Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Ahol űrtechnológiával készülhet a pulóver

Hódmezővásárhely - Űrhajózási célra kifejlesztett technológiával gyárt majd kötöttárut a vásárhelyi Eurotex Kft., ha aláírja a szerződést az orosz partnercéggel. A közös munka 100 új álláshelyet jelenthet.
Az oroszokkal kötött előszerződéssel és egy titokvédelmi nyilatkozattal szállt le a moszkvai repülőgépről a hét végén Rácz Árpád, a vásárhelyi Eurotex Kft. ügyvezetője. A vásárhelyi cég ezek értelmében ősszel már az eredetileg katonai és űrhajózási célra kifejlesztett, nanotechnológiával előállított kötöttáruival mutatkozik be a moszkvai divatkiállításon.

– Az orosz nanotechnológiai kutatásokat adaptálja a termelésbe az az orosz–magyar vegyes vállalat, amely nemrég tette át székhelyét Szegedre. Tavaly ősszel ők, azaz a Nanovo Kft. keresett egy olyan technikával és technológiával rendelkező magyar céget, amely képes felhasználni a kutatási eredményeiket – mondta az ügyvezető.

Üzemcsarnok a vásárhelyi Eurotexnél. Megháromszorozzák a dolgozók létszámát. Fotó: Tésik Attila
Üzemcsarnok a vásárhelyi Eurotexnél. Megháromszorozzák a dolgozók létszámát.
Fotó: Tésik Attila

A megyei kereskedelmi és iparkamaránál érdeklődtek, így jutottak el hozzánk – mondta Rácz Árpád, a vásárhelyi Eurotex Kft. ügyvezetője. A jelenleg 50 dolgozót foglalkoztató cég férfi és női kötött pulóvereivel nemcsak az olasz és a spanyol piacon van jelen immár huzamosabb idő óta, de sikerrel mutatkozott be a moszkvai divatkiállításon is.

– Az orosz partner szakemberei ellátogattak a vásárhelyi üzemünkbe, ahol alaposan szemügyre vették a gyártás teljes folyamatát, sőt még a gépeinket is. Ezután döntöttek úgy, hogy gyártóként szóba jöhetünk. Szándékuk komolyságát mutatta, hogy a tavaszi magyar-orosz kormányközi bizottság ülésén már név szerint szerepelt az Eurotex Kft. mint az orosz nanotechnológia alkalmazásának egyik magyar partnere – árulta el a cégvezető. Rácz Árpád hozzátette: az új technológia alkalmazása azt jelenti, hogy antibakteriális hatású, nanoezüsttel kezelt kötött pamut és gyapjú felsőruházatot állítanak majd elő. Ezek iránt világszerte egyre nagyobb a kereslet.

– Ehhez viszont nem elég a jelenlegi Dózsa György utcai telephelyünk, a bővítésre itt nincs helyünk. Így a közelben kell majd valahol gyártócsarnokot építenünk. A technológia fogadására 172 millió forintot költöttünk – tette hozzá Rácz Árpád. A gyártás megindításával kapcsolatos végső szerződést a tervek szerint július 15-én írják alá a vásárhelyi városházán.

Gyárfejlesztés

Háromszorosára, a mai ötvenről százötvenre akarja fokozatosan bővíteni dolgozói létszámát a vásárhelyi cég. Orosz partnerük sem zárkózik el a vásárhelyi tőkebefektetéstől, igaz, az ezzel kapcsolatos tárgyalások még csak nemrégiben kezdődtek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra is ingyen használhatja a Mio Conto a telephelyet

Mindszent - Zöld utat adott a mindszenti képviselő-testület a Mio Conto Kft.-nek. A csökkent… Tovább olvasom