Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C

Ákos izgul a koncertek előtt

Ákos 40 címmel jubileumi országjáró turnéra indult a népszerű zeneszerző és előadó, Kovács Ákos. Az egykori Bonanza Banzai énekese és csapata október 4-én Vásárhelyre érkezik, ahol egymás után két koncertet is adnak. Egy héttel a fellépés előtt pályájáról és a politikáról is faggattuk Ákost.
– Áprilisban ünnepelte 40. születésnapját. Idén 20 éve van a pályán. Ha visszatekint, milyen volt az elmúlt 40 esztendő?
– Dióhéjban nagyon nehéz lenne összefoglalni, mi minden volt benne. Aki figyelemmel kísérte a pályámat, annak ráadásul nem is tudnék erről újat mondani. Negyven évem fele a közönség szeme láttára zajlott, annyi biztos, hogy szép, küzdelmes élet volt eddig.

– Ákos 40 címmel jubileumi országjáró koncertsorozatra indult. Mit érdemes tudni a turnéról?
– Az ötlet bő másfél éves, a hangszerelés az év eleje óta zajlik, hosszú hónapok óta próbáljuk a műsort zenésztársaimmal. Húsz év dalaiból válogattunk repertoárt, amelyet két felvonásban mutatunk be a közönségnek. Minden szerzeményt áthangszereltünk erre az alkalomra, olyan dalok is megszólalnak majd, amelyeket eddig még nem játszottunk színpadon. A jubileumi dalest Budapesten debütált szeptember 20-án, óriási sikerrel. Olyan egyöntetűen szép, szinte megható visszajelzéseket kapunk, mint talán még soha. Ez a koncertsorozat egyszerre ünnep és munka számunkra, de mindig a közönségen múlik, hogy aznap valódi ünnep tud-e lenni. Hang- és képfelvétel is készült már az előadásokról, jövő őszre koncertkiadványt tervezünk. Tavasszal pedig folytatni szeretnénk a turnét, lehet, hogy akkor már Ákos 41 címmel.

Ákos október 4-én érkezik Vásárhelyre, ahol két koncertet is ad. Fotó: Tésik Attila
Ákos október 4-én érkezik Vásárhelyre, ahol két koncertet is ad. Fotó: Tésik Attila

– Október 4-én Vásárhelyre érkezik, itt két koncertet is ad. Milyen a kapcsolata a várossal?
– Mindig szeretettel jövök Hódmezővásárhelyre, szép emlékek fűznek ide. Az utolsó hangos dal című turnénkat 2005-ben itt fejeztük be, a Szent István téri koncertünkre húszezer ember volt kíváncsi. Óriási élmény ilyen lelkes és hálás közönség előtt játszani. Később pedig felkértek az Emlékpont Múzeum zenéjének megírására. Örömmel vállaltam a munkát, ahogy annak idején a budapesti Terror Háza esetében is. A közelmúlt legfontosabb és alig feldolgozott időszakát mutatja be az Emlékpont, jó volt bábáskodni a születésénél.

Diszkográfia

Kovács Ákos az 1988-ban alakult Bonanza Banzai zenekar énekese volt. Szólistaként 1994-től lép fel. Eddig 24 magyar nyelvű és 6 angol albumot rögzített. Dalszerzői-előadóművészi munkája mellett verseket is ír, eddig 5 kötete jelent meg, az első 1991-ben.

– Hogyan készül fel egy koncertre?
– Nagyon készülős vagyok, húsz év után még mindig izgulok a színpadra lépés előtt. Ez az izgalom kell is ahhoz, hogy az ember összeszedett legyen. Hiszem, hogy sokat kell készülni, és erre a mostani turnéra is rengeteget próbáltunk. Persze minden fellépésen adódhat váratlan helyzet, amire nem lehet felkészülni. De a véletlenre semmit nem szabad bízni, aki így tesz, azt nagy meglepetések érhetik. A Szent Mihály-imát mondjuk el minden előadás előtt a zenekarral.

– Milyennek látja az ország mostani helyzetét?
– Katasztrofálisnak, elsősorban morális és szellemi téren. A jelenlegi súlyos helyzet abból ered, hogy nem fejeződött be a rendszerváltás, nem történt meg a nomenklatúra elszámoltatása. Ugyanazok a régi káderek oktatják a jónépet demokráciára, akik korábban a diktatúra figurái voltak. Övék a gazdasági és a politikai hatalom is, így aztán a sok lopás, hazudozás, gazemberség következmény nélkül marad. Ezzel szemben az átlagember tehetetlen, ezért egyre nő benne a feszültség. Szerintem ez nagyon súlyos gond.

– Folyamatosan koncertezik, mindig új ötletekkel rukkol elő. Honnan ez a rengeteg energia?
– Nem belőlem, ez biztos. A családra mindig szakítok időt, akkor is, ha sok a munka. Ilyenkor együtt utazunk le a balatoni birtokunkra, vagy elmegyünk a tengerhez. Télen pedig síelni járunk. Az ilyen feltöltődési alkalmakat nem hagynám el soha. A főműveim mégiscsak a gyerekeim.

Olvasóink írták

 • 5. Gazsi 2008. október 01. 12:56
  „5900-ér? Némá!!”
 • 4. Dalmatiner 2008. október 01. 12:14
  „Olyan nagyon irreális nem lehet, ha mindenütt DUPLA teltházakkal megy...

  A jegyárat nem a fizetésedhez képest állapítják meg általában, hanem a költségekhez képest.

  Hogy mi reális és mi nem, azt helyesebb a koncert megtekintése után megállapítani. Aki ugyanis nem látta, az honnan is tudná, hogy mi a reális...?

  Egy darabig még lehet ezen szüttyögni, aztán irány a jegypénztár, amíg még van jegy! Eddig kétszer láttam, egyszerűen fantasztikus, katartikus előadás volt mindkettő, Ákos pályafutásának a csúcsa...!!! EZT MINDENKINEK LÁTNIA KELL! Van olyan barátom, aki egy hétig a koncert hatása alatt volt...”
 • 3. letyepetye 2008. október 01. 09:55
  „Ákossal semmi bajom,szeretem én is a zenéjét és tisztelem mint családapát.
  De fejenként 6000-ft belépés az már egy kicsit írreális.”
 • 2. Larry 2008. szeptember 28. 17:01
  „Remélem jövőre Szegedre is eljut ez a prudukció...”
 • 1. Dalmatiner 2008. szeptember 27. 15:28
  „A BKK-ban is ott voltam és láttam kecskeméten is.
  Elképesztő ez a koncert, Ákos eddigi legjobb munkája, elegeáns és őrületes, humor és dráma, művészet és popularitás. EZT MINDENKINEK LÁTNIA KELL! Szerencsések vagytok, hogy Hódmezővásárhelyre is házhoz megy ez a fantasztikus előadás!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

14 éves a gyújtogatás gyanúsítottja

Mindszent - Egy 14 éves mindszenti fiút gyanúsít a rendőrség azzal, hogy ő gyújtotta fel augusztus… Tovább olvasom