Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Aláírást gyűjtenek Vásárhelyen belváros nyugalmáért

Hódmezővásárhely - Nyolcvan lakástulajdonos kéri a vásárhelyi önkormányzatot, hogy segítsen megakadályozni a fiatalok éjszakai randalírozását a Kossuth téren és környékén. A hivatal megszüntette három sötétedés után dolgozó mozgóárus engedélyét, a rendőrség rendszeresen ellenőrzi a területet.
- Nem lehet nyitott ablak mellett nyugodtan pihenni ebben a nagy melegben. Éjszakánként fiatalok randalíroznak, ordítoznak a Kossuth téren és közvetlen környékén, a motorosok bőgetik járműveiket. Ráadásul az egyik sötétedés után kitelepülő, péklángost sütő mozgóárus füstje is zavar – indokolta az Andrássy út 1. szám alatti társasház egyik lakója, miért írta alá a gyűjtőívet. 80 lakástulajdonos kéri a helyi önkormányzat támogatását, hogy gondjaik megoldódjanak.

Az Andrássy út 1. szám alatt, a Kossuth tér 7.-ben és a Szegfű utcában élők két éjszakai problémára is panaszkodtak. Nehezményezték, hogy sötétedés után három mozgóárus is dolgozik a Kossuth téren, kiszolgálva az amúgy is itt gyülekező fiatalokat, illetve azt, hogy a belvárosi szórakozóhelyek közönsége az utcán folytatja a hangoskodást, és nyilvános vécéként használja a közterületet.

– Az egyik éjszaka sem tudtunk aludni, a másfél éves kisfiam pedig felriadt, amikor a Szegfű utca túloldalán lévő épület elé leült vagy húsz fiatal, és hangoskodott – mondta Jakab Péter. Hozzátette: azt pedig elfogadhatatlannak tartja, hogy a közeli kocsmák vendégeinek egy része a házuk bejárata közelében végzi a dolgát.

– Azonnali hatállyal tárgyalásokat kezdeményezett a város a három érintett mozgóárussal arról, hogyan tudják úgy végezni a tevékenységüket, hogy azzal ne zavarják a belvárosban élők nyugalmát – tudtuk meg Göbl Vilmostól. A polgármesteri hivatal sajtóreferense hozzátette: az önkormányzat évek óta eszközökkel és pénzzel is támogatja a helyi rendőrkapitányságot – az idén például 20 millió forinttal. A rendőrség a hétvégeken megerősített szolgálatot lát el, amely kiterjed a városközpontra is.

Bírságoltak

A rendőrök a legutóbbi ellenőrzés során 46 esetben szabtak ki helyszíni bírságot vagy tettek szabálysértési feljelentést közterületi alkoholfogyasztás, köztisztasági szabályok megszegése és csendháborítás miatt. Négy belvárosi szórakozóhelynél pedig zajszintmérést végeztek, és valamennyi esetben jeleztek az illetékes hatóságnak.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. entelegent 2010. augusztus 01. 22:43
  „36. kakoscsigához: Együtt érzek, nagyon megértelek, és teljesen igazad van.
  Már 10 éve hogy nem panelben lakom, de emlékszem ezekre az élményekre, sok évig tűrtük. Fiatal voltam akkor,s már akkor megvetettem,az undorító modortalan barbár,állatias viselkedést. Aztán pici kis fiammal a játszótéren ( kistópart) találkozhattunk rendszeresen üvegtörmelékkel, csikkekkel, .....meg amiket írsz, a homokban macska gumival, éjjel pedig ugyanezek a szörnyű elviselhetetlen üvöltések torok-szakadtáig amiket Te is írsz. Végül az tette be a kaput, hogy kisgyerekkel már sehova nem lehetett akkor menni, mert minden ilyen játszótér hasonló volt. Inkább vállaltunk sok nehézséget, és a kis parasztház tisztává tett udvarán kialakítottunk homokozót, és nyugodtam mezítláb szaladgálhatott az akkor még kicsi fiam.
  Szóval mellétek állok, az élet nem a állatias viselkedésről szól, lehet vidáman, humorosan aktívan, fiatalosan hetvenkedni, ez kell. De mindennek van határa. Az nem lehet önfeledt szórakozás, ami mások rovására van. Szorítok Nektek!”
 • 36. kakaoscsiga 2010. július 29. 20:19
  „Én is voltam tini (és most, 27 évesen sem hiszem, hogy öregnek számítanék), de attól még tudtam (és tudok) normális ember módjára viselkedni.
  Nem mindenki azért lakik a belvárosban, mert az minden vágya: én is sokkal szívesebben laknék kertes házban, elhihetitek. A szüleim nem tudnak támogatni, pedig mindketten dolgoznak, nekem pedig jelenleg csak albérletre futja (én is dolgozom).
  Ez van, de akkor engem már nem illet meg a nyugodt pihenéshez való jog???
  A férjem előfordul, hogy csak hajnalban ér haza a munkából, hulla fáradtan; de még akkor sem tud pihenni a hangos zenétől, meg az utcán tobzódó fiatalok hangoskodásától.
  Volt, hogy 6:30-7:00 körül támolyogtak el az utolsó - egyébként kb. 15-16 évesnek kinéző - vendégek a már korábban említett szórakozóhelyekről: sör a kézben, alig bír menni, énekelni próbál, de már csak valami artikulálatlan izét tud magából kiadni, mert annyira maki.
  Persze - miért is ne? - mindezt pont az ablakod alatt...
  Vagy amikor reggel az egyik helyi gazdag gyerek vidáman pisilte körbe a falakat; miközben a társasága nézte, és jókat röhögött rajta.
  Rendszeresen az utcán végzik a dolgukat (hallod, amikor megbeszélik folyó ügyeiket), nemegyszer hányás tócsákkal is találkozhatsz reggel; még ha nem is szeretnél.
  Széttörik az üvegeket/poharakat, minden tele van üvegszilánkkal - amit aztán másnap jó esetben összesepernek, de csak úgy nagyjából.
  Elég zavaró tud lenni, amikor nem tudsz elaludni6/vagy felébredsz, mert csak az állandó dübögést hallod - pedig nincs is nyitva az ablakod (az eleve esélytelen, akkor még sokszor a tévét sem hallanád normál hangerő mellett, úgyhogy inkább megsülsz a 35 fokban).
  Elmondanám, hogy pl. valamelyik szerdán (amikor elméletileg csak éjfélig lehetne nyitva a penna) 04:30-kor még javában ment a tüc-tüc.
  Erre mondták, hogy hát mennyi bevételtől esnének el; nehogy már bezárjanak akkor, amikor az elő van írva...

  Laktam a Kaszapon is 3 évig, de szerintem a kamionok nem voltak zavaróak; inkább a nyári hétvégéken, hajnalban feltűnő tinik, akik előszeretettel rohanták meg - a nem éppen rájuk méretezett - játékokat, miközben igen hangosan diskurálgattak, röhögtek (lehet, hogy ők a disco után nem hallják hangosnak a beszédüket, pedig az).
  Hozzá kell tennem, hogy azért amikor rájuk szóltam, elmentek - igaz, visszadumáltak, de nem nagyon érdekelt.

  Sorolhatnám még,de nem teszem; a lényeg: lehetne kultúráltan, másokat nem zavarva is szórakozni/szórakoztatni...”
 • 35. macs 2010. július 29. 17:11
  „Amikor már tinik, akkor már illenek bele a családbarát város fogalmába?
  Helyesen:
  Amikor már tinik, akkor már NEM illenek bele a családbarát város fogalmába?”
 • 34. macs 2010. július 29. 17:10
  „A családbarát város fogalma meddig tart? Amíg a gyerekek picik? Amikor már tinik, akkor már illenek bele a családbarát város fogalmába?
  Miért van az, hogy egyesek elfelejtik, milyenek voltak, amikor ifjak voltak? Bár néha az az érzésem, nem felejtik el, csak nem merik bevallani, ők se voltak jobbak. Emlékszem még, mekkora cirkusz volt a fiúk hosszú hajából, a miniszoknyából, és a farmerből. Az is dereng, amikor a Beatlest ördögtől valónak kiáltották ki. Az ablakból kukucskáló és mindenkiről pletykáló idős hölgyek se a 21. század "találmányai".
  Nincs új a nap alatt, csak a szereplők változnak.”
 • 33. Bree 2010. július 29. 11:36
  „Nevetséges...Beszéljenek halkabban a fiatalok?Nem arról van szó, hogy ordibálás van, meg ilyenek, hanem arról hogy a "kedves" nyugdíjasoknak más dolguk sincs a Kossuth tér közelében, mint mindenkit kritizálni és hallgatózni.Szerintem a két kezemen nem bírnám megszámolni hogy hányszor hívták ránk (motorosokra) a rendőröket a "kedves" mamik fényes nappal.Nem ordibálunk, a híresztelésekkel ellentétben nem ott szoktuk/szokták bőgetni a motorokat, beszélgetés van és ennyi.Tudtommal már 2-3 generációval ez előtt is ott gyűltek a motorosok.Ha nem tetszik a "kedves"néniknek, minek költözik a belvárosba, pont a Kossuth térhez.Költözzön ki tanyára, ott csend van, csak ott nem lenne kit piszkálni...
  A penna is egy jó pár éve ott van ahol most és nem hiszem hogy a szórakozó helynek kellene elköltözni...
  Ja a még nagyobb poén, a mozgó árust elküldeni... mit tehet ő arról, hogy a mamik nem akarnak aludni, inkább azt lesik ki mit csinál...Ha annyira aludni akarnának akkor lemenne a gyógyszertárba és venne füldugót, vagy kivenné a hallókészüléket...
  Amúgy meg azt kívánom nekik, hogy költözzenek a Kaszapra, vagy egyéb más hangos helyre, ahonnan nincsenek elterelve a kamionok...lehet inkább a mozgó árust választaná a "kiabáló" fiatalokkal...
  Ott inkább örülniük kellene, nem sírni...”
 • 32. Mick 2010. július 28. 08:39
  „535-960 - Vásárhelyi Rendőrség közvetlen száma, éjjel nappl hívható. Hidd el, kijönnek, ha naponta hívod Őket akkor is!”
 • 31. 4Angel 2010. július 27. 15:55
  „Mi hajnalba betelefonáltunk a rendőrségre, hogy nem lehet aludni olyan zajjal vannak a fiatalok a játszótéren!!

  Mi volt a válasz nem tudnak mit csinálni!!!

  Akkor ki bír csinálni valamit ha rendőrök nem????”
 • 30. hasika 2010. július 27. 08:19
  „Gyalogos rendőr??????A múlt hétvégén a Oldalkosár u-i "palacsintázónál voltak a rendőrök a kis busszal az első két tízes között ordítottak a fiatalok szerintetek érdekelte a rend őreit? Dehogy, pedig éjjel 1 óra volt.”
 • 29. kakaoscsiga 2010. július 26. 22:53
  „Azt hiszem mindenki közös érdeke, hogy a belváros és az egész város élhető legyen a nyári időszakban is...
  Szegfű utcai lakosként ismerem a helyzetet, az tény hogy a Kaszap utca környékén sem sokkal jobb a helyzet.
  Sokszor szerintem a Joker Penna szekcióban a Zenei szolgáltatás hangerejével is probléma van... erre van több megoldás, 1 megfelelő hangszigetelésre kellene kötelezni a szórakozóhely tulajdonosait. 2 lejjebb kell venni a hangerőt.
  Szerdai nap elvileg éfélig lehet nyitva az ominózus hely, nos én hajnal fél háromkor átmentem és elég sok fiatal mulatta még itt az idejét, elég nagy hangerő mellett.Ez hogy lehet?

  Nem azzal van a probléma hogy vannak szórakozóhelyek, mert ezekre szükség van, de szerintem biztos lehetne valamilyen szabályozást kitalálni erre a hangerő problémára. Más városokban is meg tudják ezt oldani itt miért nem tesz semmit már jó ideje az önkörmányzat??????”
 • 28. Én2 2010. július 26. 19:26
  „Edit64-Kettes pontodra reagálva nem csak a Kaszap u zajos ahol nem lehet aludni hanem a Csomorkány u. Széchenyi tér, Síp u. is az ember még a saját hangját sem hallja a lakásba, a szekrényekbe a poharak zörögnek stb.
  Igen miért nem tesz a város vezetése valamit , hogy az emberek nyugodtan tudjanak élni. pl. egyirányúsítanák ezeket az utcákat mint egyesekét.”
 • 27. 4Angel 2010. július 26. 19:22
  „Én is támogatom az aláírásos, megoldást!!

  Az Eszperantó u. hőkoszpontnál a játszóterén rendszeresen a fiatalok, itt ordibálnak , vitatkoznak az ablak alatt,részegen, meg kitudja milyen állapotban nem lehet tőlük aludni , kis gyerekek itt is felriadnak !!

  Ha lehetne akkor a rendőrök ide is látogassanak el olyan 01. óra körül !!

  ( Mert ha még ki is szolnak,hogy kicsit halkabban , mert a gyerekem felriadt, vagy reggel mennék dolgozni de még aludni is szeretnék akkor Még hangosabban ordibálnak)

  Köszönöm”
 • 26. Edit64 2010. július 26. 17:45
  „Akkor én is csatlakoznék a hozzászólásokhoz. Mindig csak a belváros. A belváros nyugalma, a belváros szépítése, a belváros átmenő forgalmának elterelése, és még hosszasan sorolhatnám. Nem felejtem el azt sem hozzátenni, hogy a belváros fogalma csak a Kossuth-teret érinti. Kaszap utcai lakos lévén én is belvárosi vagyok elvileg. De csak elvileg! Gyakorlatilag itt mi, akik panelben élünk, nem számítunk embereknek. Ideterelik a forgalmat, éjszaka nem lehet aludni a kamionos forgalomtól, vagy nyugodtan televíziót nézni, mert akkora a forgalom, hogy nem hallom a tv hangját, és becsukom az ajtót vagy ablakot, vagy zavarom a szomszédom pihenéshez való jogát. Ez kinek a hibája? Tessék már gondolkodni egy kicsit, és ezzel a dologgal is foglalkozni. "Belvárosi" lévén mi is bővelkedhetünk jócskán szórakozóhellyel és a szórakozóhelyről hazatérő hangoskodó fiatalokkal, sőt ittasan folyó- és egyéb dolgát végző emberekkel. Nem helyeslem én sem, és tényleg némelyikük hajmeresztő dolgot csinál, de nem szabad általánosítani, és elfelejteni, hogy mi is voltunk fiatalok, mert szerencsére ebben a városban élnek normális gondolkodású fiatalok is.Ez lenne az egyik észrevételem.

  A másik! Ha már a családcentrikus város jelzőt olyan sokat használják mostanában egyes médiák, akkor kérdem én, hogy lehetséges az, hogy 2 hete olyan szép látvány tárul elém az ablakból, hogy a Kaszap u. 19. sz. felőli játszótér füves részén a kókányok(gondolom, szakemberek által, vasárnap reggel, amikor én, mint belvárosi ember, hétvégi későbbi ébredést tervezve felriadtam a motoros fűrész zajára) által ledarabolt vastag faágak még mindig ott vannak, a játszótérre látogató gyerekek biztonságát veszélyeztetve. Családcentrikus város vagyunk! Vigyázzunk gyerekeink testi épségére, hogy méltán használhassuk ezt a jelzőt! Bár az is igaz, hogy ez nem a Kossuth tér, de itt is emberek élnek. Nem csak a hangoskodó fiataloktól nem lehet aludni, éppen olyan zajos az ideterelt forgalom is, de ez gondolom senkit nem érdekel, hiszen ez csak a Kaszap utca!!! A város vezetése ezzel is foglalkozhatna!”
 • 25. tekila007 2010. július 26. 16:14
  „23-24!
  Mozgalmas hétvégéje volt a rendőröknek Vásárhelyen
  http://www.delmagyar.hu/hodmezovasarhely_hirek/mozgalmas_hetvegeje_volt_a_rendoroknek_vasarhelyen/2168207/

  Fokozott ellenőrzés volt a hétvégén Vásárhelyen
  http://www.delmagyar.hu/hodmezovasarhely_hirek/fokozott_ellenorzes_volt_a_hetvegen_vasarhelyen/2162187/”
 • 24. Én2 2010. július 26. 15:56
  „Filctoll- igazad van fegyelem ez kellene és éjszakai rendőrjárőrök, de olyan nehéz ezt megoldani?
  Mit kelle ezen annyit beszélni hiszen az volna a dolguk a rendőröknek, hogy csend és nyugalom legyen a városban.
  Vásárhelyen ez nincs se a belvárosban se a külvárosban.”
 • 23. Filctoll 2010. július 26. 15:35
  „Lehetne a belvárosban gyalogos rendőri járőrözés éjszaka. Az Oldalkosár utcán is a fiatalok bőgetik a motorjukat, száguldoznak nem tartják be a 30-at de még a jobbkéz szabályra is fittyet hánynak.
  A mozgóárusokat meg hamarosan el lehetne terelni a Ginkó vagy a Sas elé, esetleg az Okmányiroda - kőfal közé.
  Mindenre volna megoldás csak akarni, lépni kell(-ene).
  Az éjszakai rendőri jelenlétnek különösen örülnék a belvárosban, de lehet hogy evvel nem vagyok egyedül. Egy kis fegyelmet kéne tartani a fiatalok között, és ezt addig kell megtenni míg nem lesz túl késő.”
 • 22. az_aki 2010. július 26. 13:55
  „6. Fomo2 2010.07.24. 14:58

  maximálisan egyetértek veled!”
 • 21. jim1241 2010. július 26. 10:34
  „huzzatok tanyára”
 • 20. Én2 2010. július 26. 09:47
  „hecsedli- szűk a szókincsed"fröcsögni" ez többszörösen megjelenik írásodban. Véleményemet közlöm, ha nem vennéd észre.Szánalmas Te vagy de nagy darabon, mivel nem fogadod el a mások véleményét. Fideszest nem sorolnál fel vannak közöttük bőségesen akik ugyanabban a cipőben járnak.Nem vagyok pajtása senkinek de úgy látom Te igen,méghozzá hűséges.”
 • 19. hecsedli 2010. július 25. 20:08
  „Kíváncsi lennék kedves Én2 akkor is ugyanezeket írnád, ha anno Rapcsák ellenében az a Mucsi nyeri a választást akinek a csemetéje cirka 2 év alatt kifosztotta a kézicsapat pénztárát?Vélhetően nem, mert ideológiai pajtásról van szó.Ez a szánalmas,és az hogy sokszor a cikk témájától függetlenül csak fröcsögsz.”
 • 18. aggodo 2010. július 25. 16:54
  „A mozgoarusok nagy penzt csinalnak ejszakankent,adomentesen.Ez turhetetlen es elfogadhatatlan.
  Nem kell nekik engedelyt adni,hogy este 6 utan aruljanak,mert ah a fiatalok nem eszenk ,akkor elmennek majd mashova hangoskodni.
  Ha az Onkormanyzat nem hajlando intezkedni a renedorseggel egyutt,akkor kulso,varoson kivuli szervezetek segitseget kell kerniuk a Kossuthter kornyeken lakoknak,akik meg tudjak fekezni a csendhaboritasokat.Mert mindenkinek egyforman emmeri joga van a piheneshez ,amibe beletartozik az ejszaka nyugalma is,mivel nappal dolgozni kell azoknak az embereknek is,akiket nem hagytak ejjel aludni.A szorakozohelyeket tegyek ki az ipari parkba,mert ott nem zavajak senkinek a nyugalmat.Ugyanez vonatkozik a Sasra is,ahol a zene duborog hajnalokig,ami szinten ugyanaz,csendhaboritas.Tessek este 11-kor legkesobb bezarni a hangos zeneszolgaltatast.Nem tudom,hogy mit fognak az uj szalloda vendegei majd szolni,ha ejjel nem tudnak aludni.Kerik a kartalanitast az elveszett ejszakai nyugalmukert a polgarmestertol vagy a rnedorkapitanytol? Mert ok ketten felelnek a varos rendjeeert es a polgarok nyugalamert.A fiatalokat pedig munkara kell fogni,jo kemenyre,mertakkor nem tudnak hajnalokig lofralnia a Kossuth ter kornyeken.,hanem hazamenne aludni,mert masnap munka.Tessenek ezen elgondolkozni.”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Illegális fémkereskedőt lepleztek le Mindszenten

A Vám- és Pénzügyőrség a rendőrhatóság munkatársaival közösen a napokban bejelentés alapján ellenőrzést tartottak egy mindszenti lakóingatlanon. Tovább olvasom