Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Ahol az olvasókör az egyetlen szórakozóhely

Közel kétszázan élnek a Vásárhelyhez tartozó Erzsébet tanyaközpontban. A kis létszámnak köszönhetően családias a hangulat. A központi helyet a vegyesbolt jelenti, hiszen itt találkoznak leggyakrabban egymással az erzsébetiek. A lakók többsége azt szeretné, ha tágasabb helyre költözhetne az olvasókörük. Itt ez az egyetlen szórakozóhely.
Kutya az iskolaudvaron. Az erzsébeti diákok valódi falusi környezetben tanulhatnak. Fotó: Tésik Attila
A vásárhelyi ipartelepet elhagyva keskeny út visz Békéssámsonra. Ha busszal megy az ember, mielőtt elérné a Békés megyei települést – félúton –, megáll a jármű egy ötven házból álló település szélén. Ez Erzsébet. Főutcája, a Posta utca az egyetlen, mely aszfaltozott. A közel kétszáz erzsébeti tudja értékelni a már kiépült infrastruktúrát. A hatvanas évektől van villanyuk, a vezetékes vizet 1985-ben kötötték be, s gázzal három esztendeje fűthetnek.

– Egy közeli tanyáról 1979-ben költöztem be Erzsébetre. Mielőtt nyugdíjas lettem, harminchárom évet dolgoztam le előbb a Ságvári, majd a Vörös Csillag Termelőszövetkezetben – mesélte Csíkos István.

Egykoron a téesz volt a legnagyobb foglalkoztatója a Vásárhelyhez tartozó központnak. Miután szinte teljesen megszűnt a szövetkezet, stagnál Erzsébet lakossága. Jelenleg kétszázan lakhatnak itt. A legtöbb erzsébetinek a vásárhelyi porcelángyárból alakult vállalat ad munkát. Ezen kívül páran az egykori téesz egyik telephelyén működő libatelepen keresik meg a kenyérre valót, de ez csak alkalmi munka. A központ központja a vegyesbolt. Itt találkoznak legtöbbet a helybeliek. Kocsma nincs, a posta is bezárt, így az iskolát és az óvodát leszámítva az egyetlen középület a bolt. Előtte beszélgettünk Torda Sándorral.

– Tudja, nem csupán azért mennek innen a fiatalok, mert nincs munka, hanem a telek is egyre drágább. Mióta bevezették a gázt, egy 1600 négyzetméteresért 800 ezret kérnek. Egy kész házat telkestül pedig már 2-3 millióért lehet megvenni – tudtuk meg a középkorú férfitól.
Az üzlet kerékpártartójánál egy apró kék bicaj álldogált. Nemsokára megjelent a gazdája, a két és fél esztendős Erik. Édesapjának, Novák Istvánnak segített a bevásárlásban.

– Hat éve lakom itt a családdal. Eriken kívül még három gyermekem van. Nekik az egyetlen szórakozási lehetőségük, hogy kihozom őket a játszótérre. Nekünk, felnőtteknek pedig elég, ha a munka után hazamehetünk – árulta el az édesapa.

Azért nem ennyire rossz a helyzet Erzsébeten. A központban egy olvasókör is működik. Pénteken, szombaton és vasárnap délután itt gyűlnek össze a felnőttek. Az idősek főleg snapszereznek, a fiatalabbak pedig beszélgetnek.

Az erzsébetiek azt szeretnék, ha a kör visszakapná a régi helyét. Ugyanis ott most az iskola alsó tagozatosai tanulnak, a nagyobbak viszont egy másik épületben. Az olvasókört pedig a volt postahivatal kicsiny szobájába költöztették. A helyiek többsége úgy látja, hogy érdemes lenne egy épületbe tenni az iskolásokat, így felszabadulna a volt klubhelyiség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Héberül az imaházban

Bárki tanulhat héberül a vásárhelyi zsinagóga melletti imaházban. A tanár, Kellermann Itzhak szerint… Tovább olvasom