Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Aláírással növelnék a térerőt Kishomokon

Hódmezővásárhely - Aláírásgyűjtésbe kezdtek Vásárhely legújabb városrészében, Új-Kishomokon, annak érdekében, hogy javuljon az itt élők mobiltelefonos vételi lehetősége. A szolgáltatók fejlesztést ígérnek.
Rossz a mobiltelefonos vétel Vásárhely legújabb városrészében. Új-Kishomokon, ahová az utóbbi években 350 család költözött ki, s épített magának házat, az épületekben nem, vagy csak nehezen lehet telefonálni, s ugyanez a helyzet a kertekben és utcákban is. Különösen a Hosszú, Kis és Fári utca környékén, s azok egyes szakaszain élők panaszkodnak emiatt. Ezért aláírásgyűjtés kezdődött, amelyet Saja Mária külterületi koordinátor fog össze.

– Egyre többen jelezték fogadóóráimon a problémát, ezért gondoltam, hogy aláírást gyűjtünk, kérve, javítsanak a vételi lehetőségeken a szolgáltatók, szereljenek fel valamilyen erősítőt a közelben.

Az ívekkel helybeliek járnak körbe, de található belőle a boltban és a postásnál is – mondta Saja Mária. Hozzátette: úgy gondolja, hogy legalább 1000 készüléket használhatnak az új-kishomokiak. Azaz, használnának, ha elegendő lenne mindenhol a térerő, függetlenül a mobilszolgáltatótól. Eddig csak mintegy harmincan szignálták névvel, telefonszámmal az íveket, ám az igazi aláírásgyűjtési kampány ezután kezdődik – tudtuk meg a külterületi koordinátortól.

Nagy Gergőnek hiába van két készüléke is, mindkettővel helyezkednie kell, ha telefonálni akar. Fotó: Karnok Csaba
Nagy Gergőnek hiába van két készüléke is, mindkettővel helyezkednie kell, ha telefonálni akar.
Fotó: Karnok Csaba

– Az itt élők 90 százaléka nem tudja zavartalanul használni a mobilját, főleg a T-Mobile hálózatához tartozók, így elsősorban nekik írunk. Az aláírásokat július 2-án szeretnénk postára adni – árulta el Saja Mária.

Magunk is útnak indultunk az érintett területen, s azt tapasztaltuk, hogy már akkor elfogyott a térerő, amikor a Nagy András János utca végén átkeltünk a vasúti kereszteződésen. Néhány száz méterre aztán ismét működött a telefon, majd a térerő ugrálni kezdett, egy-két méter megtétele után megszűnt, majd ismét visszatért. Pedig abszolút sík területen álltunk, a vételt se közelben álló nagyobb épületek, se nagyobb fák nem zavarták.

– Nálunk a T-Mobile és a Vodafone hálózatán is lehet telefonálni – mutatta a két készüléket Nagy Gergő informatikus, a Hosszú utca közepén álló házánál, majd azonnal hozzátette, viszont nem mindenhol. – Lakáson belül is változó a helyzet, ezért a megfelelő helyre kellett állni beszélgetés közben. A teraszon például tudok telefonálni, de kert végében már nem – mondta Nagy Gergő. Hozzátette, a térerő minősége attól függ, hogy éppen hol tartózkodik az ember.

Fejlesztenek a mobilcégek

Megkerestük a három mobilszolgáltatót az új-kishomoki problémával. A T-Mobile jövő júniusban helyezi üzembe új átjátszó állomását Vásárhelytől északkeletre, s ez várhatóan javítani fog a kishomoki vételi viszonyokon is – válaszolt kérdésünkre Simon Zsuzsanna, a cég ügyfélszolgálati képviselője. Berekszászi Péter, a Vodafone levelezési csoportvezetője közölte: a kishomoki területen és környékén megfelelő minőségben érhető el a szolgáltatásuk, ezt azonban befolyásolhatják a domborzati viszonyok, illetve az épületek szerkezete. Majorosi Emese, a Pannon sajtó és információs igazgatója pedig azt közölte: bár eddig egyetlen panasz érkezett hozzájuk Kishomokról, a következő hetekben technikai fejlesztést hajtanak végre a körzetben, illetve egy újabb állomás építését is tervezik.

Olvasóink írták

 • 14. beaver 2013. január 30. 07:58
  „Örömmel jelenthetem, hogy 3 évvel 6 hónappal és 29 nappal a fenti cikk megjelenése után - egyelőre csak a Vodafone hálózatában - megoldódott a térerő probléma Kishomokon. Január 28-a óta tökéletesek a vételi lehetőségek. Vodafone-os telefonomon sziklaszilárdan - a maximumon - állnak a térerő jelző pálcikák. Végre nem kell vándorolni a lakásban ha telefonálni akarok.

  Sajnos a T-mobile továbbra is vacak. Náluk nem változott semmi.”
 • 13. lebro 2009. július 02. 14:41
  „Sajan I és T is drága. De ez van.
  Igen árukapcsolnak.
  Az érdekes az, hogy pl percdíjakat nem írnak sehol és hirtelen neten se találsz csomagokat.
  Invitelnél kapcsolási díj 6 ft és percalapú a számlázás. Ez egy ksiebb cégnél is lazán 3000 Ft/hó

  Ha akarsz telefont kishomokra, akkor válassz Internet alapú telefont.
  Kaphatsz 62-es körzetszámú telefonszámot is a FixTelecomtól.

  Havidíj: 990 Ft
  kapcsolási díj 0Ft-
  Másodperc alapú számlázás

  Részletek: http://www.fixtelecom.hu”
 • 12. üsdvágd 2009. július 01. 11:51
  „moderálva”
 • 11. trixi11 2009. június 30. 21:35
  „Nem akarok ingyen reklámot az Invitelnek, de 97 óta van Dect-es telefonunk, semmi gond vele. Internetünk is tőlük van és bevált!”
 • 10. beaver 2009. június 30. 20:52
  „8-hoz:
  Internet: a T-Kábelnél az a 4000 Ft inkább 5390 mert sajnos manapság létezik a régen tiltott árukapcsolás. Csak abban az esetben 3690 vagy 3890 az internet részösszege, ha a kábeltelefont, meg a tévét is megrendelem mellé. De mivel olyan kedvezményes mobil előfizetésem van, ahol lebeszélhetem a teljes havi díjat és mellé, még a 20 Ft-ot sem éri el a csúcsidejű percdíj, - legyen az bármely irány és amit másodperc alapon számolnak, - így egyáltalán nem éri meg egy vezetékes (kábel) vagy DECT telefont fenntartani.
  Internetet egyébként az Invitel is szolgáltat az új WiMAX technológiával, a 2 Mbit gyönyörűen jön, egy kicsivel többért mint négyezer.

  9-hez:
  Az a telefon DECT-es (rádiós) telefon, nem pedig vezetékes. És a hajukra kenhetik. Sok olyan ismerősöm van akinek a zsombói meg a domaszéki tanyavilágban ilyen volt. Aztán gyorsan le is szereltették.
  Nagyon időjárás függő volt a használata, internetezéshez meg szinte nem is volt használható.”
 • 9. trixi11 2009. június 30. 16:01
  „beaver
  Kishomokon eddig is volt vezetékes telefon szolgáltatás az Invitel részéről, bár Dect-es kiadásban!”
 • 8. efje 2009. június 30. 15:35
  „Szóval kishomokon van internet. T-kábel internet csomag 4000ft/hó. Skype Europa csomag (korlátlan hívás vonalas számra) 1200ft/hó, vagy 10 euró feltöltessél 30ft mobilra, 4ft vonalasra. Nekem 2 hónapig tuti elég. Bekötsz egy Netgear Rangemax Wifi Routert (kb. 15000ft.) es 100 méteres körzetben tudsz telefonálni egy wifis keszulekkel. (IPhone, Nokia N95/96 stb.) Jobbat nem találsz.”
 • 7. beaver 2009. június 30. 14:58
  „4-5:

  No, hozzászólt egy kultúrlény is. Már bocs, de ha nem érinti a téma, akkor minek koptatja a billentyűzetet.

  Egyébként vezetékes telefon sincs (sem volt) Kishomok nagy részén. A kábelhálózatot ugyan kiépítette a T-Kábel, de nem biztos, hogy a helyhez kötött telefont, fix havidíjét olyan nagyon sokan szeretnének maguknak. Akik beköttették, azok csak azért tették mert a mobilok szinte használhatatlanok, meg kellett nekik valamifajta internetelérés.”
 • 6. yuhvan 2009. június 30. 13:11
  „Én külterületen lakom és épp az ellenkező írányba, de itt is igen igen gyér a térERŐ.
  Amikor betelefonáltam a t-mobilehoz azt mondták tudnak ajánlani egy olyan lehetőséget, hogy felszerelnek egy jelerősítő antennát a házra, behoznak egy kábelt a lakásba arra tesznek valami kütyűt amibe belekell tenni a készüléket és akkor tudok bent a lakásba is telefonálni. Bele is mentem, ki is jöttek ingyen bérmentve felszerelték és láss csodát van térerő. Csak egy a baj, hogy helyhez kötött a dolog. Ha kint csörög a mobil van hogy mire beérek vele megszakad a vonal, mivel odakint hiába is keresem azt a helyet ahol lehetne telefonálni nem találnám, ritka pillanatok egyike amikor sikerül a kinti telefonálás.
  Az a bosszantó az egészbe, hogy rengeteg idő elmegy azzal, hogy keresi az ember azt a helyet ahol tudna beszélni és persze ez mind a mobilcégek bevételét növeli és ha mind így csinálja, hogy sza.ik az egészbe, akkor úgy sem vált senki szolgáltatót marad a réginél és tovább keresi kutatja a térerőt, persze jól megfizetve ezt a kedves szolgáltatónak. Tehát itt megint nem a kisember jár jól.
  Az meg hogy aláírást gyűjtenek nem sokat tesz. Mikor tavaly én is ebbe akartam kezdeni, közölték velem hogy csinálhatom, de sem 2008-ban, sem pedig 2009-ben nem terveznek új átjátszó építését. Tehát aláírhatunk, de nem igazán foglalkoznak vele SAJNOS.”
 • 5. üsdvágd 2009. június 30. 10:43
  „Sportol ez valamit? Kis nyikhaj! Drága mobilra fussa, azt látom, de vezetékes telóra nem??? Gondolkozzatok már! Istenem még, hogy a magyar nép feltalálja magát, hahahahah.”
 • 4. üsdvágd 2009. június 30. 10:41
  „ki az majom a képen?? Vegyél vezetékest Öcsi!!!”
 • 3. efje 2009. június 30. 04:31
  „Valahol olvastam hogy a legreklamálóbb nép az amerikai. 26-bol egy szol ha valami nem tetszik neki, a többi elmegy mellette. Ilyen statisztikában ..<moderálva>.. A kommunizmus megtette a hatását.
  A változást mindig a bátrak, a magasabb tesztoszteron szinttel bíró emberek érik el? Szerintem igen.
  Szóval ha csak egy egy reklamáció volt gyenge térerő miatt kishomokon az azt jelenti hogy legalább 50-250 embert érint a probléma.”
 • 2. beaver 2009. június 29. 21:41
  „Hát a T-Mobile észak-keleti tornya nagy "segítség" lesz, mert, hogy Kishomok a város dél-nyugati részén helyezkedik el. A Vodafone meg csak úgy egyszerűen bekaphatja. Ha az nekik térerő ami ott van, akkor én vagyok a pápa. Az erdő szélén szinte egyik szolgáltatónak sincs térereje. Hogy feljebb - a 47-es felé - mi van azt nem tudom, de már herótom van attól, hogy mindig vándorolni kell a házban, vagy kint, mert erősen ingadozik a vétel. Az ügyfélszolgálatnál meg csak széttárják a kezüket. Remélem mindhárom szolgáltatónak elmegy az a levél. Egyébként érdekes, hogy a Börzsönyben jobb volt a térerő - amikor mostanában arra jártunk - mint itt a sík pusztán ...”
 • 1. trixi11 2009. június 29. 16:22
  „Aláírom én is, mert amikor a Vodafonos, szintén Kishomokon élő tesómat hívom, alig értjük egymás szavát! De a T-mobillal nekem nincs problémám!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiloson hajtott át a golf vezetője

Hódmezővásárhely - Egy, a tilos jelzést figyelmen kívül hagyó Volkswagen Golf ütközött egy Hyundai kisteherautóval szombaton Vásárhelyen. Tovább olvasom