhány fogadott napszámosukkal. A birtok akár évszázadok alatt csurgott össze, ügyes házasságokkal, kis befektetésekkel. Persze nem csak a módosabb gazdák voltak mindennek elszenvedői - érdemes szót ejteni a sváb népességről is, akiket német származásuk miatt elüldöztek onnan, ahol emberemlékezet óta élt a családjuk (erre példa, hogy a nagyanyám a szüleivel - tanyasi, német szót nem ismerő, de német vezetéknevű emberek voltak - az erdőkben kényszerült bujkálni, amíg a kitelepítők fel nem adták a keresésüket.) És ugyanígy járt az értelmiség is. Nem holmi "egyéni tragédia" népek kollektív kitelepítése, társadalmi csoportok kirakása az otthonukból nyomortelepekre.
  A gyűlölet és megosztás politikája volt az, amit a kommunisták folytattak a nyilasok által felégetett ország földjén, semmi más. Aki számára ez elfogadható és párszáz-párezer (egykori) forinttal felejthető ügy ez, az valószínűleg vajmi keveset tud az akkori történtekről.”
 • 7. mazsolaszolo 2012. június 29. 18:37
  „"Azt is el kell mondani, mert az igazsághoz hozzátartozik: 1956 után kárpótlást fizetett az állam."

  Igen, és ez a lényeg. A kárpótlás fizetésével elismerték, hogy hibáztak.

  És itt be is kéne fejezni ezt az egészet. Apukát, anyukát meggyászolni, aztán elengedni, és nem felemlegetni másoknak a 60-70 évvel ezelőtt történt dolgokat. Egyéni tragédia, ami nagyon szörnyű és szomorú, de egyéni. Legtöbbünknek van ilyen története, sőt, még rosszabb is talán. Mégsem tesszük ki az ablakba és nem terhelünk vele másokat.

  A másik: nagyon ügyes propaganda szövege van, lévén, hogy az akkori kulákok vannak áldozatként bemutatva és a rendszer (a Viktorka által annyira szapult komcsi rendszer) tagjai a rosszak. Minden rendszerben vannak Jók is, meg Gonoszok is.

  A lényeg: soha nem szabad összemosni és összekeverni az AKKOR-t a MOST-tal! Ma más világ van. A naftalin peidg mérgező, nagy dózisban és hosszú távon nagyon mérgező! Legalább annyira, mint a folytonos panaszkodás.”
 • 6. papika56 2012. június 29. 13:57
  „Ez a világ nem jön vissza .Mert orbán a gazdagokat, milliárdosokat, nagygazdákat védi, támogatja!
  a kőgazdag kap állami megbízást, nagyföldesúr --kap + állami földeket --20 évre bérbe---, kapnak adókedvezményt stb......
  a nép. a kisemberek pedig mint a rabszolgák ,nem is veszik emberszámba őket ! Csak felkéne már ébredni !!!”
 • 5. emigrans 2012. június 29. 13:55
  „Bezzeg a holokauszt aldozatairol naponta meg kell emlekezni,holott masok is legalabb annyit szenvedtek ..Itt a pelda.”
 • 4. rózsakert 2012. június 29. 12:09
  „2.Emberségetavilágnak 2012.06.29. 11:06

  tizből 10 pont....sajna így igaz.”
 • 3. flightmode 2012. június 29. 11:15
  „Remélem még az előtt sikerül elhagynom az országot, mielőtt ismét idáig süllyedünk... :(”
 • 2. Emberségetavilágnak 2012. június 29. 11:06
  „Ez csak egy molekula abból az embertelen őrületből, amit a kommunisták elkövettek az emberiség ellen.
  Tudatlan, analfabéta, fél-analfabéta korlátolt tuskók csőcselékké álltak össze, fegyverrel a kezükben erős-legénykedtek, ilyen az, amikor a nyomorult, kisebbségi érzésében agresszióval reagáló barommal parádézik BÁRMELYIK!!! párt is, akár egyenruhában, akár anélkül. Attól a nyomorultnak a vad, nyers ereje mellé még nem lesz több esze, hogy összeáll egy ugyanolyannal, attól csak a fekete lyuk növekszik.
  Azt mondták eleim, kerüljem azokat, akikkel - a meghatározott cél érdekében történő tevékenységről van szó- nem többen lennénk, hanem csak sűrűbben.
  Az utak mára már egyre szűkebbek és egyre nagyobb kerülőt kell tenni.
  Közben az ország a melldöngető, önelégült, ostoba Csíták primitív makogásától elviselhetetlenül hangos.”
 • 1. rózsakert 2012. június 29. 11:04
  „ocsmányia ilyen volt...és vajh milyen lesz...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyi kerékpárosok: 120 helyszíni bírság

Folyamatosan ellenőrzik a kerékpárosokat Vásárhelyen. Az akcióval a biztonságos közlekedésre szeretnék felhívni a figyelmet. Tovább olvasom