Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Akár szlovákból is nyelvvizsgázhatnak

Februártól az Európai Unió valamennyi tagállamának nyelvéből lehet vizsgázni a vásárhelyi főiskolán. Változik maga a rendszer is.
Egyre többen döntenek úgy, hogy külföldön kívánnak továbbtanulni vagy munkát vállalni. Ehhez pedig elengedhetetlen az adott ország nyelvének ismerete. Februártól már a vásárhelyieknek sem kell Szegedre utazniuk, ha az Európai Unió tagállamai által egységesen kidolgozott, úgynevezett ECL-rendszerű nyelvvizsgát akarnak tenni, mivel a mezőgazdasági főiskola hivatalos és akkreditált vizsgáztató hely lesz.

– Vásárhelyen sok a középiskola, így sokan akarnak továbbtanulni, amihez kell a nyelvvizsga. Az EU hivatalos nyelvei közül egyelőre csak angolból, németből, olaszból, spanyolból, lengyelből és szlovákból, valamint magyarból, mint idegen nyelvből, de nemsokára már az összesből vizsgázhatnak nálunk a 14. életévüket betöltött vásárhelyiek, illetve a város vonzáskörzetében lakók – mondta a minap Csorbáné Tóth Marianna, a főiskola oktatási főigazgató-helyettese.

Deutsch Márta angol nyelvtanártól megtudtuk, hogy az egynyelvű vizsgát Vásárhelyen teszik le ugyan, de az adott országban értékelik. Vagyis aki például lengyelből vizsgázik, az eredményt Varsóból kapja meg pár hét vagy esetleg egy hónap múlva.

Minden nyelvből minimum húsz fő kell ahhoz, hogy vizsgáztatni lehessen. A vizsgáztatóknak csak egy része tanít a főiskolán, többen Szegedről vagy más egyetemekről érkeznek majd. Érdekesség, hogy a már ismert nyelvvizsgatípusok helyett újak lesznek. A legegyszerűbb (A1) csak eligazítja a vizsgázót, milyen szinten áll az adott nyelvből. Itt a B lesz alapfokú és D a felsőfokú. Nem a lexikai tudás számít, hanem az életszerű nyelvhasználat a cél, ugyanis az a lényeg, hogy a későbbiekben külföldön jól boldoguljon a sikeres vizsgázó.

– Leginkább gimnazisták érdeklődtek az új lehetőségről, főleg angol és német nyelvből. Ennek oka, hogy a rendszer nagyon hasonlít az új típusú érettségihez. Az első vizsgaidőpontokat 2006. február 23-ára és 24-ére tűztük ki, ezekre január 31-éig lehet jelentkezni – nyilatkozta Jankóné Mári Edit német– orosz–magyar szakos nyelvtanár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összekötnék a 47-est az ipari parkkal

Egy a laktanyai körfogalmat az ipari parkkal összekötő, mintegy két és fél kilométeres út… Tovább olvasom