Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Aláírások a diétás menüért

Mindszent - Összefogtak a mindszenti ételallergiás óvodások és iskolások szülei azért, hogy gyermekeik menzáról kaphassák a diétás menüt. A szegedi közétkeztető 15–16, a vásárhelyi cég 13-féle speciális menüt készít naponta – Mindszenten viszont nem készül ebéd az allergiásoknak.
„Anya, a Mikulás nem tudja, hogy allergiás vagyok, nem ehetek tejcsokoládét? " – kérdezte annak idején Barna Tímea kislánya, Lili, mikor meglátta a csokimikulást. A mindszenti édesanya szerint nagyon nehéz megmagyarázni egy 5 éves gyereknek, hogy nem ehet akármit, mert tejfehérje-érzékeny.

– 6–8 hónapos korában derült ki, hogy ételallergiás. Ordított a hasfájástól, később fulladásos rohamok jöttek rá. Vittük orvostól orvosig, végül közölték: allergiás – magyarázta Tímea, akinek kisebbik lánya, a 3 éves Nóri is ételallergiás. Az édesanya hajnalban kel, hogy a gyermekeinek főzzön, de ezt csinálja Vighné Fülöp Andrea is, akinek lánya, a 8 éves Patrícia és fia, a 10 éves Martin is allergiás a tejre, a tojásra és a szójára. Tímeával és egy másik mindszenti édesanyával, Kallainé Pataki Dórával aláírásgyűjtést kezdeményezett azért, hogy gyermekeik a menzán is diétás ételhez jussanak.

Vighné Fülöp Andrea ételhordóban viszi lányának, Patríciának a diétás ebédet. A szerző felvétele
Vighné Fülöp Andrea ételhordóban viszi lányának, Patríciának a diétás ebédet.
A szerző felvétele

Szakorvosi igazolás

Bölcsődéstől a középiskolásig összesen 4600 gyerekre, fiatalra, köztük 76 ételallergiásra főz a vásárhelyi Hód-Menza Kft. 13-féle diétás – többek között lisztérzékeny, kalóriaszegény – menüt készít a cég. Az alapanyagok drágábbak, de a diétás ebéd ára is ugyanannyi, mint egy normálé (328 forint) – hallottuk Kovács Páltól, a Hód-Menza Kft. ügyvezető igazgatójától. Vásárhelyen egyébként szakorvosi igazolás alapján kérheti a szülő a diétás menüt gyerekének.

Mindszenten nem főznek diétázóknak, ehhez speciális előírásoknak kell megfelelnie a közétkeztetést végző konyhának – jegyezte meg Kallainé Pataki Dóra. Kislányáról, a 8 éves Lottiról egyébként a közelmúltban derült ki: mintegy 5 éves szigorú diétázás után valószínűleg „kinőtte" az ételallergiáját. Az édesanya ennek ellenére szülőtársaival együtt szeretné kijárni a diétás kosztot.

– 31 gyereknek és szüleiknek lenne könnyebb az élete. Utánajártunk, Szentesen találtunk egy olyan konyhát, amely vállalná a főzést. Közétkeztetésről lévén szó a jogszabályoknak is meg kell felelni, ezért kértük az önkormányzat segítségét – jegyezte meg Pataki Dóra. Az édesanyák hangsúlyozták: még a szállítás költségeit is állnák, csak legyen végre diétás menü.

Mihamarabb szeretnék megoldani, hogy diétás ételhez jussanak az intézményekben az óvodások és iskolások – tudatta kérdésünkre Zsótér Károly, a kisváros polgármestere.

Ahány allergia, annyi koszt

Szegeden a Suli-Host Kft. óvodáknak és általános iskoláknak is biztosít diétás étkeztetést. Csényi József ügyvezető igazgató elmondta: 15–16 fajta ételt főznek, gyakorlatilag minden igényt ki tudnak elégíteni. A legtöbb az allergiadiéta, de sok cukorbetegnek is biztosítják a speciális étrendet. Van azonban olyan diétás ételsor is, amelyet csupán egyetlen ember kedvéért állítanak össze. A speciális menüket pedig ugyanúgy szállítják az intézményekbe, mint a menzakosztot.

Olvasóink írták

 • 6. kunagota 2011. szeptember 24. 21:39
  „Ha valakinek tej vagy tojás stb. allergiája van, rohangálhat utána a szülő, az egyetlen megoldás, ha a gyerek nem eszik olyan ételt, amiben ez van. Ezt gyógyítani nem lehet úgy, mint a náthát vagy a vakbélgyulladást. Az miatt, hogy nem ehet olyan ebédet egy gyerek, mint a többi, mert allergiás rá, nem hiszem, hogy csúfolná a többi. Magyarázza meg az osztályfőnök a többi gyereknek. Ha szemüveges, akkor is csúfolhatják. Akkor, szemüveget se vegyen a szülő a gyerekének, ha kell, csak azért, hogy ne csúfolják a fiát, lányát?”
 • 5. lenmag 2011. szeptember 24. 16:05
  „Ja! A háziorvosukat meg SÜRGŐSEN cseréljék le !!!”
 • 4. lenmag 2011. szeptember 24. 16:01
  „Jobban tennék az anyukák ha a gyerekeik gyógyulása után rohangálnának ilyen kitartóan ! Belenevelik a gyerekeikbe , hogy betegek - külön kaja , külön bánásmód stb. - aztán majd nem tetszik nekik , ha csúfolják és kirekesztik őket a társaik... Mindenkinek jó egészséget kívánok! Nem akarom a gyerekeket bántani...”
 • 3. Falcao 2011. szeptember 23. 20:34
  „Károlyunk megígérte hátha lesz ebből valami.”
 • 2. kovácstibor 2011. szeptember 23. 12:56
  „zoltanszabo: a szülők biztosan hajlandók lesznek kifizetni, ahogy a szállítás költségét is. Drukkolok nekik, remélem mielőbb lesz valami megoldás, és ha esetleg valahol lehetőségem lesz, aláírom én is.”
 • 1. zoltanszabo 2011. szeptember 23. 11:29
  „Gondolom a diétás menű v. 3 X többe kerül mint a normál menza .
  A szülő hajlandó kifizetni ennek árát ?? min. 1000.- Ft / nap ??????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szántásból második a székkutasi Kis László

Második helyezett lett a közelmúltban az országos szántóversenyen Kis László. Tovább olvasom