Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Ahol tabu a napi politika

Hódmezővásárhely - Közösségépítésre, a szabdidő hasznos eltöltésére, aktív társasági életre ösztönözi az időseket és a fiatalokat a Belvárosi Olvasókör.
A közösségi élet, a művelődés és a hagyományok megőrzése iránti igény volt az, amely életre hívta az első hódmezővásárhelyi olvasóköröket a XIX. század közepén. Az ötvenes években betiltott, ám a rendszerváltást követően újraalakult civil egyesületek közül ma is közel két tucat működik a városban, ám már a mai modern társadalom kihívásaihoz alkalmazkodva. A kilencvenes évek közepén született meg a Belvárosi Olvasókör is. A közel húszéves szervezet mára az egyik legnagyobb és legjelentősebb ilyen egyesület Hódmezővásárhelyen.

- A Belvárosi Olvasókör 1994 júniusában alakult, körülbelül harminc fővel. Nagy örömünkre az alapítók közül hatan-heten ma is aktív tagjai a közösségünknek. Köztük van az olvasókör 87 éves korelnöknője is, aki még most is rendszeresen részt vesz valamennyi rendezvényünkön - mondta el Mihály Jenő, a mára mintegy 230 tagot számláló olvasókör elnöke, aki az egyesület főbb célkitűzésiről is mesélt. - A kultúra terjesztését, a nemzeti hagyományok ápolását ma is feladatunknak tekintjük, ugyanakkor ennél fontosabb, hogy egy összetartó közösséget teremtsünk, éreztessük a tagjainkkal, hogy tartoznak valahová, fontosak mások számára. Az olvasókör tagjainak 70 százaléka 60 év feletti. Szeretnénk őket is aktivizálni. Talán a háta, a lába sem fáj annyira az embernek, ha úgy érzi, van tennivalója, hasznosan tölti el az idejét - mondta el az egylet vezetője, hozzátéve, a szervezett programok között sem hagyják magukra tagjaikat. - A Belvárosi Olvasókörön belül egy sajátos kapcsolattartó rendszer működik, melynek keretében mindenkit meglátogatunk az otthonában is, ha ezt igényli. Mindenkinek lehetősége van rá, hogy valakivel négyszemközt is megbeszélje a napi problémákat, vagy másokkal is megossza az élményeit.

Mihály Jenő szerint minden korosztályra szükség van az olvasókörben.
Mihály Jenő szerint minden korosztályra szükség van az olvasókörben.

Irodalmi teadélutánok, író-olvasó találkozók, orvosi előadások, műveltségi vetélkedők táncfesztiválok, társas vacsorák. A Belvárosi Olvasókör minden éveben tucatnyi rendezvényt, családi napot, zenés estet és túrát szervez, valamennyi egyesületi tag anyagi lehetőségeit figyelembe véve. - Az elnökségem elején megígértem, hogy a mienk lesz a legtöbbet nyújtó, mégis a legolcsóbb olvasókör a városban. Nem szeretnénk, ha bárki is azért maradna távol egy rendezvényünktől, mert nem tudja azt megfizetni - mondta el az egyesületet hat éve vezető Mihály Jenő.

A vezetőség által szervezett kulturális programok, vacsorák, kirándulások mellett az olvasókör keretében működő öntevékeny körök is a szabadidő hasznos eltöltését és a közösségépítést szolgálják. - Az olvasókörön belül két népdalkör és egy tánccsoport is működik, emellett több vers- és prózamondója is van az egyletnek. Fontos megjegyezni, hogy immáron külön Nyugdíjas és Ifjúsági Tagozata is van a körnek, ami a maga nevében egyedülálló. Az utóbbinak 25-30 tagja van, ami azt jelenti, hogy nem csak az idősebb, de fiatalabb generáció körében is van igény miénkhez hasonló egyesületekre - mondta el, Mihály Jenőné, az olvasókör pénztárosa, aki férjéhez hasonlóan társadalmi munkában végzi feladatát.

 Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

 
- A megválasztásom óta fontosnak tartom, hogy a fiatalokat is bevonzzuk az olvasókörünkbe. Örömmel mondhatom, hogy ma már több 16 és 30 év közötti tagja is van az egyesületnek, akik tevékeny elemei a csoportunknak. Közreműködnek többek közt a számítógépes tanfolyamok szervezésében és lebonyolításában, segédkeznek a programjainkon, 2012 óta pedig a részvételükkel egy saját kispályás futballklubot is alapítottunk, amely februárban a városi bajnokágon harmadik helyezést ért el - egészítette ki az előbbieket a korábban labdarúgó edzőként és játékvezetőként is tevékenykedő elnök.

Mihály Jenő a fentiek mellett, fontosnak tartja hangsúlyozni, a Belvárosi Olvasókör minden tekintetben politika mentes. - Úgy vélem a pártpolitizálás csak megosztja a közösséget. Ezek a témák nem családias hangulatú eseményekre valók. Ha ilyen témájú beszélgetést hallok a tagok közt valamelyik rendezvényünkön, mindig megkérem, hogy hagyják kívül ezeket a dolgokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sár: 3,8 kilométer földes út van Mindszenten

Különleges technika kell a sofőrnek, ha bemerészkedik a mindszenti Rózsa utcába – esőben a sár az úr, a mentő, a tűzoltó és a szemétszállító autó sem tud bemenni. Tovább olvasom